Jessy -> RE: Golež (29.2.2008 13:36:24)
|
Za dober golaž potrebuješ veliko čebule (vsaj toliko kot mesa, še raje pa kako več), ki jo narežeš na drobno. Na malo olja daj čebulo in jo rahlo posoli, da prej spusti vodo. Praži jo kake 3 minutke, nato pa dodaj meso in česen (ene 3-4 stroke). Potem to na srednjem ognju pokrito duši in vmes mešaj. Meso moraš tako dušiti okrog 2 uri. Vmes se ti bo večkrat hotelo prismoditi, ampak kar pusti, da se res malce prime dna posode, nato pa prilij malce vode in tak postopek kar večkrat ponavljaj, ker bo tako dobil golaž lepo temno rjavo barvo, pa tudi okus. Meni se to zdi bistvo dobrega golaža. Včasih se to pdušenje zavleče tudi v 2,5 ure. Ko dosežeš želeno barvo, prilij toliko vode, da dobiš gostoto golaža kot jo želiš, nato pa dodaš začimbe. Jaz dam 1 govejo jušno kocko, sol, poper, mleto kumino, lovorjev list, malo rožmarina, veliko rdeče sladke mlete paprike, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, malo bazilike in ničesar več. Zatem se mora kuhati še kakih 20 min, da začimbe dajo svoj okus. Jaz vedno gledam, da se mi golaž vsega skupaj kuha 3 ure. Tako dosežeš tudi mehke koščke mesa. Pa dober tek!
|
|
|
|