sojin desert (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Alergija

Sporočilo

biga -> sojin desert (28.2.2008 20:32:35)

Zanima me tole: naš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] je alergičen na KM in ima med drugim prepoved čokolina, čokolade, kakava ipd. Menda zato, ker čokolada vsebuje mlečne sestavine. Kako pa je s sojinimi pudingi oziroma deserti čokoladnega okusa? A ti so pa potem brez mleka in jih lahko ponudim? V DM-u sem namreč zasledila sojin puding vanilije in čokolade (4 pakirani), pa mu nisem upala kupit čokoladnega. Zdaj pa da ne bi skoz jedel le vanilije, me zanima, če je tudi čokoladni v redu za alergike. Če se ne motim, tudi na tem piše, da je brez laktoze oziroma mleka.

lelaval -> RE: sojin desert (28.2.2008 21:09:21)

Moja najstarejša je imela od rojstva alergijo na KM, pa nismo dobili nobene prepovedi čokoladnih stvari - kot so npr. čokolešnik in kakav. Čokolad ne sme, ker vsebujejo KM, so pa na osnovi kakava in brez mleka - te pa lahko. Pudinge pa sem ji jaz dajala čokoladne, pa ni bilo težav.

BONI* -> RE: sojin desert (28.2.2008 21:10:08)

Moj sicer ni alergičen na Km. Ima intoleranco na laktozo. Bili smo pri dijetetičarki na pediatrični kliniki in sem jo prav posebej vprašala, če lahko čokolino in je rekla da ja. Od linotov baje ne sme edino keksolinota ker izredctno piše, da vsebuje mleko in pa frutolinota, ki ga prav tako vsebuje. Vse ostale linote ki se mešajo z mlekom (sojinim seveda) pa lahko. Jaz sicer vedno kupim vanilijeve ali sadne sojine deserte. Čokoladnega še nisem, vendar brez razloga. Jaz mislim, da če na dekleraciji od izdelka piše, da ne vsebuje mlečnih beljakovin in laktoze, potem jih ne, tudi če je z okusom čokolade.
Je pa menda problem za hude alergike na KM če na dekleraciji izdelka piše, da ga delajo v atmosferi kjer delajo tudi izdelke za katere uporabljajo mleko, se pravi v istem prostoru. Takrat dopuščajo možnost sekundarne kontaminacije z sestavinami mleka.

biga -> RE: sojin desert (28.2.2008 21:25:53)

boni, tole je pa zanimivo, mi smo pa pri pediatru dobili seznam dovoljenih in prepovedanih živil pri alergiji na KM, katerega avtorica je dr. med. na pediatrični kliniki v Lj. (prim. Vesna Glavnik). In tam piše, da je mleko kot skriti alergen v kašicah Frutolino, Medolino, Čokolino in Bebi pšenični kosmiči ter tudi v čokoladi. Zdaj pa vedi, kaj je res. Po logiki, če je v čokoladi, je tudi v čokolinu, a ne?

Stran: [1]