riba v omaki (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


biga -> riba v omaki (25.2.2008 12:50:14)

Kako naredite ribe v omaki? Kakšni? Imam file rdeče postrvi, pa je ne bi rada klasično spekla ali ocvrla.




gojska -> RE: riba v omaki (25.2.2008 13:45:43)

Lepo jo na obeh straneh na hitro zapeč, pol jo pa zalij z sladko smetano. Not lahko streš česen če ga imate radi, popopraš in pokuhaš.




MARTINŠČICA -> RE: riba v omaki (26.2.2008 12:22:31)

Smetanovi omaki lahko dodaš tudi peteršilj, koper in curry, ali pa koruzo.

Lahko pa narediš omako iz kumar. Kumare naribaš na tanke lističe in jih popečeš na olivnem olju. Dodaš malo zelenjavne osnove (lahko le vodo), sol, poper, kumino in muškatni orešček. Prevreš in ponudiš k ribjemu fileju in pire krpmpirju ali pečeni polenti.




mojsoncek -> RE: riba v omaki (26.2.2008 12:39:36)

Rulade iz postrvi v paradiznikovi omaki

Postrvi očistimo in jih temeljito operemo. Odrežemo jim glave in repe ter jih posušimo z vpojnim papirjem. Filiramo jih tako, da od vsake ribe dobimo dva fileja. Z vsakega fileja previdno odstranimo kožo.

Fileje položimo na krožnik, na stran, na kateri je bila koža. Pokapamo jih z limoninim sokom, solimo in popramo. Pest listov sveže bazilike sesekljamo in v majhni posodici pomešamo z malo olivnega olja. Zmes naj bo gosta. To mešanico enakomerno namažemo na vsak file, ga tesno zvijemo (začnemo na repni strani fileja) in prebodemo z enim ali dvema zobotrebcema, da se med pripravo ne bi odvil.

Paradižnik operemo in ga za eno minuto damo v lonec z vrelo vodo. Olupimo ga, mu odstranimo semena in ga narežemo na drobne koščke. Čebulo, česen, peteršilj in steblo zelene zelo drobno sesekljamo. Drobno sesekljamo tudi fileje slanih inčunov.

V široki ponvi na nekaj žlicah olivnega olja pražimo drobno sesekljan česen, dokler ne postane mehak. Dodamo sesekljano čebulo in zeleno in pražimo, dokler čebula ne postekleni (ne sme porjaveti). Dodamo peteršilj, drobno sesekljane slane inčune in pražimo še minuto ali dve. Prilijemo suho belo vino ter dodamo na koščke narezan paradižnik. Pustimo, da omaka zavre, nato ogenj zmanjšamo, dodamo ščepec origana in kuhamo počasi, dokler omaka ne postane enakomerno gosta in gladka. Občasno premešamo. Če je potrebno, omako pretlačimo. Preverimo okus, če je potrebno, solimo in popramo, ter dodamo žličko sladkorja. Ko je omaka pripravljena, vanjo previdno položimo postrvje rulade in jih na srednje močnem ognju počasi pokrite dušimo. Večkrat jih obrnemo, da se podušijo z vseh strani. Če postane omaka pregosta, lahko dodamo še malo belega vina. Na koncu dodamo drobno nasekljane sveže liste bazilike in previdno premešamo.

Mlad krompir samo operemo (ga ne lupimo) in ga skuhamo v slani vodi. Odcedimo ga in posujemo s kockicami masla, ki se bo na njem stopilo.

Na sredino vsakega krožnika damo nekaj žlic omake, na katero položimo 2 postrvji ruladi (zobotrebce izvlečemo). Zraven damo še nekaj kuhanih krompirčkov. Okrasimo s paradižnikom češnjevcem in celimi listi sveže bazilike.




mojsoncek -> RE: riba v omaki (8.3.2008 21:24:05)

Se eden...

POSTRV V RUMENEM MUŠKATU(za 6 oseb)
2 postrvi
1 žemlja
20 dag postrvi (file)
20 dag dimljene postrvi
1 jajce in 1 beljak
2 žlici olja
2 dl suhega vina – rumeni muškat
sol, poper
drobnjak
Postrvi očistimo, operemo, osušimo ter blago posolimo.
Nadev pripravimo iz žemlje, narezane na kocke, ki jo namočimo v vinu. Dodamo sesekljano surovo meso postrvi in dimljene postrvi, žlico olja, jajci in začimbe. Z nadevom napolnimo postrvi, zašijemo in vse skupaj položimo v namazan pekač. Pečemo približno pol ure do 45 min. Med peko ribi polivamo z muškatom. Postrežemo s kuhano zelenjavo (stročji fižol, brokoli, korenček in grah) in krompirjem.




Stran: [1]