Hranjenje na kahlici (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

Bety100 -> Hranjenje na kahlici (25.2.2008 8:49:54)

A je to sprejemljivo, mislim iz higienskih razlogov?

Zadnji teden resno razmišljam o predčasni uvedbi kahlice naši devetmesečni deklici, pa ne z namenom, da se navadi na kahlico (daleč od tega), se zavedam, da še en lep dolg čas ne bo vedla čemu je kahlica res namenjena. Namreč naša deklica kaka edino ko je (mora imeti hrano v ustih), ker pa veliko jemo, tudi veliko kaka, pa jemo same take stveri, ki blato mekšajo (drugač je ful napenje). Rezultat obilnega kakanja  v sedečem položaju je ta, da je parkrat na dan pokakana dobesedno do vratu, včasih ima drekec tudi po laseh. Seveda vsakič po hranjenje sledi kopanje, preoblačenje (ki ga sovraži), včasih pa zaradi prevelike aktivnosti takoj po hranjenju tudi bruha. Npr. včeraj smo se štirkrat po hranjenju "kopali" in preoblačili, dva obroka pa je po moje cela pobruhala. Res ne vem, se mi zdi da bi nam kahlica res olajšala vsakdan.

Anonimen -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 8:53:46)

men se zdi pa le čudno da kaka po 4x na dan??!!

Mikica -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 9:00:24)

Pri nas smo od začetka uvedli pravilo, je se samo pri mizi.
V vašem primeru ne vem, se mi zdi, da res veliko kaka. Glede bruhanja pa mogoče se prenaje, tak primer je bil moj nečak, ki kar ni vedel kdaj je dosti. Starši so mu morali obroke odmerjati, pa se je stanje čez nekaj časa uredilo. A zdravnika ste kaj vprašali?

Bety100 -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 9:00:44)

Meni je to tudi bilo mal čudno, samo ko pogledam koliko poje, ne daj bog, da bi sam enkrat na dan kakala, bi nas "fentalo". Pediatrinja meni, da je vse ok, dokler zelo lepo napreduje in da ni nič narobe. Ko pa mal razmislim jaz in partner sva oba na enakem glede tega, zgleda, da smo družina ser... (da ne bom grdo pisala).

Bety100 -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 9:02:18)

A ja glede bruhanja, če se ne preoblačimo nikoli ne bruha, tudi ni nikoli polivala ko smo bili še zares "majhni".

Anonimen -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 9:06:42)

Nekaj mi ni čisto jasno. A če je in ima gor pleničke pa sploh ne kaka al kako?
Naša je tudi kakala 4x dnevno nekje do enega leta. Sedaj kaka dvakrat dnevno, ima hitro prebavo, tako kot očka in jaz, tako da se mi to ne zdi problematično.

Bety100 -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 9:14:45)

Problem je v tem, da ker sedi ji skoraj ves drekec po hrbtu "špricne" in se moramo skoraj vsakič po hranjenju preoblačit in kopat. Je pa res, da če bi jedli stvari, ki utjujejo blato (banane, grašek...) ne bi toliko uhajalo blato, ampak ko jemo take stvari jo ful napenje in potem zelo, zelo teško kaka (tuli na vse glas).

Anonimen -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 9:22:07)

No evo, ko slabo preberem, kar piše [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Če kaka res v velikih količinah in je vse zapacano, potem bi tudi jaz razmišljala o drugačnih rešitvah in se mi vsaj kratkoročno ideja s kahlico ne zdi slaba.

Če je z otrokom vse uredu, starši nimajo nobenih problemov s hrano, spanjem, preoblačenjem, trmo,.... potem je lahko uveljavljat pravila. Če pa nekje nekaj sfali, potem si pripralvjen tudi malo popustiti, samo da bodo otrokove osnovne potrebe zadovoljene in se vsakdanjik olajša in poenostavi. Npr. naša pupa je do enega leta zelo malo jedla. Ampak res zelo malo. Žličko, dve goste hrane in sem ji potem pri kosilu zraven dala gledat celo risneke, samo da je pojedla malo več. In se drugače s tem sploh ne strinjam. 

Preoblačijo se v tem obdobju menda vsi otroci neradi. Če te kaj tolaži, čez nekaj mesecev bo bolj dojemala razlago in bo lažje.

Naja30 -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 10:52:26)

Mogoče pa je le malo preredko hrano, da je vse tako tekoče?
Moja je tudi imela obdobja in še jih ima, ko kaka večkrat na dan. Lahko je tudi od zobkov.

Kar se tiče hranjenja na kahlici, meni ni všeč ideja. Mi jemo za mizo in tudi ko med obroki kaj prigrizne ali pije, se lepo usede na stol ali kavč. Ne dovolim ji, da bi bezljala okoli s polnimi usti. V glavnem, ko se je, se je, ko se kaka, se kaka. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Poskusi ji dajati kaj takega, ki ne zapira in ni preveč tekoče. Bruha lahko tudi ravno zarad preveč tekoče hrane (pri nas je bilo isto in mi je P rekla, naj ji bolj gosto delam) ali ker se preveč naje.

Anonimen -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 12:40:37)

Kaj pa če bi uporabljali druge pleničke? Ene imajo elastiko tudi na hrbtni strani, samo ne vem, katere.

Naja30 -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 13:10:06)

Hoferjeve! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

Pobalami -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 15:33:13)

jaz jo ne bi dala na kahljico. saj najbrž ne bi bilo nič samo vprašanje, če bi bila na miru in bi potem vse okol letel. Jaz bi dala čez pleničko (najboljš tako, ki res fajn stisne, zelena huggies na primer) še prekrivalne hlačke kot recimo racman ali štorklja. potem pa takoj previt, itak.

jakaracman -> RE: Hranjenje na kahlici (25.2.2008 20:24:00)

Meni se to ne zdi normalno in bi se vsekakor pogovorila z pediatrom.Da ji pri 9 mescih ne bi držale plenice.No ne vem.Pa banane pa ja ne napenjajo.Da nima kakšne alergije. npr celiakijo.Definitivno je pa ne bi hranila na kahlici.Pa dobro porihtajta.

pikipu -> RE: Hranjenje na kahlici (26.2.2008 8:20:22)

Po moje najbolje, da se oglasiš pri zdravniku, preveč tekoče blato izčrpava organizem. Mogoče je tudi zaradi tega neprestano lačna. Pa tudi tisto napenjanje je nekam čudno. Po moje nekaj ni v redu s prebavo. Saj je tudi naš v tej starosti kakal 4x na dan, ampak do vratu je bil pokakan samo takrat ko je staknil rotavirus v sedmem mesecu.

Dobro zrihtajta in srečno!!!

mily -> RE: Hranjenje na kahlici (26.2.2008 15:41:59)

Vsekakor je treba k pediatru, ker tudi meni ni to normalno.Tudi jaz sem pomislila na celiakijo!

Pa tudi drugače je ne bi navajala na kahlo + hranjenje.  S časoma bo začela to dvoje povezovati in hitro se boste znašli v še večjem problemu, ker se zna zgodit, da ne bo hotla jest, če ne bo na kahli, ker ji bo verjetno fajn, da se takrat ne bo treba kopat in spravblačit.

Stran: [1]