Jessy -> RE: Nedeljsko kosilo (24.2.2008 10:39:28)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Spark Za glavno jed bodo pa polpeti in pire krompir, pa mešan radič s krompirjem. Oj, a mi poveš kako narediš polpete. Jaz sem jih delala samo 1x pa mi niso bili nekaj dobri. Aja in kako zgleda mešan radi s krompirjem? Kako to pripraviš? Jaz nisem neka dobra kuharica in imam večni problem, kaj skuhati in občutek imam da jemo vedno isto hrano, zato sem se odločila da si napišem na list čim več glavnih jedi in da potem delam kosila po tem. Ampak sedaj zbiram predloge za kuhanje. Mal osem skrenila s teme. No mi bomo imeli: juho, riž in pečeno piščančje mese + zelena solata. Posladka ne bo ker pojemo preveč sladkarij. Za polpete potrebuješ mešano mleto meso (pol govejega in pol svinjskega). Za cca 5 polpet je dovolj 1/2 kg mesa. Torej: - 1/2 kg mešanega mletega mesa - 1 jajce - sol - poper - 3 stroki česna (ali česen v prahu) - krušne drobtine (te daš po potrebi toliko, da je masa kompaktna a ne trda) - lahko dodaš tudi malce drobno nasekljanega peteršilja in vegeto, če jo uporabljaš, vendar moraš potem temu primerno manj dati soli - jaz sem danes delala brez obojega To potem dobro zmečkaš z roko, da postane zmes voljna. Zatem samo oblikuješ polpete ter jih daš peči na žlico vročega olja. Jaz jih pečem tako, da jih najprej na močnem ognju popečem iz obeh strani, nato pa prilijem vodo in zmanjšam ogenj na številko 4 in pokrite pečem do 2 uri. Vmes, ko voda izpari, pustim, da se vsakič še malce zapeče, saj s tem dobiva omaka barvo in okus. Na koncu pa prilijem toliko vode, kot potrebujem omake, nato pa v lončku zmešam vodo in moko, da s tem nato zgostim. Če je omaka premalo slana, ji dodam malo goveje jušne kocke, lahko bi tudi solila. Mešan radič pa je pri meni rdeč radič (glavnat) in štrucar (ta je zeleno rumene barve). Oba radiča pripravim v enaki količini, operem in ko okisam, dodam še kuhan krompir, da je tako še boljši. Včasih mešam tudi radič in endivjo, pa nekaj listov zeljnate solate zrežem zelo na tanko in vsakič dodam krompir. Meni je taka solata najboljša.
|
|
|
|