kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Gospodinjski nasveti

Sporočilo

3T -> kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 16:15:27)

Oh kako komplicirano sem napisala, torej zanima me, če ima morda katera kakšen nasvet s čim prati oz. kaj dodati, da bi preprečil sivenje belih oblačil, ki se pojavi s pranjem. Me to full moti.

Hvala in lp

Majuska -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 16:25:57)

Naslov zveni kot reklama za Vanish ... mogoče moraš pa s tem poskusit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Saskia02 -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 16:31:52)

oblačila iz sintetike ne smeš prat pri visokih temperaturah. npr spodnje hlače in modrček največ na 40° in z blagimi pralnimi sredstvi. drugače se vlakna trajno poškodujejo.

bombažne tkanine peri na 60° (zakaj na 90°? bakterije namreč preživijo tudi 200°), z dodatkom optičnih belil bodo bolj bele. nekateri praški vsebujejo modra zrcnca in če dodaš še dodatno sredstvo za odstranjevanje madežev, ki tudi vsebujejo modra zrnca potem lahko postane tkanina modrikasta.

3T -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 16:54:00)

Ravno bombažne stvari postajajo sive, četudi jih perem na 60 stopinj, nasploh ne perem na več kot 60. Je pa res, da postanejo sive po recimo 10-15 pranju, ampak saj veste kako je z otroškimi bodiyi, peremo jih kar naprej in kar naprej.

Z Vanishom sem pa tudi že poiskusila, pa ima dodano belilno sredstvo, tak, da nisem nadaljevala.

Anonimen -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 16:55:05)

Vse belo perilo (bombažno) perem na 90°, občasno tudi na 60, ampak res izlkjučno belo. Pa imam snežno bele perilo. Ga ravno sušim na balkonu, greš lahko pogledat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ona -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 17:21:05)

Zdej ne vem al mogoče uporabljaš kakšen bolj cenen prašek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Moja kolegica uporablja enega takega in ima vedno vse sivo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]pa jo niti dosti ne moti!
jaz belo perem(bombažno) vedno na 90 in uporabljam samo prašek,brez kakšnih belilnih sredstev in je vedno belo!Uporabljam pa le DASH v prahu ali pa ARILEL in ni nikoli sivo!
Edina varianta je,da daš preveč robe v pralni stroj in se ne dobro pere,provaj zmanjšat količino robe in provat z boljšimi praški[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

3T -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 17:28:44)

Sem prepričana, da ni kriv prašek, ker uporabljam izključno Frosch, bodisi z Aloe vero ali pa Frosch za občutljivo perilo, pa še to izključno kupljenega v Müllerju, da je res nemški, ni pa en cenejših praškov.

Saskia02 -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 18:34:32)

Tudi jaz perem vse s tekočim Froschem in max 60; in belo ostane belo. Posivelo mi je samo perilo s sintetiko. In če pereš na 60 tudi kakšen moder štumf ne zabarva tako hudo. Takko, da nimam več idej.

3T -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 21:38:30)

Težko bi rekla, da so oblačila hudo sive barve, ampak z večkratnjim pranjem dobijo rahel odtenek, jaz pa bi želela, snežno belino, skratka, takšno kot je kot novo.

Gre za to, da sem enkrat zasledila, da gospodinje dodajajo nekaj, pa ne vem točno kaj ali sodo ali pecilni prašek, ugibam, ker si takrat nisem zapomnila, pa sem pomislila, da bi vprašala na RR, če morda katera pozna ali pa ima katera kakšen svoj prijem.

skuštrana -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (23.2.2008 21:39:50)

Za belo perilo se lahko doda pri pranju pecilni prašek.

vesel -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (24.2.2008 8:35:57)

ker prasek pa uporabljaš? Namreč Faks,...pa ti prAški niso dobri in so cunje sive. kupi raje ARIEL M-ZIM,ti rečem da ta je pa full dobr. Tud js sm mela podobne probleme kot ti! LP

Marogica -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (24.2.2008 8:59:11)

IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana

Za belo perilo se lahko doda pri pranju pecilni prašek.

Tako delam tudi jaz. Pol vrečke pecilneg dodaš k prašku in to je to. Pa še to ne vsakokrat, temveč po potrebi. Pri meni je to 2-3x na leto.

Poceni in efektivno.

Jessy -> RE: kako preprečiti sivenje belih oblačiloz. ohraniti bela oblačila bela? (24.2.2008 10:50:32)

Jaz se upam pohvaliti, da imam belo perilo res snežno bele barve. Zasluge za to ima zagotovo moja mama, ki me je že zgodaj poučila, da imajo pralni stroji napačno nastavljene programe za pranje belega perila., pa da je belo perilo res samo belo perilo in se mu ne daje še kakih drugih svetlih barvastih cunj, edino bombažni servieti se lahko).
Vse belo perilo, razen kake sintetike, se pere na 95°C. Problem "zapranega" perila pa je v programu. Namreč...stroj bi moral perilo pred kuhanjem dobro splakniti, da se perilo kuha v ČISTI vodi.
Tako sama belo perilo zmerom operem 2x. Ta prvič ga perem le na 40°C na najkrajšem programu, ki traja 50 min in izključim centrifugo. Perilo je na grobo oprano in dobro splaknjeno. Potem pa dam šele na 95°C.
Kar sem sprobala praškov, pa prisegam na Ariel.

Stran: [1]