Nujni delež (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Nujni delež (22.2.2008 16:40:48)

Mene pa zanima, ali ve katera, na kakšen način sem lahko po starših ob nujni delež. slišala sem npr, za preužitkarsko pogodbo, vendar, ali se moram jaz to strinjati, ali jaz to vem, da je ta pogodba sklenjena. Kako me lahko starši razdedinijo? Ali pa brat, ki živi na lastnini staršev, lahko dobi samo on? Lp

nuala -> RE: Nujni delež (22.2.2008 18:40:04)

Če tvoji starši umrejo in vse zapustijo bratu, lahko ti zahtevaš nujni delež.
Temu, da bi ti kaj dobila se starši lahko izognejo tako, da že prej vse podarijo drugim sorodnikom.

Naja31 -> RE: Nujni delež (22.2.2008 20:53:08)

vse podarijo drugim sorodnikom.

PA še tu lahko zahtevaš nujni delež od vseh daril, ki so bila podarjena, mislim, da v enem letu pred smrtjo. Ampak to glede enega leta nisem prepričana. ČE pa vse prodajo, pa ne moreš nič.

Anonimen -> RE: Nujni delež (22.2.2008 22:42:28)

Če je napisana darilna pogodba lahko zahtevam, če pa je izročilna pogodba pa ne, ker jo moram tudi jaz podpisati. LP

Olivija -> RE: Nujni delež (22.2.2008 23:14:53)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

vse podarijo drugim sorodnikom.

PA še tu lahko zahtevaš nujni delež od vseh daril, ki so bila podarjena, mislim, da v enem letu pred smrtjo. Ampak to glede enega leta nisem prepričana. ČE pa vse prodajo, pa ne moreš nič.

Darila se vedno vštejejo v zapuščino, tukaj ni nobenega roka.

Olivija -> RE: Nujni delež (22.2.2008 23:18:57)

IZVIRNO SPOROČILO: decembrka

Kako me lahko starši razdedinijo? Ali pa brat, ki živi na lastnini staršev, lahko dobi samo on? Lp

Starši te sicer lahko razdedinijo, samo morajo imeti že res utemeljen razlog, npr. poskus umora:

Oporočitelj lahko razdedini dediča, ki ima pravico do nujnega deleža:   1. če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;   2. če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;   3. če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.  (2) Razdedinjenje je lahko popolno ali delno.

Taula -> RE: Nujni delež (23.2.2008 19:16:40)

Lahko ostaneš brez vsega če ''prodajo'' bratu.

Anonimen -> RE: Nujni delež (23.2.2008 21:28:09)

Če prodajo, pa morajo verjetno od tega plačati nekaj davka. Veste koliko?

S@nta -> RE: Nujni delež (23.2.2008 22:18:44)

Če mu dajo na preužitek, je neke vrste prodaja in ne moreš dobit nujnega delleža.

Anonimen -> RE: Nujni delež (24.2.2008 18:46:49)

Pa se moram jaz za preužitek strinjat? Kaj pa, če jo želim imeti jaz? Kaj pa, ker ima svojo pokojnino? LP

S@nta -> RE: Nujni delež (26.2.2008 19:57:32)

Ti se ne rabiš strinjat, starši se odločijo komu bodo dali na preužitek dokler je še njihovo.
po moje te tud obvestiti ne rabijo.

Stran: [1]