Palčica*
|
Dragi ml.očka, Mi je žal,da se nisem oglasila prej,ampak vseeno-vidim,da si zbral voljo,pogum in se oglasil na CSD-ju.Verjetno Ti je že soc.delavka razložila kako sam postopek poteka,zato o tem ne bom pametovala. Dejstvo je,da naj bi se strokovni delavec trudil najti (najprej izvensodno) pot,ki bo v konkretnem primeru sprejemljivo za oba.Kot veš bodo Tvoji bivši punci pošiljali najprej obvestila o sestankih,katerih naj bi se udeležila in dejansko se lahko zgodi,da se jih ne bo. V slednjem primeru se postopek ponovi in če se na določeno število vabil ne odzove,CSD običajno izda sklep (da kakršenkoli dogovor) ni mogoč (prav tako v primeru,da se v času ko obiskujeta soc.delavko ne uspeta dogovorit o stikih) in prične se "sodni" postopek,v katerem Ti uredijo pravico do stikov. V primeru,da gre tako daleč,da mati kljub sodni odločbi tega ne spoštuje,gre vsa stvar še naprej.Lahko celo tako daleč,da z uradno službo pridejo po otroka,vsak dan ki mine od datuma,ko bi mogla otroka "izročit" očetu,pa se kaznuje z zelo visoko mandatno kaznijo.Ampak to so skrajnosti,hude skrajnosti. Nekaj malega o tem,da Te potolažim in povem,da kot oče pravice imaš (mislim,da sta podpisala izjavo o očetovstvu,ne? Ampak o.k. to je že drug postopek) ,predvsem pa da ti stikov ne morejo odvzet (razen v primeru,da gre za kakšna huda kazniva dejanja-zloraba in podobno...) kar tako. Zdaj...vedeti moraš,da je prioriteta CSD-ja,da skleneta kompromis. Nekaj kar bo sprejemljivo za oba. Zato Ti želim,zavzeto soc.delavko in veliko potrpežljivosti.Ne pozabi-za Tvojega otroka gre. Kar se skrbništva tiče...mnogi,ki govorijo,da je ženska v Sloveniji še vedno najbolj zaščitena kar se skrbništva tiče imajo v bistvu prav.Na to vpliva veliko dejavnikov,nenazadnje tudi zakon,ki je utemeljen res bolano. Sem mama in sem soc.delavka in verjemi,da v tem vidim problem. Po svojih najboljših močeh si prizadevam,da bi stopili iz okvirjev,ki nam jih je dala daljna preteklost.A žal ni enostavno. Po drugi strani pa se vedno poizkušam zavedati,da nisem tu zato da vem nekaj namesto drugega,da vem nekaj bolje od uporabnika...ampak,da pomagam,če lahko.Nikakor pa si ne morem in nenazadnje niti ne upam vzeti pravice,da odločam ali presojam o tem kdo je najbolj primeren za otrokovega skrbnika.Zato dogovor,zato kompromisi,zato soustvarjanje v definiciji problema. Želim Ti, da najdeta kompromis.