Pravica do nujnega deleža (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja



Sporočilo


unikatek -> Pravica do nujnega deleža (13.2.2008 15:01:15)

Rabim pomoč in sem se obrnila na vas. Stvar je pa sledeča? Na kratko:
Oče se je ločil in zaživel z drugo partnerko ,ki ima še dve hčeri.Stanuje v hiši ,ki mu jo je zapustil njegov oče. Imam še dve sestri. Zanima me kako je z NUJNIM deležem ,če oče proda hišo svoji partnerki ali njeni hčeri po simbolični ceni? Ali lahko zahtevamo svoj delež hiše prej?
Tega nebi storili,če oče nebi bil tako neprijazen do nas otrok. In kar nas najbolj boli je to ,da bomo izgubile svoj rodni dom ,na katerega smo zelo navezane in se rade vračamo.




Natty5284 -> RE: PRAVICA DO NUJNEGA DELEŽA (13.2.2008 15:34:42)

Msilim da ne...Ker nujni delež se lahko zahteva samo v primeru njegove smrti...če še oče živi ni nujnega deleža, če me razumeš???on bo hišo prodal in potem več ni lastnik te hiše...to je njegova volja...če bi pa oče umrl in bi bla hiša pisana na njega potem bi ti lahko zahtevala ujni delež....mislim da je tako...probaj pa se še pozanimat pri kakšnem odvetniku...




Naja31 -> RE: PRAVICA DO NUJNEGA DELEŽA (13.2.2008 16:01:27)

Točno tako. Nujni delež se nanaša na dedovanje. Če oče hišo proda, ti tu nimaš kaj.

Drugo bi bilo, če bi on to hišo partnerki podaril in potem kmalu umrl. Ker potem imate vi dediči pravico do nujnega deleža od darila, samo zdaj se ne spomnim kateri je ta časovni rok.





Taula -> RE: PRAVICA DO NUJNEGA DELEŽA (13.2.2008 17:57:16)

Pravico jo ima prodati, in pravico ima določeti sam ceno. Nujni delež vam ne pripada, ker ni umrl. Ko umre, lahko dedujete po njem..če bo imel še kaj lastnine.




živa -> RE: PRAVICA DO NUJNEGA DELEŽA (13.2.2008 20:01:58)

Mislim, da se na "simbolične cene" nepremičnin obesi davkarija, ki hoče svoj delež od dobička.

Ostalo so ti pa že druge povedale.

Lp,

živa




Kepica83 -> RE: PRAVICA DO NUJNEGA DELEŽA (13.2.2008 20:10:14)

ne pravice do nujnega deleža nimate. Če on napiše darilno pogodbo na svojo partnerko pol po njegovi smrti dobite nujni delež. Če pa on napiše preužitno pogodbo na svojo partnerko pa ve ne dobite ničesar. Razlika je v tem, da pri preužitni pogodbi se ona obveže da bo v primeru da on nebo mogel skrbet za sebe finančno in fizično to prevzame ona. Jaz dvomim da bo on hišo "prodal" svoji partnerki, ampak se samo hoče rešit da ne boste ve nič dobile. S tem da bo hišo pisal na njo.




Moyca_ -> RE: PRAVICA DO NUJNEGA DELEŽA (19.2.2008 18:36:58)

IZVIRNO SPOROČILO: Taula

Pravico jo ima prodati, in pravico ima določeti sam ceno. Nujni delež vam ne pripada, ker ni umrl. Ko umre, lahko dedujete po njem..če bo imel še kaj lastnine.



točno tako




Stran: [1]