Shania
|
IZVIRNO SPOROČILO: karin24 IZVIRNO SPOROČILO: Shania IZVIRNO SPOROČILO: karin24 Za mamo bi jaz osebno maltežančka odsvetovala. Z njim je ogromno dela, pa psiček zna bit kar napadalen na momente. Od majhnih pasem so meni osebno bolj všečni višavci. Če že izbirate med tema dvema. To sploh ni res in je povsem netipično za Maltežana. Maltežan ni napadalen, če že primerjamo z Višavcem je le ta neprimerno bolj "terierski" , saj je navsezadnje terier. No ja pol mam pa jaz nesrečo z njimi . Ne resno tri poznam pa so ful napadalni. Sam ne vem pa kako je z vzgojo, tko da mogoče res ni to zarad pasme ampak zarad lastnikov. Čist možno. Ja, ti čisto verjamem. Kake vse maltežane sem jaz že videla in spoznala ... da dol padeš. Je pa res vse odvisno od vzgoje, ampak v svoji biti so Maltežani totalno nasprotje vsega, kar je tule napisano. To so izredno nežni, občutljivi, veseli in hiperaktivni družinski psi, zadržani (ne napadalni) do tujcev. Nerodovniška vzreja, odraščanje v nemogočih razmerah (preprodajalci, štepraji), parjenje netipičnih predstavnikov itd., pa je naredila svoje, kot povsod. Temu dodaš še nepravilno vzgojo, pa imaš štalo. In psi itak niso nič krivi, krivi so ljudje, ker se ne odločajo za odgovoren nakup in/ali, ker ne (znajo?) vzgojijo psa. Je pa res, da je Maltežan občutljiv in je zato včasih odsvetovan družinam z malimi otroci, ki ga lahko nehote pocukajo, pes pa seveda lahko odreagira na bolečino. Ampak, to ni napadalnost. Kakorkoli, verjamem, da imate izkušnje z marsičim, jaz samo nisem želela, da se širijo napačne informacije, ki v osnovi za pasmo ne držijo, niti nikoli niso držale, niti jih ne narekuje standard. Pa še to, za avtorico prvega posta, čeprav je že povedano. Odločite se na podlagi karakterja psa, ne videza. Videz ne sme biti prvotnega pomena, glede na napisano, pa se bojim, da je. Čeprav sta tako višavc, kot maltežan oba majhna in bela, pa sta si karakterno totalno nasprotje.