kaj mi pripada (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

aneja1 -> kaj mi pripada (25.1.2005 12:20:24)

Sem izredna študentka (delala sem preko šs), sem 20 tednov noseča in se nameravam prijaviti na borzo in zaprosit za socialno pomoč.

Zanima me, če lahko borza zahteva od mene da še moram iti kam na kakšno delo oz. pošiljat prošnje?

Do kakšne pomoči sem upravičena,ko se bo otrok že rodil, če sva s fantom prijavljena vsak na svojem naslovu (on ima že enega otroka od prej-je samohranilec)?

Se to šteje za socialno, da mora on tudi skrbet za mene, čeprav nisva na skupnem naslovu ali je dolžan skrbeti samo za otroka?

Ali je boljše da potpiševa preživnino in kako se to gleda, ker je samohranilec?

PROSIM za pomoč, tolk preiščem o teh stvareh pa ni nikjer pravega odgovora, socialno se pa izumika takšnim odgovoram.

Hvala že vnaprej

LP

Gina -> kaj mi pripada (25.1.2005 13:04:39)

Hojla!

Na borzi se moraš javljat,- pa če jih boš še tako prosila, ti ne bodo znali nič poiskat-, tako da nič bat, da bi morala zdaj delat!
Kje je tvoj prijavljen nima nobene veze. Avtomatično šteje, čim podpiše očetovstvo za tvojega partnerja in avtomatično štejejo skupni dohodki. V tem primeru on lahko uveljavlja tebe in otroka v olajšavo za dohodnino, dobiva otroške dod. za oba otroka, njegovi dohodki se delijo na 4.
Če pa vidva z otrokom uveljavljata enostarševsko družino, morata vidva z "možem" podpisati na sodišču preživnino, ki ti jo on plačuje. On ostane na istem, ti dobivaš otroške dod. Kaj dobivaš' od csd - nek dodatek je starševski, se mi zdi - ne vem točno, ampak tvoj te ne more uveljavljati v dohodnini, otroka pa lahko, če plačuje minimum, določen za otroka, ki je bil predlani cca 15.000,- za otroka.

Moraš se preračunat sama. Če ima tvoj nizke dohodke, se najbrž bolj splača prva varianta, če ima višje pa druga. Ampak na pamet ne vem. Zračunaj raje. pa pa

aneja1 -> kaj mi pripada (25.1.2005 13:07:57)

Ima kar velik dohodek, no bom tako raje napisala, za normalno življenje premalo, za socialno pa dost preveč.

Kaj so kje kakšni obrazci ali kako si naj izračunam?

boško -> kaj mi pripada (25.1.2005 13:19:02)

če mene vprašaš, je bolje zate in za otroka da se prijaviš kot mati samohranilka, boš več dobila in imela večje ugodnosti, s svojim fantom se morata dogovoriti za preživnino, ki ti jo bo on plačeval.

če nisi bila še nikoli zaposlena ti pripada tam okoli 40.000, sit mesečno porodniške za otroka pa uveljavljaš otroški dodatek, mislim da bi ti zanj kot nezaposlena in mati samohranilka dobila tam okoli 20.000 sit.
če pa bosta s fantom prijavljena skupaj pa bo se bo štel njegov dohodek, za točen izračun pa žal ne vem.

upam da sem ti kaj pomagala

lp:nosecka:

Naty*Taja -> kaj mi pripada (30.1.2005 15:35:19)

Na temle internetnem naslovu imaš obrazce za informativni izračun otroškega dodatka, starševskega nadomestila...

http://www.csd-lj-siska.si/splosno/index.asp

LP

Stran: [1]