Katy13
|
IZVIRNO SPOROČILO: Zofy IZVIRNO SPOROČILO: scorpiogirl IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen Jaz pa imam eno vprašanje. Moja sestra je zanosila. S fantom živita skupaj, pa čeprav je ona še prijavljena pri starših. Ker nima svojih prihodkov, je namreč redna študentka, kaj bi bilo najbolje v tem primeru, da bi dobila kakršnokoli podporo od socialne. Faks namerava nadaljevati. Hvala za odgovore. Po mojem je najboljje (finančno), da ostane prijavljena doma, na CSD (se mi zdi) podpišeta, da nista par, torej da sta narazen, tko je ona samohranilka, ki ji pripada socialna pomoč tudi med študijem. Pa štipendijo bo tudi dobila. Ja, ampak v takem primeru je treba na sodišče zaradi preživnine. In če ima ful visoko plačo, mu bo sodišče določilo višjo preživnino. Se pa potem preživnina šteje k sestrinim dohodkom in dobi zato toliko manj socialne podpore. Poleg tega pa je podpora manjša, ker živi doma, nekdo ji nudi streho nad glavo. Če je npr. preživnina ista ali višja od socialnie podpori, ne dobi nobene podpore, sicer pa dobi razliko. Dobi pa nadomestilo za starše, ki je cca 175 EUR in pa seveda najvišji otroški dodatek, ki je okoli 100€. To je to. Je imela moja prijateljica isto situacijo, mama dela na CSD, tako da je bila dobro informirana o možnostih in se je na koncu odločila, da ne bo hodila na sodišče se glede preživnine menit, ker bi bila na koncu skoraj na istem... Se čisto strinjam, dodala bi le to, da če je stara več kot 26 let, ji pripada celotna socialna, ker je starši niso več dolžni vzdrževati.