Neplačilo preživnine (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

Anonimen -> Neplačilo preživnine (6.2.2008 18:48:55)

Mene pa zanima po kokem času se šteje za neplačilo preživnine in ali je potrebno potem vložit tožbo na sodišče (imava samo dogovor na csd) ali ga prijavi na policijo (mi je nekaj takega rekla kolegica)

tina a -> RE: Neplačilo preživnine (6.2.2008 18:53:39)

Ja neplačilo preživnine se šteje že takoj prvi mesec, ko nakazilo izostane. Če želiš v izvršbo pa je skorajdane bolje, da se nabere vsaj nekaj nenakazanih preživnin. Kazensko ga lahko ovadiš - zanemarjanje mladoletne osebe in v kolikor je meni znano ni tukaj določene vsote kolikokrat naj preživnina ne bi bila nakazana.

V kolikor pa želiš poleg ovadbe in izvršbe podati vlogo na Javni preživninski sklad, pa mora biti vsaj 3 mesece nenakazil.

Anonimen -> RE: Neplačilo preživnine (6.2.2008 22:01:33)

213. člen Kazenskega zakonika RS = Neplačevanje preživnine ali izmikanje plačevanje preživnine

Sklicujoč na ta člen ga lahko prijaviš na pristojno PP (kraj tvojega stalnega bivanja) takrat, ko zapade v plačilo 2. preživnina, vendar pa 1. še vedno ni bila nakzana (primer: preživnino za januar bi ti moral nakazati do 15.01., za februar pa do 15.02. - če do 15.02. še ni nakazana preživnina za januar, lahko vložiš kazensko ovadbo).

Za tožbo za izterjavo preživnine velja enako.

Nadomestilo preživnine s Preživninskega sklada ti pripada po treh mesecih po vložitvi tožbe za izterjavo (primer: tožbo vložiš 15.02. - tri mesece kasneje, torej 15.05., lahko vložiš vlogo za nadomestilo - nadomestilo dobiš nakazano 15.06., če je vse OK).

Dogovor s CSD je enakovreden odločbi sodišča (če je to še iz prejšnjega zakona, ko so bili dogovori o višinah preživnin možni na CSD - sedaj je samo na sodišču).

Anonimen -> RE: Neplačilo preživnine (6.2.2008 22:19:59)

IZVIRNO SPOROČILO: Darja Kos

Dogovor s CSD je enakovreden odločbi sodišča (če je to še iz prejšnjega zakona, ko so bili dogovori o višinah preživnin možni na CSD - sedaj je samo na sodišču).

To pa ne drži. Še vedno se da urediti na CSD-ju. Preverjeno iz letošnjega leta. Samo obojestransko se morata strinjati oba starša.

Anonimen -> RE: Neplačilo preživnine (6.2.2008 22:22:22)

CSD pa potem dogovor staršev pošlje na sodišče in sodišče povabi oba starša, da to še tam potrdita. In če je dogovor čuden (beri: se vidi, da je zblefiran), potem sodišče odloči drugače (v prid otroka), ne glede na nestrinjanje staršev.

Anonimen -> RE: Neplačilo preživnine (7.2.2008 8:34:25)

IZVIRNO SPOROČILO: Darja Kos

CSD pa potem dogovor staršev pošlje na sodišče in sodišče povabi oba starša, da to še tam potrdita. In če je dogovor čuden (beri: se vidi, da je zblefiran), potem sodišče odloči drugače (v prid otroka), ne glede na nestrinjanje staršev.

Zanimivo, meni ni bilo treba na sodišče.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

čarovnica -> RE: Neplačilo preživnine (7.2.2008 9:28:30)

Je potrebno na sodišče. Darja ima prav! Najbolje, da preveriš na csd in boš videla, da imamo prav.

Stran: [1]