starši želijo poroko (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

ery -> starši želijo poroko (24.1.2005 7:52:02)

Ojla.
Sej vem , da ni ravno pravi forum za to temo, ampak se na tem forumu počutim tako domače. :)

Skratka, ali so kateri punci težili doma, da se mora poročiti, ker je noseča? Midva sva včeraj povedala mojim staršem, pa sem doživela šok.

Ati reče: Sej sta še nezrela! Otroka bosta imela otroka.
Pa glede službe, ipd..

Mami je postala samo rdeča, vprašala je samo, če bo poleti.

Zvečer mi pa ati reče, da sem bila vzgojena v veri in bi se lahko pred otrokom poročila, ker so se vsi..

HALOOOO??? Pa ne bom se poročila, zato ker sem noseča. To so delali včasih, jaz pa sigurno ne bom. Oba s fantom se imava željo poročit, ampak trenutno ne gre, ker urejava stanovanje in sva sama za čisto vse. Moj nima več staršev, nobene žlahte, edino kar imam jaz, samo so vsi bolj škrti. Februarja bova kuhinjo naročila.

In pol ati pravi, naj šparava. Ja kaj pa drugegea delava? Mislim , čist skos nekaj težita, če ne mami pa ati.
Moj jima je pol relek, da bo 1.otrok nezakonski, za naprej je pa vprašanje. Hočeva pa poroko na soboto in ne na sredo, kot je ati rekel, samo da bo on srečen.

No pol smo se skregal, jaz sem se pa pol še zjokala, ker nisem pričakovala take reakcije.

Nazadnje mi pa mami še naprej vrže, da bi si mogla tazga fanta poiskat, ki ima starše in bi boljše živela.

Kar ne vem kaj bi ji naredila, ko mi to reče...

Me zanima kaj bo dans. Ampak res me ne moreta prisilt v poroko, sej se bova, a zdaj ni financ.

A je imela katera podobno izkušnjo?

Hvala vam!

Ery :metulj:

pupika -> starši želijo poroko (24.1.2005 8:05:53)

Ery meni se kar smiliš. Ni mi jasno kako lahko starši odločajo o tvojem življenju. Povej jim, da je življenje tvoje in ne njihovo, ter da se naj sprijaznijo s tem kakor sta se vidva s fantom odločila, seveda je veliko bolj pomembno stanovanje kot poroka. Poročita se lahko tudi čez leto, dve ali tri, povej jim to.
Postavi se zase in za svoja načela, ne morejo ti oni odločati kdaj in kako se bosta vidva poročila. Za ljubezen pa itak ni pomembna poroka. Ravno tako boste ena srečna družina tudi brez poroke.

Želim ti vso srečo.

Naj vas varujejo :angel::angel::angel:

cmokec -> starši želijo poroko (24.1.2005 8:44:54)

Draga :rozica: Ery :rozica:, te popolnoma razumem, da si žalostna. Tako se veseliš, vesela novička te povzdigne do nebes, potem te pa užalostijo ljudje, ki jih imaš najraje in so ti najbližji.

Morda je tudi to znak, da si ustvariš svoje gnezdece, kjer boš živela svoje življenje, kot si ga pač sama želiš.

Jaz sem zanosila, ko sem bila tvojih let, pa so se vsi razveselili, čeprav sem povedala malo s strahom. In če nebi reagirali tako, me nihče nebi mogel prepričati, da sem ravnala napačno. Nihče ti ne more diktirati, kdaj je tvoj čas postati mama, to vesta edino vidva. In če sta se tako odločila, ti lahko samo še enkrat čestitam.

Kar se poroke tiče, sva na istem. Nihče mi sicer sovražno ne navija za poroko, ampak slišim jih pa ob vsaki priliki. Pa še darila bi dobila, mi govorijo, kot da se poročiš zaradi daril. Jaz sem reagirala takole in je delno omililo zadeva: Če se zaradi sebe ne bom poročila, se tudi zaradi vas ne bom. Toliko, kot bi zapravila za poroko, si lahko kupiva, kar si želiva in predvsem tisto, kar nama je všeč in potrebujeva. Če pa želite žurko, samo povejte, jo bomo imeli, kadar boste hoteli. za zabavo pa res ni treba, da je to poroka.
In čez čas je pricurljalo, da mi očka plača poroko, da nebi kdaj izjavila, da se nisem poročila zaradi denarja. In sem bila na začetku.
In nenazadnje in najbolj boleče: Če bi bila vidva poročena, se nebi brezupno trudila za drugega otročka že eno leto. Tu pa komentarja nimam.

Kot vidiš, se tudi drugim dogajajo podobne stvari. Pomembna sta edino vidva, živita, kot vama paše in kot so vajine skupne sanje, obenem pa pokažita, da ostale spoštujeta in jih imata rada. Edino kar potrebujeta, je razumevanje, se pa da preživeti tudi brez tega.

Vse dobro,

cmokec

NinKa -> starši želijo poroko (24.1.2005 8:51:12)

Ery, ti se ne sekiraj, glej tut midva ziviva s 13 mesecnikom in nisva porocena. Pa nam nic ne manjka.

Pri nas je podobna situacija, le da je bila reakcija moje mame, ko sem ji povedala "ja no, je blo za pricakovat" jaz sem v tistem trenutku sam slusalko dol vrgla. Ko pa sem povedala babici in dediju pa je dedi zacel - kaj pa faks, sluzba,....pa daj no, ce se imata 2 rada se valda da slej ko prej odlocita za :duda:. Ne zivimo vec v srednjem veku, ko se moras zaradi tega porocit. No glede poroke mi s strani sorodnikov ni nihce tezil, ker ze kar dobra 3 leta ziviva skupaj in to brez kakrsne koli pomoci od njih.

Prisilit ne nihce v nic ne more, ko se bos hotela porocit se bosta isto je ko zenska zacuti, da hoce otroka bo naredila vse, ce je le mozno, da ga bo imela.

Sicer je pa poroka "financni zalogaj", sploh pa ce kupujes kuhno, ki tut stane mastno. Po moje jim daj kontra predlog, da se bos porocila z veseljem - ampak naj oni financirajo, ce ze staromodno razmisljajo.:bravo:

Lepo nosecnost

NinKa:sloncek::kuza::sloncek:

bikica30 -> starši želijo poroko (24.1.2005 9:36:58)

Bi podprla 'M' , sploh glede prvega odstavka. Poroka stane 6,5 tisoč - tolko moraš dati državi, ostalo je pa po želji. Tudi prstanov si ne rabiš izmenjati, lahko si karkoli drugega ali pa nič.
Naj živi ljubezen, ne papirji, ki ti ne zagotavljajo sreče!!! :bravo::bravo::bravo:

Če te imajo starši in ostala žlahta res radi, te bodo podprli in razumeli, drugače pa naj kuhajo mule, bodo že prilezli, ko bodo hoteli videti vnuke ;)

LP in brez zamere!

nita -> starši želijo poroko (24.1.2005 9:44:25)

Draga moja!

Veš, da nisi sama glede tega! Velik nas je! Ko sva midva povedala mojim staršem, da sva noseča, je moja mama pravo vprašala, kdaj bo poroka. Jaz pa ka ne znam bit tih, jo vprašam, če sem ji ravnokar povedla, da sem noseča al da se bom poročila. No, pa se je mal umirila, čeprav se z odgovorom ni potolažla. Sem ji pa jaz sicer že stokrat povedla, da ko bo pripravla finance, naj kr pove, da se bova rade volje poročila. Midva pa imama dnar kam drugam za vlagat. In tut povedla sem ji, da se noseča ne bom nikol poročila - ona pa pol začne jambrat????? Ja, vse to ji lepo razlagam že zadnjih 6 let. Ona bi pa rada, da se zdej poročim??? In seveda ni nič omenla, da bi ona plačala. Jaz bi sicer rada bla poročena (seveda sedaj ne, ko sem že noseča), ampak glede na to, da imam žlahto za manjše mesto (in seveda moram vse povabit, ker se vsi krasno zastopmo) si lahko misliš kolko bi to koštalo???? Ja, pa še moj dragi ma tut neki žlahte, čeprav ne tolk kot jaz. Ne, mislim, da še dolgo ne boma pripravljena na tak finančni zalogaj, če ne bodo stari prispeval.

Glede vere smo pa tkole - naši so zelo pobožni, jaz pa imam pomisleke - pa ne zaradi vere same, saj čisto lepo uči - ampak zaradi duhovnikov in vse hinavščine, ki spada zraven. In onadva tut to dober veta, tako, da se o tem velik ne pogovarjamo, ker ne pridemo skup in se lahko hitr skergamo.

No, v glavnem, velik nas je mogl it čez to, pa še jih bo vrjetno moglo it - nažalost.

Ti se kr lepo potolaž, tvoji se bojo tut, boš vidla.

L.P. Anita:rozica:

Udb -> starši želijo poroko (24.1.2005 9:45:52)

Pri nama je bilo pa ravno obratno. Ko sva povedala, da se bova poročila, so naju vsi spraševali, če sem noseča! :grrr: SEm bila tako jezna - kot da smo v srednjem veku!!

Nikar se jim ne pusti, ampak uživaj v svoji nosečnosti, potem pa, če bosta želela, organizirajta točno tako poroko, kot si jo vidva želita!!!

lucika -> starši želijo poroko (24.1.2005 10:08:08)

ja, pri naju tudi. sva se prvo opogumila naredit poroko, kot dojencka. nikoli se nisva na nobenega zanašala, niti odločila se nisva dokler ni bilo financ. sicer za osnovno različico z najožjo žlahto, pa smo pol malo raztegnili.
meni se je ze ta korak zdel ogromen in sem bila po drugi strani malo razocarana. po dneh, ko sma koncno uspela povedat,kaj bova naredla.... prvo vrasanje tasce: aja, jaz sem pa mislila, da bomo koncno dobili dojencka. eh, te pa nic. no, nasi so rekli, skrajni cas in v naslednji sekundi naredli financni plan. sam ne se zaj veselit, kak mam fine starse, ko vse placajo...ko sem studirala sem morala vzet kredit, da sem mela v mb kaj za jest, se zdaj ga placujem, pa sem brezposelna in mi od pomoci ne ostane nic kaj; pa ko sva se na svoje selila, nisem dobila niti kuhle, ceprav imajo doma se eno dodatno kuhinjo. ja, pa kuhinjo sva si rabljeno kupla....in take bisere, ki me ze celo zivljenje spremljajo.... no, poroko vidi cela zlahta, pa verjetno vsak drugi vprasa, kdo je placal....ko pa zdaj greva k tasci na kosilo, pa pravi okol, da bi menda lahko sama kuhala, ce sva ze za sebe sla.mislim.......
veliko nas je takih, ki imamo prave bisere za starse. no, moj ati je super, o mami bi pa lahko pisala romane. upam samo, da nisem prevec po njej potegnila, ker ce sem, bi blo boljs da ne bi mela otrok.

pika78 -> starši želijo poroko (24.1.2005 11:36:40)

Še moj prispevek.
Moram priznati, da sem po vsem tem, kar berem, res vesela, da imam tako krasne starše. Financirali so mi cel študij (rekli so mi, da dokler bom pridno študirala, da me bodo oni financirali). Lani poleti, ko sva opremljala stanovanje, so nama pa tudi zelo finančno pomagali in nikoli ni bilo nobenega problema. Tako da sem imela včasih še celo slabo vest, če sva si kakšno dražjo stvar privoščila.
Potem pa sem jeseni zanosila (nenačrtovano), pa so bili tudi zelo veseli. Oče me je sicer vprašal, če se bova poročila in da bi bilo fino, da bi se, pa sva rekla, da je sedaj še cel kup drugih stvari, ki jih imava prej v planu (glede denarja). No, pa je rekel, da bi onadva z mami celo poroko plačala. Ampak sva rekla, da se tako na hitro, pozimi in še jaz noseča ne bi poročila. In sedaj ne govori več o tem.
Midva tudi nisva zagovornika neke velike poroke, ampak čim povabiš še tete in strice itd. (kar se skoraj spodobi), se takoj "nabere" precej ljudi in potem res ni poceni.
Čeprav po drugi strani pa sedaj jaz razmišljam, da bi se pa vseeno poročila pred porodom. Verjetno je vseeno drugače sedaj, ko si še sam... In da ima potem cela družinica enak priimek, pa manj komplikacij je z urejanjem papirjev...
Kaj ve menite, se je katera poročila npr. par mesecev pred porodom?
Lp, Pika in :duda: (PDP 22.05.2005)

Grascakinja -> starši želijo poroko (24.1.2005 12:19:42)

Naredita po svoje - važna je samo vajina sreča!

Lp

Pupa

KIRA -> starši želijo poroko (24.1.2005 12:32:26)

mene ni silil noen, je pa moja mami rekla, kako da je fajn, če si uradno poročen, pa sem začela mlo razmišljat. ampak jaz nisem bila noseča. midva nisva mogla imet otrok, pa sva se poročila, da sva lahko čim prej šla na IVF.

mislim,da danes ni to nič takega, če nisi poročen. če skupaj živita, je to tako isto.

ti pa svetujem, da ne poslušsš staršev - to je tvoje življenje in ga živiš ti. delaj tako kot se zdi TEBI prav, da ne boš nekoč obžalovala. če ne morejo tega razumet, pa ne imej več kontaka z njima. njuna dolžnost je da ti pomagata in te vzpodbujata pri tvojih odločitvah, ne pa da ti težita.

Alina_alin -> starši želijo poroko (24.1.2005 12:39:05)

Tudi pri nama je bilo obratno - ko sva se poročila, so vsi spraševali ali sem noseča. (nisem bila). Jaz ko sem zmerom rekla, da se noseča ne bom poročila. Ker to ne bo razlog za poroko. Prej ali pozneje. Potem sva že ob vabilu na poroko, v naprej povedala, da nisem noseča in se bova poročila. Ampak zgodba ni bila končana. Takoj po poroki pa so že vsi po vrsti začeli gnjavit, če sem že noseča. In to dan za dnem. Midva sva že vedela, da sem zanosila, ampak še nisva želela povedati vesele novice. Vsi po vrsti pa so gnjavili in gnjavili. Vse skupaj je bilo zame zelo stresno in z grenkim priokusom. Zamislite si, da bi se recimo midva že par let trudila, da zanosim, pa nama ne bi uspelo. Koliko bolečine bi morala požreti ob vsakem tem vprašanju, ali sem že noseča in če ne, kdaj bom. Sem mnenja, da je vsaka situacija - ne glede na to ali je obratna - zelo neprijetna. In vsi imamo pravico, da se o takih pomembnih zadevah odočamo sami, pa tudi vsi imamo pravico do zasebnosti, ki bi jo mogli drugi spoštovati.

lenika -> starši želijo poroko (24.1.2005 19:36:18)

Pozdravljene!
Tudi pri nama je bilo ravno obratno. Poleti sva se poročila, hkrati pa sva se tudi odločila, da bova na pikici začela delati čez kakšno leto. Od takrat me je že sto ljudi vprašalo, če sem noseča in kaj čakava. Ne predstavljam si, kako hudo bi mi bilo, če bi resnično že delala na:duda: in nama ne bi uspevalo, kako bi se počutila.

piščanc -> starši želijo poroko (24.1.2005 23:07:07)

ja, tudi jaz imam podobno izkušnjo s strani svojih staršev, tako da nisi edina
ni bilo ravne enako, samo niso me podpirali v moji odločitvi in se niso veselili z mano, no seveda sem naredila po svoji glavi.
Potrebovala sta čas in pa eno ornk brco v rit. V glavnem odločitev je tvoja, in tukaj se začenja tvoja samostojnost, čeprav sta tvoja starša te vedno ne bosta podpirala v tvojih odločitvah, zdaj izgubljata svojo punčko. Glede mamine pripombe pa... zato imaš dva ušesa - čez enega notri, čez drugega ven.
Poroči se samo, če tebi tako ustreza, midva nisva poročena in ni nobenih problemov glede tega. Meni so poroke itak grozno nevesel dogodek in jih ne maram, če pa se že bova kdaj bo to samo zaradi naju, pa še to imam željo, da bi se poročila kje na potovanju. za kar pa spet potrebujem denar.

povej jima, da sta te prizadela in da je to tvoja odločitev, če se ne sprijaznita pa postani bolj uradna (samostojna) in uporabljaj princip dveh ušes

vsekakor pa ti želim, da ju mine prvi šok in da te bosta podpirala še naprej (pri mojih straših je trajalo skoraj dve leti, da sta sprejela moje odločitve, ampak zdaj pri drugi nosečnosti sta se pa že naučila kaj potrebujem)

ninatj

Soncnica -> starši želijo poroko (25.1.2005 11:15:31)

Draga Ery!

To je tvoje življenje in zato so tudi tako pomembne odločitve, kot sta poroka in zanositev povsem osebne. Ko sem prebrala tvoj post, sem se kar zgrozila, kako lahko starše skrbi to, kaj bodo rekli drugi, nimajo pa časa pomisliti, kako se morda počutiš ti, če je s tabo vse OK, če morda sedaj vidva s fantom potrebujeta kakšno pomoč. Midva z možem sva se sicer poročila 9 mesecev preden sem zanosila, ampak tako sva se odločila midva, ne starši. Sploh pa pri poroki ni bistveno koliko stane, ampak je to predvsem eden najpomembnejših korakov v življenju, ki ga moraš narediti prostovoljno, ne pa zato, ker drugi mislijo, da bo tako prav. Res fino; poročiš se zaradi imidža ali zato, da bo otrok zakonski. Lepo te prosim!! Želodec se mi obrača zaradi takšne hinavščine. Dejstvo je, da zanosimo zato, ker seksamo (pred ali po poroki) in vsak otroček je enako neprecenljiv zakladek. Moji sestri, ki je zanosila s fantom, so starši svetovali naj se nikar ne poroči z njim, dokler ne bo 100 % prepričana, da je to to. Punčka je stara 2 leti, pa še vedno nista poročena in tudi ne kažeta interesa. Pa se s tem nihče ne obremenjuje. Postavi se zase in naredi tisto kar čutiš! Tvoj otroček bo očitno imel pogumno mamico, ki ve kaj hoče.

Srečno!!

Sončnica

ery -> starši želijo poroko (25.1.2005 11:30:26)

Sončnica, hvala za tako vzpodbudne besede in seveda tudi vsem ostalim.
Odprla sem eno temo "tel.pogovor med mano in atijem", boste lahko prebrale kaj mi je ati prej po telefonu bluzil.
Noro in še enkrat noro.

Ampak res sem hvaležna vse, ki ste mi pisali in sedaj vidim, da nisem sama!!

Hvala!!!
:)

sabini -> starši želijo poroko (27.1.2005 19:33:27)

sorri izrazu kolk ma bedne ja pol naj pa on organizira poroko pa jo plača če se mu tok mudi mislm halloo Ne sekiraj se :muca:

Stran: [1]