Jessy -> RE: rada bi naredila torto pa ne vem kako (1.2.2008 15:28:49)
|
Tinkatonka, če bo to tvoja prva torta, sploh ne kompliciraj in delaj kremo izključno iz smetane. Svetujem ti rastlinsko smetano Hullalla (čeprav je drugače ne maraš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ) in ko je stepena do trdega z mešalnikom, vanjo vlij mleko (v 1 l smetane lahko daš 2 dcl mleka) in ga na roko vmešaš. Nato smetano namažeš na namočen biskvit in potreseš koščke sadja po svoji izbiri. Jaz za torto porabim pol litra smetane. Če smetano uporabim še za zunanje okraševanje torte, pa jo skupno porabim okrog 7 dcl. Ko spečeš biskvit, moraš počakati, da se ohladi, nato ga razrežeš na oblate. Med sestavljanjem torte ga namoči s sadnim kompotom, še bolje pa je, če daš zavreti nekaj vode (cca 7 dcl) v katero daš 3 velike žlice sladkorja. Ko zavre odstraniš z ognja in počakaš, da se ohladi, nato pa vliješ še nekaj ruma za vonj in okus. Biskvit je najboljši klasični. To pomeni, da gre na vsako jajce žlica sladkorja in žlica moke. Če delaš biskvit iz 10-ih jajc, potrebuješ 10 žlic sladkorja in 10 žlic moke. Rumenjake ločiš od beljakov. Polovico sladkorja stepaš z rumenjaki okrog 15 min, ostalo polovico pa z beljaki, le da beljakom sladkor začneš dodajati šele, ko je sneg že stepen, pa še takrat se ga dodaja lepo postopoma. Mešaš toliko časa, da med prsti ne čutiš več sladkorja (okrog 15 min). Nato s kuhalnico zmešaš rumenjake in sneg med seboj ter dodaš presejano moko. Pekač namaži s koščkom margarine ali masla ter posuj s krušnimi drobtinami. Tiste, ki se ne primejo modela pa stresi proč. Biskvit pečem na 180°C dobrih 30 min. Vedno preverim z noževo konico, če je pečen. Pa še nekaj...torto naredi en dan pred uporabo, da se okusi prepojijo in torta lepo ohladi.
|
|
|
|