škrlatinka (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

polona25 -> škrlatinka (1.2.2008 8:35:05)

Našemu triletniku so v torek postavili diagnozo: škrlatinka. Malo sem brala po internetu in ugotovila, da bi moral postati pikast. To se do sedaj ni zgodilo, pa me zanima, če ste kje imeli škrlatinko brez pikic? Ma pa tamal tud ful visoko vročino kljub temu da že tri dni je antibiotik. Zdaj pa ne vem al je to normalno in kdaj naj bi vročina po antibiotiku padla. Saj jo zbijamo s paracetamolom ali voltarenom, sam to tud ne gre v nedogled.
Aja, pa še to? A mogoče kdo ve kolk časa je inkubacijska doba, ker mamo doma še 7 mesečnika, pa zaenkrat še ne kaže nobenih znakov (upam, da jih tud ne bo).

Hvala

piščanc -> RE: škrlatinka (1.2.2008 8:49:13)

najbolje, da pokličeš pediatra, ker antibiotik bi moral v enem dnevu zbiti vročino. če j ne, je napačen antibiotik ali pa ima še kkašno sekundarno okužbo

Lunc_a -> RE: škrlatinka (1.2.2008 9:52:15)

Mi smo jo imeli brez pikic.
če vročina najkasneje po 48 dneh antibiotika ne pade se gre nazaj do p

tinaaja -> RE: škrlatinka (1.2.2008 11:03:38)

morda je samo angina [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] za skrlatinko pravijo, da je angina s pikicami.

a so vam naredili bris? kako so diagnosticirali skrlatinko?

nasa jo je fasala pri 9m in npr ni imela ful malinastega jezika, ni se luscila,.. ne razvijejo se pri vseh vsi klinicni znaki.. ampak tale vrocina je pa res za P vprasat

polona25 -> RE: škrlatinka (1.2.2008 11:52:34)

Hvala za odgovore. Tud jaz sumim na angino, ker pikic res ni. Škrlatinko pa je diagnosticirala z odvzemom krvi.
Sem pa pediatrinjo ravno klicala in je rekla, da je vročina verjetno posledica še ene viroze, ki jo tamav preboleva istočasno kot škrlatinko. Baje je zdaj ful nekih bakterijskih vnetij, ki jih spremljajo še viroze. Ne vem, upam da bo kmalu boljše.

frutka_ -> RE: škrlatinka (1.2.2008 12:22:08)

Naš je lani prebolel škrlatinko brez pikic. V bistvu sem ga hitro peljala k dr. in ni prišlo do izbruha. Je pa mali tudi sicer "močan" fantek in je zaenkrat vse otroške bolezni preboleval dokaj na easy.
Škrlatinko lahko preboli vsaj 4krat, ker so poznane 4 različne vrste škrlatink.
Vročino lahko zbijata tudi z mlačnimi kopelmi ter rezinami krompirja na stopalih(preko pa nogavičke potegneš).

Hitro se pozdravite!

cindi -> RE: škrlatinka (1.2.2008 12:47:04)

Živijo!

Naš malček bo v nedeljo praznoval tretji rojstni dan, pa so mu predvčerajšnjim ''odkrili'' škrlatinsko. Je pikast po telesu, po jeziku pa ne. Iam vročino med 37,5 in 38,5. dobil je sirup ospen, pa je pol postal še bolj pikast, ker je zgelda preobčutljiv. Sicer ga je pa zdravnica, ki je bila popoldan dežurna na hitro pogledala, brez jemanja krvi in urina. Danes zjutraj pa em malega peljala nazaj, in je namesto ospena dobil drug sirup. Skratka, čudno.

lp,
c.

Anonimen -> RE: škrlatinka (1.2.2008 20:14:03)

Škrlatinka (Scarlatina)Prenaša se kot kapljična infekcija, redkeje pa preko predmetov in s hrano. Najpogosteje zbolevajo otroci v predšolskem obdobju in šolarji. Posameznik lahko preboli bolezen več kot enkrat preden nastopi imunost. Inkubacija, to je obdobje od okužbe do izbruha bolezni, je običajno 3-5 dni.
Bolezen začne naglo, pojavi se visoka telesna temperatura, glavobol, pri manjših otrocih bolečine v trebuhu, včasih bruhanje in tekoče odvajanje. Kmalu začne otrok tožiti, da ga močno boli grlo in da težko požira slino. Izpuščaj se pojavi drugi oz. tretji dan. Lička so rdeča okolica ust bleda, jezik postane podoben malini (rdeč, hrapav), na njem se naredi bela obloga. Izpuščaj je drobno pikčast, gosto razporejen po koži prsnega koša, spodnjem delu trebuha, v pazduhah. Koža je na otip hrapava.Tri do pet dni po izbruhu bolezni začne izpuščaj bledeti. Jezik se prične čistiti. V drugem tednu se prične na dlaneh in podplatih lamelarno luščenje kože.
Zdravljenje
Uporabljamo penicilin, ki ga mora otrok prejemati 10 dni. Naj počiva, je lahko prebavljivo hrano in pije dovolj tekočine.

karamela -> RE: škrlatinka (20.2.2008 19:39:59)

Tudi moja hčerkica je danes dobila škrlatinko.

Pa v soboto imamo žurko za sinčkov rojstni dan. Vabila že poslana. Pa me zanima če katera ve kako je to z nalezljivostjo predvsem za starejše ljudi in odrasle. Otroci vem, da so dovzetni in jih bom opozorila, da imamo škrlatinko. Kaj pa pri starejših? A je to podobno kot pri noricah, ko jih preboliš si načeloma imun?

Res nevem ali naj žurko prestavim, bo pa ta starejši ful žalosten, ker že odšteva dneve do rojstnega dne.

al1* -> RE: škrlatinka (20.2.2008 19:50:58)

Moja tavelika je imela škrlatinko že 2x. Obakrat so ji jo potrdili z odvzemom brisa iz žrela. Otrok ni več kužen 24 ur po prvi dozi antibiotika.

Je pa zelo pomembno, da otrok, tudi ko nima vročine, počiva.
http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/skrlatinka_clanek_1.htm

karamela -> RE: škrlatinka (20.2.2008 19:59:33)

Hvala za link. Sem prebrala.

Antibiotike smo začeli dajati danes, tako da žurka bo.

N _ B -> RE: škrlatinka (20.2.2008 20:12:10)

Hčerki so po dveh dneh vročine in slabega počutja vzeli bris z grla in je imela v grlu streptokok škrlatinke. Takoj je dobila AB in p nas je opozorila, da ni nujno, da se bo škrlatinka razvila. Lahko ostane le kot angina.
Zbolela je pa tisti dan, ko sem prišla iz porodnišnice z teden dni starim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] . Je bilo vse ok.

Tako kot ti je predhodnica napisala, naj otrok čimveč POČIVA: Pri nas je počivala kolikor je...čez 6 tednov pa je šla v bolnico z vnetjem kolka, kot zaplet po bolezni.

al1* -> RE: škrlatinka (20.2.2008 20:34:36)

Karamela, jaz bi glede praznovanja vseeno razmislila - vsaj glede povabljenih otrok. Kot prvo, mora otrok počivat, pod drugo pa nikoli ne veš, če ni mogoče okužen tudi sin, ki je lahko kužen, preden se pšokažejo bolezenski znaki.

Stran: [1]