Anonimen -> RE: Lazanja - prvič? (30.1.2008 21:48:03)
|
Recept je zelooooo preprost. Jaz za 4 ljudi naredim testa iz 2. jajc in potem narežem v 4 plasti. Vmes pa dam, kar pač je. Zelenjavno ali pa največkrat mesno filo. Testo: 2 jajci in toliko moke, da lahko zgneteš trdo testo. Ko zgneteš narežeš štručko na 4 enake dele. Pustiš počivati vsaj kakšno urco. Nič ni narobe, če se testo po površini malo prisuši. To testo je primerno za vse testenine: rezance, široke rezance, ribano kašo,....karkoli. Če bi rada naredila rezance za v juho pač razvaljaš in razvaljano testo povezneš na rob mize (da ga polovica gleda dol). Počakaš, da se malo posuši in ko je toliko suho, da se nebi zlepilo, če ga zaviješ....ga narežeš. Med tem, ko testo počiva jaz napravim bešamel: malo mleka, malo vode in malo masla zavrejem in posolim. V vrelo zamešam moko, ki sem jo prej v lončku zmešala s hladno vodo (da niso grudice) Napravim pa kake 0,5l bešamela z dvema žlicama moke. Mesni nadev: prepražim dve veliki čebuli in katerokoli zelenjavo pač imam (korenje, bučke, blitvo,...) dodam meso in prepražim, da zakrkne. Pa šesen je med najpomembnejšimi dodatki. Potem dodam nekaj paradižnika (lahko pomi), malo rožmarina, origana, timijana in rdeče paprike (sladke). Ko je meso spraženo vmešam v meso bešamel......po moje je tako najboljše. Potem zvaljam testo na take okrogle plahte. Prvo dam kar direktno v pomaščen pekač (z maslom pomaščen) in nanj običajno naribam sir....da nastane podlaga in lazanja ne razpade, ko jo razrežeš in serviraš. Kar na to plast sira dam eno plast mesa. Potem razvaljam še drugi kos testa in ponavljam do konca. Kolikor testa gleda čez rob pa kaz zavihnem nazaj.......sta pač dve plasti ob robu. Lahko pa tudi obrežeš in iz obrezlin narežeš rezance za juho. Zadnja plast je dobro, da je spet sir, po vrhu pa polijem z zmesjo jajce, kisle smetane in malo vode. Če lazanjo narediš en dan prej, drugi dan pa jo spečeš jo je baje še lažje rezati. Jaz pečem v steklenem pekaču in sicer velik je toiko kot približno polovico tistega nizkega, ki je zraven pečice )ali pa še malo manjši. v bistvu iz tega, kako na tanko testo razvaljaš ugotoviš kater pekač vzeti. Fino pa je testo razvaljat lim bolj na tanko. Upam, da sem ti pomagala.....sem kar bolj po domače napisala....jaz nikdar ne tehtam, delam vse bolj od oka.....pa glede na to, da sem šele 1 leto poročena mož še ne upa reči, da s čim ni zadovoljen
|
|
|
|