Lazanja - prvič? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> Lazanja - prvič? (29.1.2008 14:03:24)

Torej jutri se bom lotila lazanje.
A ma katera kak super recept? (pa da je po kmečko, pa čibolj podrobno opisano?)

Na kaj moram bit posebej pozorna?

Aja, bo pa mesna lazanja (itak[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image])

Dejte izdat vaše male kuharske skrivnosti. prosim.




baguSka -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 14:05:38)

Evo.. s sosednje teme.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

No, jaz jo pa nardim tkole:

poprazim najprej cebulo, mal kasneje dodam se cesen, vrzem not recimo pol kile mesa (za 2-3 osebe) in prazim, dokler meso ne zakrni... potem dodajam zacimbe (sol, poper, vegeto, majaron, lovor, baziliko, rdeco papriko in seveda mezgo)... proti koncu dodam se malo rdecega vincka... medtem naredis basamelj kot ej napisala peetra, samo da dodam se mal muskatnega orescka al pa se raje ga kr kupim (tistega v tetrapaku k je fuuuull dober)... in seveda nariban sir!

v namazan pekac nato polozim lazanjeve testenine (itak kupljene) - to je prvi sloj... na to dodam sloj polovice mesa, nato polijem s polovico besamelja in pokrijem s 1/2 sira... nato spet sloj testenin, preostanek mesa, besamelja in sira... dam pect za cca 20 min (z nozem probam prebost, ce je ze mehko) in postrezem. :))) Mnjaaamiiiii!!! :)))




mojsoncek -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 14:17:43)

Po moje bo najbolje, ce kupis Barilla testenine za lazanjo in to tiste, ki jih ni potrebno kuhati. Naredis pa po receptu, ki je na skatli.

Drugace pa na kratko: plast testenin, besamel, bolonjska omaka, sveze nariban parmezan... in tako ponovis se enkrat ali dvakrat. Jaz damo potem po vrhu se na snitke narezan paradiznik in veliko parmezana.




Anonimen -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 14:24:54)

Jaz kupim lističe, katere ni potrebno prej kuhat in delam tako, kot sta punci pred mano napisali. Edino namesto parmezana dajem jaz nariban sir.




Suzi* -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 14:49:44)

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=5752

Tule je prizkušen, zelo simpl in hiter recept za lazanjo. Jaz dodam že zelenjavo in vedno pečem samo še po tem receptu.




cmokec -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 14:59:47)

Uporabljam točna ta recept kot Suzi*, ker dobro rata tudi brez bešamela.




travica -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 17:34:48)

bešamel nredi poseben okus in malo bolj izdatno lazanjo
lističi za lazanjo pa so dobri in ugodni šparovi - kuhanje ni potrebno




Suza -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 19:20:47)

Jaz pa vedno namesti listov uporabim slane palačinke in omako naredim manj tekočo.




Anonimen -> RE: Lazanja - prvič? (29.1.2008 21:57:06)

O super ste punce...
Kuhala bom pa za 5 odraslih.

Sem kupila 2 paketa testenin (po 500gr).
A bo pol kg dovolj?

Vam javim kako je ratala.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




honey -> RE: Lazanja - prvič? (30.1.2008 8:44:36)

Jaz kupujem Barilla testenine, ampak jih prej malo pokuham, ker drugače se mi zdi, da tiste, ki gledajo na robu ven, postanejo pretrde.

Pa ko popražim meso, dam potem vmes še gobice (sveže ali pa v slanici, odvisno, kaj imam doma). Se mi zdi, da naredijo tak dober okus.




nanka -> RE: Lazanja - prvič? (30.1.2008 19:32:21)

Jaz tudi kupim barila, ki jih ni potrebno kuhati, jih pa namočim v vročo vodo, da postanejo mehki in je lazanja veliko boljša kot če dam gor trde zaplate.




Anonimen -> RE: Lazanja - prvič? (30.1.2008 21:48:03)

Recept je zelooooo preprost. Jaz za 4 ljudi naredim testa iz 2. jajc in potem narežem v 4 plasti. Vmes pa dam, kar pač je. Zelenjavno ali pa največkrat mesno filo.

Testo: 2 jajci in toliko moke, da lahko zgneteš trdo testo. Ko zgneteš narežeš štručko na 4 enake dele. Pustiš počivati vsaj kakšno urco. Nič ni narobe, če se testo po površini malo prisuši. To testo je primerno za vse testenine: rezance, široke rezance, ribano kašo,....karkoli. Če bi rada naredila rezance za v juho pač razvaljaš in razvaljano testo povezneš na rob mize (da ga polovica gleda dol). Počakaš, da se malo posuši in ko je toliko suho, da se nebi zlepilo, če ga zaviješ....ga narežeš.

Med tem, ko testo počiva jaz napravim bešamel: malo mleka, malo vode in malo masla zavrejem in posolim. V vrelo zamešam moko, ki sem jo prej v lončku zmešala s hladno vodo (da niso grudice) Napravim pa kake 0,5l bešamela z dvema žlicama moke.

Mesni nadev: prepražim dve veliki čebuli in katerokoli zelenjavo pač imam (korenje, bučke, blitvo,...) dodam meso in prepražim, da zakrkne. Pa šesen je med najpomembnejšimi dodatki. Potem dodam nekaj paradižnika (lahko pomi), malo rožmarina, origana, timijana in rdeče paprike (sladke).

Ko je meso spraženo vmešam v meso bešamel......po moje je tako najboljše.

Potem zvaljam testo na take okrogle plahte. Prvo dam kar direktno v pomaščen pekač (z maslom pomaščen) in nanj običajno naribam sir....da nastane podlaga in lazanja ne razpade, ko jo razrežeš in serviraš. Kar na to plast sira dam eno plast mesa. Potem razvaljam še drugi kos testa in ponavljam do konca. Kolikor testa gleda čez rob pa kaz zavihnem nazaj.......sta pač dve plasti ob robu. Lahko pa tudi obrežeš in iz obrezlin narežeš rezance za juho.
Zadnja plast je dobro, da je spet sir, po  vrhu pa polijem z zmesjo jajce, kisle smetane in malo vode.

Če lazanjo narediš en dan prej, drugi dan pa jo spečeš jo je baje še lažje rezati.

Jaz pečem v steklenem pekaču in sicer velik je toiko kot približno polovico tistega nizkega, ki je zraven pečice )ali pa še malo manjši.
v bistvu iz tega, kako na tanko testo razvaljaš ugotoviš kater pekač vzeti. Fino pa je testo razvaljat lim bolj na tanko. 

Upam, da sem ti pomagala.....sem kar bolj po domače napisala....jaz nikdar ne tehtam, delam vse bolj od oka.....pa glede na to, da sem šele 1 leto poročena mož še ne upa reči, da s čim ni zadovoljen  




Paštetka -> RE: Lazanja - prvič? (30.1.2008 22:03:18)

Preverjeno odlično za 4 -6 oseb, narejeno v steklenem visokem pekaču

- prepražiš čebulo, strt česen, dodaš kilo mesa, pražiš. Nato
- dodam 4 velike na drobno sesekljane  korečke, da je vse skupaj bolj sočno
- dodam 2 dcl domačih pelatov
- in malo ketcupa + žličko sladkorja(skrivnost italijanov)
- začimbe poleg soli in popra (origano, rožmarin)
- kuhaš kakšno uro

- lističe lazanje kupim (tiste, ki jih ne rabiš kuhati)
- bešamel kupim (Dukat)
- vrečkico že naribanega sira

zlagam: bešamel, lističe, bešamel, meso, nariban sir, lističe, bešamel, meso, nariban sir, še 1x vse ponoviš in na koncu lističe, bešamel + sir

pečem 30 minut na 200 stopinj




mami_miki -> RE: Lazanja - prvič? (30.1.2008 23:37:11)

IZVIRNO SPOROČILO: baguSka

Evo.. s sosednje teme.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

No, jaz jo pa nardim tkole:

poprazim najprej cebulo, mal kasneje dodam se cesen, vrzem not recimo pol kile mesa (za 2-3 osebe) in prazim, dokler meso ne zakrni... potem dodajam zacimbe (sol, poper, vegeto, majaron, lovor, baziliko, rdeco papriko in seveda mezgo)... proti koncu dodam se malo rdecega vincka... medtem naredis basamelj kot ej napisala peetra, samo da dodam se mal muskatnega orescka al pa se raje ga kr kupim (tistega v tetrapaku k je fuuuull dober)... in seveda nariban sir!

v namazan pekac nato polozim lazanjeve testenine (itak kupljene) - to je prvi sloj... na to dodam sloj polovice mesa, nato polijem s polovico besamelja in pokrijem s 1/2 sira... nato spet sloj testenin, preostanek mesa, besamelja in sira... dam pect za cca 20 min (z nozem probam prebost, ce je ze mehko) in postrezem. :))) Mnjaaamiiiii!!! :)))


a lahko daš kar v pekač, ali morš imeti prav tisto železno za lazanje kuhat?




Stran: [1]