Anonimen
|
Sinek se je lepo najedel in sedaj spi , zato imam čas, da vam napišem kako je bilo. Še v sredo zvečer sem napisala, da sem še zmeraj tu. No okrog polnoči pa se je začelo. Začutila sem rahle krče. Začela sem meriti čas in so se pojavljali na približno 15 minut. Nekateri so trajali 20 sekund, nekateri pa tudi skoraj minuto. Niso bili hudi, ampak jaz sem jih vseeno lepo predihala, da sem dobila občutek za plitvo dihanje. Res zelo pomaga, ker se v bistvu osredotočaš na dihanje in ne na bolečino. Poleg tega ko plitvo dihaš ne zadržuješ sape in s tem posledično tudi ne moreš krčiti mišic. Zbudila sem in rekla, da se je akcija začela. Potem sem se še stuširala, mož je še jedel, jaz sem spila samo kavo in okrog 6. ure zjutraj sva prišla v porodnišnico. Babica me je priklopila na CTG, ki je pokazal popadke. Odprta sem bila že 3 cm. Potem sem dobila klizmo in na wc preživela približno 45 minut. Popadke, ki niso bili hudi sem lepo predihala. Nato sem se stuširala in odšla v porodno. Izbrala sva tisto veliko z rdečo posteljo v njej. Skobacala sem se na porodno mizo, kjer sem morala izpolniti še neke formularje, vzeli so mi kri (test trombocitov zaradi EA), predstavila se mi je ekipa, ki bo zraven pri porodu (babica Hedvika Koler, pripravnica Pal in žal sem pozabila ime tistega, ki mi je vbrizgaval EA, vem, pa da je iz Beltinec). Zaradi EA so me priklopili na umetne popadke, da bo šlo hitreje, v drugo roko sem dobila infuzijo, da razširi žile. Nato je prišel anesteziolog s pripravnico in ji razlagal postopek EA. V tem času so postajali popadki čedalje bolj boleči. Približno pet minut po EA pa so popustili. Še vedno so bili dovolj močni, da sem jih morala lepo predihavati. Noge sem še zmeraj čutila (torej ni res, ko govorijo, da si omrtvičen od pasu navzdol). Priklopljena na CTG sva se z možem ves čas pogovarjala. On je preverjal na monitorju kako močni so popadki, kakšen utrip ima otrok in kakšen pritisk imam jaz. V tisti modri halji je izgledal kot pravi zdravnik. Po navodilih babice sem se izmenično obračala na levi ali desni bok, da je glavica lažje potovala navzdol. Ker mi voda ni odtekla so predrli mehur in potem je šlo še hitreje. Najprej je babica govorila, da bom rodila okrog 14. ure. Potem pa ugotovi, da sem že skoraj odprta do konca. Predihajte še 10 popadkov in potem bomo rodili, je rekla babica. No, potem pa sve z babico ugotovile, da sve skoraj iz istih krajev in začele malce "šinfati" in par popadkov sem kar prešinfala in ne predihala. Vmes smo še imeli vajo, kako bom iztisnila plod. Primeš se pod koleni, noge potegneš k sebi, zajameš sapo in iztiskaš. Čisto enostavno. Prišel je porodničar (imena si nisem zapomnila, vem pa, da je rekel, da je z Gorenjske). Glavico sem že čutila. Pri naslednjem popadku sem globoko zajela sapo in glavica se je porodila. Pri naslednjem pa še ramena in otrok je bil zunaj z glasnim jokom. Mož je prerezal popkovino, nato je pa babici pomagal otroka očistiti. Mene so medtem zašili, ker je babica malce prerezala presredek. Še pri tem opravilu smo se šalili saj ni bilo nobenih bolečin. Nato mi je babica položila otroka na trebuh. Občutek vam ne morem opisati, sicer pa ga boste vse same doživele. Ko so ga oblekli pa sva se prvič podojila. Takoj je zagrabil in iz dneva v dan je večji sesalec. Z možem sva ostala v porodni sobi še skoraj 4 ure, da smo se v miru v pritajeni svetlobi cartali. Na koncu me je babica pohvalila, da sem "super rodila". Ves čas poroda nisem niti glasu spustila iz sebe. Sicer pa ni bilo potrebe saj ni bilo hudo. Vsaki od vas želim tako hiter in enostaven porod kot je bil moj. _____________________________
|