POMOČ-HITRO! (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


leah -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 8:22:14)

Sej najbrž je bz panika,ampak sej veste kako je ko te skrbi za svojega dojenčka.
Moja je zdejle stara skoraj 4 tedne,pridno se dojiva,ponoči lepo spančka...vse lepo in prav,če nebi jaz ravno te dni prebolevala bronhitisa,ki pa se sicer že umika".Valda full cvikam za tamalo,da se kaj ne naleze(ZATO SEM VČERAJ TUDI SPRAŠEVALA O ODPORNOSTI DOJENČKA)No in včeraj zvačere je začela rahlo smrkat,nič ji ne teče iz noska,ampak diha tako,kot,da ima polen nos smrkljčka-tudi ponoči se je zarad tega zbudila.Sem nekaj sčistila z fziološko,pa ne zaleže kaj preveč.Danes sem začela še z Aqua marisom-me zanima kake imate kaj izkušnje s tem?
Kašlja ne,kiha samo toliko kot pej,morda celo manj.Sem ji pa merila vročino,in je ravno na meji-37.Brala sem,da jim večinoma dajete svečke,pa me zanima,če moram kaj paničarit.Ali je potrebno k zdravnik,in če ne,kdaj potem?Ali lahko v primeru povišanja tako majhni punčki dam svečko,oz.kaj je najbolje,da naredim.In če katera ve,koliko je telesna temperatura normalnega zdravega dojenčka?

Ni pa tako nič vidit kaj bolna,no joka ja,ker je razdražena zaradi polnega nosu,pa tudi pomojem,če bi nila kaj bolna,bi bolj ŠVOH jedla,a?

Prosim vas za kak tolažilen odgovor.Me take stvari kar prestrašijo,še posebej zato,ker je moja prva punči in nimam pojma o dojenčkih:zmeden:nočem pa non stop za vsako stvar zdravnika klicat,sej razumete.


Hvala že vnaprej Teja




Taša -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 8:28:55)

Poglej čisto možno je da se bo tvoj dojenček nalezel kaj od tebe.... sicer je to tako lahko se lahko pa tudi ne....
Nosek skrbno čisti z fiziološko raztopino, jaz imam raje fiziološko, ker se mi zdi da ima aqua maris preveliko moč-preveliki pritisk ko špricneš...Vročina 37 še ni vročina, svečko proti zbijanju daš nad 38 prej nikakor ne.. Jaz mislim da zaenkrat pri tebi ni panike....Če boš videla da hitreje diha...(ko bo mirno spala ji štej vdihe če je okrog 30 na minuto je ok) če je več je to že en znak bronhitisa.., pa če se ji prsni koš pri dihanju ugreza...
Drugače pa ni zaenkrat nobene panike lepo čistite nos z fizilološko...........




kaja11 -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 8:40:34)

Jaz bi na tvojem mestu klicala pediatrinjo.... 4 tedne je zelo malo... nimaš kaj izgubiti, pa še potolažena boš.
Po moje ni nič, ampak pri tako majhnem srčku bi jaz bolje spala če bi bila sigurna.

LP Kaja




Anonimen -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 8:51:14)

Po moje ti res veliko preveč kompliciraš in sploh nimaš časa uživati v odnosu mamica - dojenček. Res ne vem, kaj imate s temi noski take problme. Jaz mojemu še v življenju (star bo tri leta) nisem noska očistila. Tudi če je bil prehlajen, mi pediatrinja ni nikoli tega niti omenila. Zame nastane problem edino takrat, če je vročina. To pa 37 stopinj ni. Če bo imela od 37,5 naprej, potem je možno, da se bo res kaj izcimilo iz tega, drugače pa jaz ne bi komplicirala. S takimi majhnimi otroki je treba v primeru vročine res takoj v pediatru, prej pa čimmanj.
V glavnem: če je otrok zadovoljen, dobro je, spi in nima vročine, potem uživajta trenutke, ki se nikoli več ne bodo vrnili. Bodi mirna, mamica, novorojenčki so žilava bitjeca. Nič ji ne bo narobe.




JASNA D -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 9:00:34)

Nič panike, jaz sem imela bronhitis na bronhitis celo jesen, še preden se je pupa rodila (5. oktobra) in sem z bronhitisom zaključila šele okrog novega leta. Dokler ima samo nosek poln, pa malo kiha, ji samo nosek čisti. Tole ni za to, da bi te strašila, ampak naša je pri 4 tednih dobila antibiotik, ker je šlo vse dol na pljučka in na enega ušeska. To pa je že drugo! Sedaj še tudi včasih kaj pokiha in ima "nahod", ampak ji ne hrope, tak da nisem šla k zdravniku, pa je vse O.K.

LP, čim prej brez nahoda!

Jasna




Anonimen -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 9:23:32)

Možno je, da se je kaj nalezla, ni pa nujno. Dokelr ima vročino na meji 37 še ni treba zganjati panike. Normalno je, da imajo tako mali dojenčki večkrat malce povišano temperaturo. Ko se bo dvignila nad 38, potem jo lahko pelješ k zdravniku. Pa dokler je dobrovoljna tudi ni skrbi.

Sicer pa dokler si bolana jo čim manj dajaj k sebi k obrazu, ko jo dojiš ali crkljaš je najbolje, da si daš gor čez usta in nos masko, ki jo kupiš v lekarni.
Tako je meni pediatrinja svetovala, ko sem bila bolana, ko je bila Lea še čisto mala.




JASNA D -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 9:30:42)

Aja - glede vročine - dojenčki do 37,4 C normalana temperatura! To za dojenčke baje ni vročina. tako piše v knjigah, pediater mi je to potrdil. Zbijati pa šele tam okrog 38,5 C. Ampak za ziher pa lahko vsaj v pediatrijo pokličeš, boš bolj mirna. Čeprav pri nas, kadarkoli kličem, mi rečejo, da naj otroka kar pripeljem. Tako da ....

Jasna




leah -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 9:56:37)

Splišni veš,seveda,da kopmpliciram,če pa zadeve ne poznam,zato pa je ta forum,da se lahko koplicira,vpraša in tudi dobi odgovor.Seveda,da me skrbi,če pa se ji nosek kar noče in noče odmašit,ker vem,da tudi meni ni luštno imet zamašen nos,kaj šele njej,ker se ne zna useknit.Sicer pa nama gre verjetno malo na bolje,sva že kar nekaj smrkeljčka ven spravli.Pa še vedno ni to to

Vročine pa verjetno res nima,ji je bilo najbrž zjutraj samo bolj vroče,ker je imela tudi rokice bolj tople kot sicer,zdaj ima pa normalne-bolj hladne.No take kot ponavadi.

Jasna D,sej se mi je zdelo veš,da bo nekaj takega-se mi zdi,da sem enkrat nekje prebrala.

Kar se pa maske tiče,sem pa že TOO LATE,ker je najujše smrkanje in kihaje za mano,vbistvu sem že full bolje,tako,da...jah...

Mi je pa zato tako zoprno pediatrinjo klicat,ker je totalno zoprna,hladna,arogantna in meni osebno zelo neprimerna za opravljanje tega polica.Pa še v njene profi.sposonosti,od kar je mene,ko sem bila majhna skoraj zaj.(no sej me je,za dve leti)močno dvomim.

Vem ,boste rekle naj jo zamenjam,vendar je nažalost edina pediatrinja v mojem kraju,ki se ukvarja s tako malimi dojenčki.Nažalost

Seveda ob prvi priliki o menjam,če bo le mogoče.

Je pa težko poslšat to smrkanje in ..ne vem kakšen izraz je za to...pa ne veš ako bi mali pomagal.




.ču -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 10:21:11)

Ja veš Splišni,če je nosek zamašen je to lahko velik problem,ker:duda:ne more normalno dihat in tud dojit ali pit po steklenički ne more,kako bo pa dihal:zmeden:Posledica tega so lahko zelo napete in boleče prsi,če ne celo mastitis pri mamici,ki doji,kar pa sploh ni prijetno:(In,če pri vas niste imeli problema z zamašenim noskom,ne pomeni,da ta problem ne obstaja.Kot veš dva otroka nista glih in,če se problem pojavi,ga je potrebno odpraviti.Z bronhitisi imam kar nekaj izkušenj.Sicer je :duda::modri:mal starejši,9 mesecev,začelo se je pa pri 7h.V dveh mesecih je imel trikrat bronhitis,sva bla tud v bolnci,dobil je Sumamed,po 10h dneh doma,pa se je ponovil.Tko,da je bronhitis ena zadeva,ki se zlo rada ponavlja,na žalost:((
Res pa je,če ni vročine,zaenkrat,ne skrbi.Tvojo:duda:pa moraš zlo dobro opazovat kako diha,kot ti je ena že svetovala,ali,če se bo pojavilo hropenje.Za nosek je pa najboljša fiziološka,vendar ne samo kapljica,ampak ji moraš fino stisnit v nosek,celo tako,da gr v grlo.Tako se potem začne čistit.Sicer gre ta sluz ponavadi pri:duda:več nazaj v grlo kot skozi nos,ker pač še ne znajo pihat ven.
Preden pa se je pri nas bronhitis pojavil,pa je bil skoz en nahod,z zamašenim noskom.:duda:sem večkrat na dan namazala po prsih z mazilom proti nahodu in prehladu in dihalne poti so se začele odpirati.

Lp:rozica:




Anonimen -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 10:27:51)

Ej, leah, jaz nisem hotela nič slabega, samo dobro. Seveda moraš vprašati, hvalabogu da lahko. Mislila sem te samo malo pomiriti, pa sem zgleda z enim samim stavkom dosegla nasprotni učinek.
To je pač moje mnenje: ne se toliko bati zamašenega noska, če ni drugega. Bodi pozorna na temperaturo.




leah -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 10:37:48)

Ne Splišni sej nisem tako negativno vzela,brez skrbi.Vsako mnenje pomaga.Res pa je,da včasih mamice(predvsem novopečene)zelo kompliciramo,in jaz zase vem,da sem med njimi.Kaj čem taka sem,ker me pač skrbi za mojo malo:angel:Sicer pa ji bom danes vztrajno čistila nosek,pa bo.




Nogavička -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 12:31:21)

Svečke ji še ne rabiš dajat, nosek pa ji očisti s fiziološko in pumpico, da bo lažje dihala. Moja Hana je bila tudi pri tej starosti malo nahodna, pa je prešlo samo od sebe, samo redno sem ji čistila nosek.

Bila sva pa takrat oba z možem bolna.

Če te pa tako zelo skrbi pa kar pokliči pediatra, saj zato so.

L.p.

Tea




Anja167 -> POMOČ-HITRO! (21.1.2005 21:20:15)

Leah, da se mu nosek odpre, ni dosti en majhen špric v vsako nosnico, ampak moraš v vsako vbrizgati 2 ml fiziološke, pa kar fejst. To je nasvet zdravnikov za hujše primere nahoda.




Stran: [1]