Ena po riti - drugič (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja

Sporočilo

Rubin. -> Ena po riti - drugič (25.1.2008 20:39:35)

Nekaj nazaj je tekla debata o eni po riti, kmalu pa to več ne bo dilema, saj je tudi Slovenija napovedala sprejetje zakona proti telesni kazni otrok, mednje spada tudi ena po riti.

Ta zakon ima od leta 1979 Švedska in zanimivo, da je to država z najmanj smrtnimi žrtvami med otroci. Telesna kazen pa je prepovedana še v naslednjih državah: Avstrija, Bolgarija, Nemčija, Ciper, Italija, Latvija, Hrvaška, Danska, Finska, Madžarska, Islandija, Norveška, Portugalska, Rumunija in Ukrajina.

Žalostno pa je, da mora država uzakoniti takšen ukrep, ki bi moral biti logičen vsakemu staršu. Sicer pa sem proti vsakršnemu nasilju nad otroci, tako fizičnemu, psihičnemu in verbalnemu.

Kaj pa ve menite?

daisy -> RE: Ena po riti - drugič (25.1.2008 21:01:42)

Menim, da je LAHKO psihično nasilje veliko hujše, agresivnejše in pusti dolgoročne posledice kot pa ENA (1) po riti.

Anonimen -> RE: Ena po riti - drugič (25.1.2008 21:18:24)

IZVIRNO SPOROČILO: daisy

Menim, da je LAHKO psihično nasilje veliko hujše, agresivnejše in pusti dolgoročne posledice kot pa ENA (1) po riti.

Tole je pa DEFINITVNO res.

Sicer sem pa mislila, da imamo to že uzakonjeno.

Gina -> RE: Ena po riti - drugič (25.1.2008 21:20:06)

Ne enači ene čez rit s tepežem, fizičnim malteretiranjem in podobnim.

Jaz menim, (to nima veze z nobeno po riti, neodvisno od tega, se pa tiče otrok), da nas bodo otroci itak kmalu povozili, glede na to, da imajo v splošnem samo še pravice, ap nič obveznosti, glede na to, da jim ni treba prevzemati nobenih odgovornosti,  pa glede na to, da večinoma gledamo samo na to, kako jim bo čim bolj z rožicami postlano, ne zahtevamo pa ničesar od njih. Tako da sem zihr, da bo pol tistih otrok, ki jim starši pač vse dovolijo, teh je pa po moje skoraj tretjina že če ne več, slej ko prej vsaj 1x udarilo svojega starša v dobi od 10. leta naprej in to fejst. Takrat bo pa staršem kapnilo, kaj so počeli. Itak sem načeloma proti tepežu, sem pa za to, da otrok občuti posledice svojih dejanj in da se jih nauči sprejeti odgovornost. Do tega pa včasih ne moreš priti zgolj z lepo besedo, včasih moraš zakričat, včasih moraš kaznovat, včasih moraš kaj odvzet, včasih otroka odstranit, včasih ne najdeš drugega načina pa ga čustveno izsiljuješ, ignoriraš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...vedno, ampak vedno kadar ne gre z razgovorom, kadar te otrok povsem razume, pa se ne strinja s tebo, in posledično dela kontra od včasih tudi varnega, moraš izvesti določeno obliko nasilja, čeprav se to obupno sliši, pa vendar vsi to delamo. Ne fizično, pač pa zgoraj našteto. Če ne ne dosežeš varnosti.

Tako da...tale tvoja tema se mi zdi čisto brezpredmetna. Nasilni smo in nasilni bomo. Samo da eni na enem, drugi na drugem področju. Strogo sem pa proti fizičnemu obračunavanju, vendar v to ne vštevam ene po riti. Meni se zdi, da tudi ti ne ločiš tega dvojega. Niti otroci ne. Zadnjič je ena mamica na delavnici potrepljala svojega otroka po glavi, češ kolk je priden. On je pa začel tulit pred vsemi, da ga tepe, naj neha. Ej, halo! Takole otroci razlagajo po svoje. Ne vedo, kaj pomeni pretepsti, zato to besedo uporabljajo nekontrolirano. Vedo samo to, da z njo sprožijo val, ki jim prinese nekaj udobja. Obupni časi kar se tega tiče. Nihče ne loči več zrnja od plevela. Vse je ogroženost. Vsi kar nekaj vsakemu hočejo. Vsi se počutijo ubogi....že dolgo ni bilo vojne pri nas. po moje je to krivo.

živa -> RE: Ena po riti - drugič (25.1.2008 22:16:25)

Meni jo tole malo čudno, milo rečeno. A te bo dvoletnik prijavil, če ga boš enkrat po riti, ker ne bo ubogal, ali kako si to predstavljajo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]?

Anonimen -> RE: Ena po riti - drugič (25.1.2008 22:18:41)

IZVIRNO SPOROČILO: živa

Meni jo tole malo čudno, milo rečeno. A te bo dvoletnik prijavil, če ga boš enkrat po riti, ker ne bo ubogal, ali kako si to predstavljajo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ?

Ne, dveletnik ne, ampak 14-letnik pa že lahko. Poznam enega, ki je svojega fotra prijavil, ker mu je eno pripeljal in je imel ful problemov potem. Pa je čisto normalen oče, v redu oče. Samo dete se zaveda svojih pravic ...
Zato sem pa mislila, da je to že uzakonjneo.

r1ta -> RE: Ena po riti - drugič (25.1.2008 22:47:19)

Jaz bom rekla tako. Sama sem jih dobila po riti, ko sem bila nemogoča. Prav dobro se spomnim ko sem bila stara 4, morda pet let in sem imela slab dan in najedala mamine živce še in še. Ko je bila mera popolna je mami zagrabila kuhačo in je rekla :"Jebelacesta, kaj bo mir al še ne?" Enkrat je padlo po riti in sem kar odfrčala proti sobi. Preden sem zaspala pa sem študirala kakšna cesta je to da se ji reče jebela. A je to bela cesta? Joj, tega nikoli ne bom pozabila![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Pa še se je potem zgodilo, da sem jih dobila. Ampak verjamem, da je bilo z razlogom in nimam svojih staršev zaradi tega nič manj rada ali da bi jih manj spoštovala. In sama ne jemljem ene po riti kot nasilje nad otrokom.

Se zna zgoditi, da bo pri naši hiši tudi kdaj padla ena pod rit ali pa se bo šlo stat v kot.

frutka_ -> RE: Ena po riti - drugič (26.1.2008 16:04:16)

Hehehe...eno je zakon in drugo življenje samo. Imamo tudi zakon za spolno nedotakljivost otrok...

skuštrana -> RE: Ena po riti - drugič (26.1.2008 16:14:38)

Super za zakon, jaz sem tudi mislila, da kaj takšnega že obstaja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Po moje bo ta zakon v praksi bolj težko zaživel, ker zakon itak ne more spremenit nič, spremenit se mora miselnost ljudi, za kaj takšnega pa je potrebnih več generacij...Ker kot je že ena napisala dvo, tri ali štiriletnik te itak ne more prijavit..no, morda sosedje, ampak to je že druga zgodba..večina rajši zatiska oči..

Splišni, jaz tudi poznam punco, ki je pri 13-ih prijavila svojo mamo, da jo tepe..in je ta mama dobila pogojno kazen, če bi še kdaj položila roko na njo(pa tudi če samo eno po riti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) in bi jo punca spet prijavila bi šla v zapor.

digi -> RE: Ena po riti - drugič (26.1.2008 16:28:16)

Moj jih je in jih bo dobil po riti (čeprav je to bolj tako- on se meni smeji, ker mu je smešno in ga tudi ne udarim tako,d a bi ga bolelo).... 14-letnika pa ziher ne bom več po riti, on bo že razumel druge vrste "kazni".... Pa me lahko tudi sedaj kdo požre, ena po riti kot vzgojna (ne kot nasilje, mantratiranje) je včasih primerna

mayci -> RE: Ena po riti - drugič (27.1.2008 14:47:11)

Tudi moj jo je že trikrat dobil po riti, ampak eno, toliko da je videl, da je reees dost!
Ampak tako je, da tisti, ki trpinčijo in tolčejo otroke kar tako, jih bodo tudi po uvedbi kateregakoli zakona....žal.

Dorca -> RE: Ena po riti - drugič (27.1.2008 15:00:59)

Tudi našidve dobita kakšno po riti (ko res zlezeta na vrh glave), kar se mi ne zdi nič slabega, itak plenica vse omili, tako da boli samo ponos. Se mi pa zdi, da se bodo z velikim zadovoljstvom spravljali na tiste, ki sem pa tja dajo kakšno po riti, kot pa na tiste, ki otroke res fizično zlorabljalo, posledično pa tudi psihično.

Anonimen -> RE: Ena po riti - drugič (27.1.2008 16:50:55)

IZVIRNO SPOROČILO: Rubin.

Kaj pa ve menite?

Podpiram takšen zakon :).

branka87 -> RE: Ena po riti - drugič (27.1.2008 17:52:32)

ena po riti?
Js ko sem jih dobila več kot pa eno, sem tastare spoštovala,
kar jih tudi zdaj, in jih zato nimam nič manj rada....

Če je bilo treba je pela šiba al pa kuhlača...
Poznam pa primere, ki niso nikoli udarili svojih otrok,
pa so otroci v narkomaniji, kradežu, pretepanju.....................
tudi nad svojimi starši 'ni nobenega spoštovanja'

ni potrebno 'eno po riti' lahko je tudi kot ali pa kaj drugega...
KAZEN?

kalbo -> RE: Ena po riti - drugič (27.1.2008 18:05:28)

Kaj pa ve menite?

Da se raje ubadaj s čim drugim, kot s tem, kako drugi ljudje vzgajajo svoje otroke. Ti glej, da boš svoje prav vzgojila, druge ljudi pa pusti v miru. Takle zakon lahko prinese tudi marsikako neumnost v sicer čisto normalno družino. Otroci bodo pa zlorabljani s takim zakonom ali pa brez. Naj raje ukrepajo tam, kjer je z aviona vidno, da so otroci matretirani in zlorabljeni.

kalbo -> RE: Ena po riti - drugič (27.1.2008 18:09:25)

Splišni, jaz tudi poznam punco, ki je pri 13-ih prijavila svojo mamo, da jo tepe..in je ta mama dobila pogojno kazen, če bi še kdaj položila roko na njo(pa tudi če samo eno po riti ) in bi jo punca spet prijavila bi šla v zapor.

In kaj, če je to 13 letnica, ki se ji je odpeljalo in je mama uporabila zadnjo možnost, ker ji je zrasla čez glavo? In kaj bi blo pol s to 13 letnico? Se kdaj to vprašaš? Trinajst letni pubertetnik zna bit kar trd oreh, če mu začneš popuščat.

Anonimen -> RE: Ena po riti - drugič (27.1.2008 21:16:49)

Točno tako.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

pearl -> RE: Ena po riti - drugič (28.1.2008 2:44:58)

Tudi naš otročiček je včasih trmast, pa mi na kraj pameti ne pride, da bi ga mahnila, kaj šele zaprla v kak prostor, to kar kao priporočejo strokovnjaki. Kar lasi mi gredo po konci ko slišim take stvari,da že enoletnike in dvoletnike za kazen hladijo v raznih hodnikih, sobah itd. Na takšen bomo našim otrokom res pohabili dušo.
Bolj kot uzakonjenje prepovedi tepeškanja in absurdne skrajnosti vzgoje, bi bilo smiselno malo več dati na pomoč staršem pri vzgoji otrok v obliki delavnic in druženj in sicer že od spočetja otroka naprej.

Nenya -> RE: Ena po riti - drugič (28.1.2008 7:43:45)

Načeloma sem proti tepežu, še posebej takrat ko opazim (pri sebi) da gre za izraz moje nemoči in je to da udarim posledica večih nakopičeni dejavnikov in ne samo to da tamala 'ni pridna'; takrat napnem vse sile, da se zadržim.

Dejstvo pa je, da otroke kaznujemo tako ali drugače, ker razen če se odločiš za extremno permisivno vzgojo prideš v situacijo ko moraš otroku preprečiti, da bi storil kaj kar bi ga ogrozilo.
Ignoriranje, vzbujanje krivde, neskončno pridiganje, vsakršno čustveno manipuliranje (npr mami bo žalostna če ne boš ...) je ravno tako discipliniranje otroka, le da se na zunaj ne vidi. Za dobro otroka pa meje moraš postaviti.

Kar se tiče zakonske prepovedi tepeža, tudi zlorabljanje otrok je z zakonom prepovedano, pa to ne ustavi nekaterih.

Pearl, time-out, ki ga tko obsojaš je ob pravilni uporabi za primerno starega otroka le koristen (priporočam knjigo E. Pantley: No-Cry Discipline Solution), omogoči mu da si oddahne od situacije, ki ga iritira in bi ga lahko spravila do čustvenega izbruha. Na žalost pa ga veliko staršev uporablja v za to neprimernih situacijah, kar nas pa spet pripelje do pomena izobraževanja staršev.

Strinjam pa se z E. Pantley, ki piše, da mora za učinkovito vzgojo najprej starš brzdati sebe in v kriznih situacijah omejiti lastno čustveno reagiranje (v smislu otrok nekaj dela zato, da mene zaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley35.gif[/image]) in sprejeti, da so otroci pač taki kot so, po karakterju in po želji, da preizkušajo nove stvar brez misli na posledice, če dobro pomisliš tudi mnogi najstniki (pa tudi odrasli) niso zmožni predvideti vseh posledic svojih dejanj (tisti del možganov, ki to nadzoruje se razvije šele kasneje).

skuštrana -> RE: Ena po riti - drugič (28.1.2008 16:52:17)

Splišni, jaz tudi poznam punco, ki je pri 13-ih prijavila svojo mamo, da jo tepe..in je ta mama dobila pogojno kazen, če bi še kdaj položila roko na njo(pa tudi če samo eno po riti ) in bi jo punca spet prijavila bi šla v zapor.

In kaj, če je to 13 letnica, ki se ji je odpeljalo in je mama uporabila zadnjo možnost, ker ji je zrasla čez glavo? In kaj bi blo pol s to 13 letnico? Se kdaj to vprašaš? Trinajst letni pubertetnik zna bit kar trd oreh, če mu začneš popuščat.

Zgodbo poznam in ti lahko povem, da je obratno..da je punca čisto normalna, mama pa...ne bi o tem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Olivija -> RE: Ena po riti - drugič (31.1.2008 7:43:06)

Time out - zelo koristno - tudi za moje živce, ker sorry, tudi jaz sem samo človek in nisem potrpežljiva do nezavesti.

Je pa moja mama vedno govorila, da je raje dobila eno hitro klofuto od svoje mame, kot pa poslušala dolge pridige očeta. Sicer si tega ne znam predstavljati, ker je imela Omi 156 cm, naša mami jih ima pa 172 - sta imele pa zelo dober odnos in še zdaj se vidi, da jo pogreša.

MELANIA -> RE: Ena po riti - drugič (1.2.2008 10:47:15)

Tudi jaz sem jih kot otrok dobila po riti. Odkar imam otroke tudi sama pa tudi dobro vem, da sem bila zares nemogoča in je bilo tako tudi prav.
Rekla pa sem da svojih otrok nikoli ne bom tepla. Sedaj včasih dobita kakšno po riti, pol se mi pa smejita, ker sem itak premila in nič ne čutita čez plenice.
Me je pa bolj bolelo ko mi je oče rekel, da sem butasta, če kaj nisem delala kot so si zamislili,  da sem čudna pa take žaljivke in mi s tem zbijal samozavest v nulo. Raje bi dobila pošteno klofuto kot pa brezvezne žaljivke. Ta oblika psihičnega nasilja je meni najhujša in me boli ko pomislim še danes.

Pobalami -> RE: Ena po riti - drugič (1.2.2008 15:28:40)

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Takle zakon lahko prinese tudi marsikako neumnost v sicer čisto normalno družino. Otroci bodo pa zlorabljani s takim zakonom ali pa brez. Naj raje ukrepajo tam, kjer je z aviona vidno, da so otroci matretirani in zlorabljeni.

Zna biti res v naši Sloveniji. Sosedi bodo prijavljali starše, ker so otroka po riti, hujše zlorabe pa namerno spregledajo in se delajo kot da nič ni. Otroci pa trpijo. Vem za starše, ki ljubijo svoje otroke, jim hočejo vse dobro pa ti otroci tudi dobijo eno po riti. Kot ste rekli pred mano  psihično nasilje, poniževanje, neukvarjanje z otroki, pusti veliko hujše posledice za celo življenje kot ena po riti.

Hočem reči, da ni vse tako črno belo.

Baucka -> RE: Ena po riti - drugič (20.2.2008 15:33:20)

Tisti kateri dajo eno po riti so po moje redki. In ena ne povzroča  travm. So starši ki tepejo (in ne samo enkrat) ali pa starši ki NE tepejo.

mamuška -> RE: Ena po riti - drugič (21.2.2008 0:36:05)

IZVIRNO SPOROČILO: faca

[Zna biti res v naši Sloveniji. Sosedi bodo prijavljali starše, ker so otroka po riti, hujše zlorabe pa namerno spregledajo in se delajo kot da nič ni. Otroci pa trpijo. Vem za starše, ki ljubijo svoje otroke, jim hočejo vse dobro pa ti otroci tudi dobijo eno po riti. Kot ste rekli pred mano  psihično nasilje, poniževanje, neukvarjanje z otroki, pusti veliko hujše posledice za celo življenje kot ena po riti.

Hočem reči, da ni vse tako črno belo.

Ja, se strinajm 100%, čeprav nise zagovornik tepežkanja.

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>