Gina
|
POglej seven, zakaj se obrača moje pisanje - že spet? Dobro veš, da sem dojila in da zagovarjam dojenje. Dobro veš tudi to, da tebe enako mnogo prizadane nedojenje, kot mene posiljevanje s tem čez trupla. Sama sem doživela dobesedno posiljevanje s tem iz vseh koncev in ja, bila sem izobražena na tem področju in ja, že 13 let nazaj je bilo ogromno literature na to temo pa vsa leta kasneje tudi, v materiski šoli so nas učili o tem, in ja, že takrat je potekalo dojenje pri meni točno tako, kot sem prebrala, sem pa res veliko brala in v nulo tako je bilo, razen da nikjer ni pisalo, da ponudba sledi povpraševanju šele čez tri tedne mučenja in tuljenja otroka in trpljenja mamice, pa sem tudi to pogruntala in ja, že takrat lj. porodnišnica ni dala kapljice dodatka niti če smo crknile zraven od naporov, da bi mleko pritekalo v taki meri, kot ga je otrok rabil in so otroci tulili od lakote....zakaj ta dejstva jemlješ, kot da mi je dojenje brezveze? Ni mi, smiselno se mi zdi, dobro za otroka, zato sem se maksimalno trudila čez vse okvire možnega, celo pumpala sem si mesece dolgo, samo zato, ker ta srednja ni hotela cuzat, pa mesece dolgo sem vstajala ponoči, pa si stiskala, čeprav je otrok spal, ker če si nisem, posledično ni bilo dovolj mleka tisti dan.....ne bi tega delala, če si mi ne bi zdelo smiselno najbrž....kljub vsemu rečem dojenju da....vendar ne za vsako ceno, vendar o tem sploh nisem govorila niti pisala, niti vprašali me niste (čeprav ti to veš, ker me predolgo bereš). Zakaj obračanje besed, ne štekam? Kar se raziskav tiče, za obe odgovor, tudi za hothien, vse raziskave dela LLL, in njej sorodne organizacije, kjer je jasno, da morajo že po uradni dolžnosti dobiti take in take rezultate. To je tako, kot če bi dal Renaultu delat raziskavo, katera firma avtov je najboljša? Al pa kakšnemu njegovemu frendu. Tako da v raziskave, ki preverjajo vzgojno komponento dojenja po 2. letu, oz. pravzaprav govorimo po 3. letu, če sem sebe prav prebrala in če imam kaj spomina, ali raziskavo, ki preverja psihične vidike mam, pri dojenju po 3. letu, ne verjamem, da obstaja, če pa že, jih pa gotovo ni toliko, da bi bile verodostojne. Obstajajo zgolj raziskave o nekih vplivih na alergije, kjer pa kolikor jaz vem, v povezavi z mojimi obiski pri alergologu pravijo, daje itak alergologija šele v povojih in da nimajo pojma, kaj nanjo deluje, zato pač preventivno izločajo vse, kjer bi teoretično obstajala možnost, da se alergija pojavi. V tej povezavi verjamem, da je manj možnosti za alergijo, ker vse umetne snovi pač rastejo v povezavi z našo umetno naravo, vključno z od antibiotikov zafiksanimi kravami, ki se pasejo na popipsanih poljih in pridelajo temu primerno mleko, ki vsebuje določene delčke teh snovi....Tako da se kar se raziskav o psihičnih vplivih in vplivu vzgoje pač tukaj opiram na lastno pamet, ker jih ni. In meni pač pamet pravi tako, kot sem napisala, da to iz vzgojnega stališča ni zdravo, kljub temu, da sem napisala, da mene to v bistvu ne moti, ker smo vsi ljudje s svojo dozo bedarij na glavi, to je zgolj ena od mnogih (pa ste ta del preskočile). Tudi jaz imam svojo dozo bedarij nad sabo, vendar ta ne spada notri, pa popolnoma vseeno je, če bi tudi. Sem človek, imam pravico do miliona bedarij. Saj bom itak jaz posledice jedla. Zato še manj štekam, zakaj se razburjate. Če ste čist zihr v to, da je to ok, potem je to ok za vas. Kaj vas jaz brigam? Poglej, če obrnem drugače, bila si dojena dolgo, razmisli, a je tvoja mama posestniška, te je hotela vezat nase, je hotela, da je vse po njeno, mogoče pa je, pojma nimam. Ampak dosti mam, ki tako dolgo dojijo so, dolgo dojenje je stranski proukt te lastnosti. Ali je tvoja mama mogoče taka, da ne zna reči ne, da je lahko bilo vse po tvoje, ker si se sama vzgajala? Pojma nimam, ampak veliko mam, ki tako dolgo dojijo, so, to je stranski produkt tega dejstva. A je bila tvoja mama tolk ego, da je tako dobila svojo dozo crkljanja, ker je sicer drugje ni znala dobiti dovolj, oz. je zahtevala glih to obliko crkljanja, ker ji je bilo fajn, čeprav si bila ti že velika, pa tega nisi rabila za drugo, kot za crkljanje, vendar je ona to še rabila? Pojma nimam, samo razmišljam, da bi lahko obstajala tudi taka možnost. To zdaj ne leti nate, seven, ampak na vse otroke, ki so bili tako dolgo dojeni. Ne mislim s tem, da niso normalni, seveda da so, vendar imajo mame s specifičnimi lastnostmi, ki se mi zdijo precej blizu zgoraj podobnim. Ne vem, vse mame, ki so tako dolgo dojile, pa jih jaz poznam, so nekaj od tega. Posledično imajo otroci posledice v zgornjih dveh smislih. Ali se sami vzgajajo, ali jih mame preveč kontrolirajo, posedujejo, ali pa izkoriščajo otroka še naprej v svoje ego namene. Imaš pa prav. Lahko da se motim. Seveda se lahko. Pa še nekaj sem hotela povedat. Nikdar nimam nič proti, da se posreduje informacije o dojenju, vsakemu, ki si jih želi. Osnovne informacije o različnosti, o težavah, o vsem tem. Vse to je dobrodošlo. Zelo dobrodošlo. Vendar kar gre čez te okvire, pa preseže dobro voljo, ampak napeljuje k občutkom krivde, k pretiranemu poudarjanju dojenja kot edinega sprejemljivega dejstva, to pa se mi zdi nezasišano in na to sem alergična. Sama zagovarjam dejstvo, da vska mama poskusi, se trudi, še bolj trudi, prebere vse s tem v zvezi, se iformira....vendar če ne gre, pač ne gre. Zato se ne bi smela nobena počutiti krivo. Nobena. Pa žal ni tako. Ogromno mamic poznam, ki so trpele ko , predvsem zaradi okolja, ki ne tolerira ničesar drugega, kot dojenje. Seven, sama sem slišala ogromno kritik in zelo grdih izjav, celo napisanih v več časopisih, revijah, zelo dolgo in zelo malo nazaj, pa ves čas vmes. tako da netaktnost in nepotrpežljivost tistih, ki posiljujejo z dojenjem dobro poznam. Ne strinjam se z izjavo, da nihče nikomur nič noče. Nasilje je preveliko. Nisem pa slišala še nobene, da bi kateri ki doji, dojenje nasprotovala. Res ne, vse vam privoščijo, vendar dojenje po tretjem letu nima nič s tem, privoščiti ali ne privoščiti, gre za nekaj globljega, česar se večina ljudi dobro zaveda, gre za poneumljanje velikih otrok. Vsaka razvojna stopnja ima svoje značilnosti, seveda lahko razvojno stopnjo nekoliko nategneš, vendar veš, če bo npr. otrok v 3. razredu še vedno izgovarjal črke totalno nepravilno, zaradi ignorance staršev, ki ne peljejo otroka k logopedu, bo njegova razvojna stopnja presežena. Enako je z dojenjem. Oh seven, zakaj prebereš samo v tisti smeri, ko ti glih tisti hip paše? A ni žalostno, da se potem sekiraš za reči, ki si jih razumela čisto drugač, kot so bile napisane? Kje sem napisala, da je kakšen dojen otrok moten? Pa še nekaj, znanstvene raziskave so dokazale, da materije ni, da časa ni, pa da elektrončki čist drugače skup stojijo, kot se npr. v oš učimo, učijo še danes. Tako da znanost je en velik bulšit, vsak mesec z drugo pametjo, in ti to veš. Vsaj jaz te imam za zelo pametno. Še enkrat: Meni osebno je vseeno, če ti dojiš do otrokovega 14. leta. Res mi je. Če si tolk posestniška, si itak ne moreš pomagat, če tolk rabiš crkljanje si tudi ne moreš pomagat, če pa ne znaš reči ne, pa se otrok sam vzgaja, si pa tudi ne moreš pomagat. Človeško je to, čist razumem, res. Jaz pa kaj drugega ne morem, imam kako drugo oslarijo na grbi, pa sprejmem to pri sebi. Tko to je. Vseeno mi je, še naprej z veseljem doji.
|