Gina -> RE: dojenje 3 letnikov (27.1.2008 0:09:23)
|
IZVIRNO SPOROČILO: hothien Ne da ene imajo mleko, ene pa ne, ampak ene se na dojenje pripravijo, druge pa ne. Ene vejo kako nastaja mleko, druge pa ne. Ene si o tem pred porodom kaj preberejo, druge ne. Ene nimamo težav z bolečimi bradavicami, druge jih imajo. Me pa zelo zmoti, ko ena mamica na RR napiše, da njen dojenček ne spi ponoči in veliko joka, da ga pa doji in da mleka ima dovolj, pa se najde ena nepoučena mamica, ki ni nikoli dojila in ji reče, naj otroku da dodatek. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] To mi pa dvigne pokrov, to je isto, kot da grem jaz na avtomobilizem.com svetovati nekaj v tri dni. Z zgornjim delom se absolutno ne strinjam. Naša literatura je polna enega samega poučevanja o dojenju, in to na tistoč in en način. Tolk da se ti že bruha zraven, vsaj meni in sem resnično zdaj že nestrpna do te teme, ker gre zgolj v eno skrajnost. Najbrž obstaja možnost, da je kje kakšna neizobražena ženska, kar se tega tiče, samo jaz osebno jih sploh ne poznam. Tudi sama sem zelo dobro vedela vse sorte okrog dojenja in se mi ne zdi potrebno ljudi delat bolj butaste kot so. Težko sodiš o znanju o dojenju drugih, dokler sam nimaš težav. Lahko samo sklepaš kao da nimajo pojma, ker jim dojenje ne gre, vendar je to krivično, skrajno krivično do njih večinoma.Če si mislila pa fizično pripravo, pa tudi ne vem, kaj si hotela povedat. Ene imamo boleče bradavice. Jaz sem ena od tistih, s skrajno bolečimi. IN niti po mesecih dojenja, ni bilo nič boljše, mene je bolelo na smrt. Tako da bi se lahko pripravljala v nedogled, ne bi bilo nič boljše. No, ker sem bila tako zavzeta zagovornica dojenja in ker mleko iz jošk vedno teče, sem tudi mislila, da moj otrok dovolj dobi za jest. Tehtala ga sicer nisem, vendar je otrok jokal in jokal in jokal. Takrat nisem vedela, da je lačen. Tako da meni tale nasvet, naj mu da stekleničko niti ni tako za lase privlečen. Jaz sem tudi mislila, da je mleka dovolj, nisem imela pojma, da ga ni. Tak nasvet bi mi prav prišel. Tukaj se tudi ne morem strinjat s tabo. Tretja stvar, mi ne govorimo o tem, da dojenje ni fajn, luštno, da ne ustvarja neke posebne povezanosti med mamo in otrokom. Niti slučajno ni bilo govora o tem. Napisala sem, da stvar ni zdrava, kadar gre za otroka, ki razvojno ni več tako majhen, da bi to na tak način rabil. Za vse v življenju je čas. Res se strinjam, da je težko natančno opredeliti, lahko je to pri enem, dveh letih, morda je kakšen otrok res toliko nezrel, da je to šele pri dveh in pol, dopuščam možnost, vendar težko verjamem, da je povprečen otrok na stopnji dojenčka še pri treh letih ali več, da v resnici to rabi. Tudi popolnoma enako ne verjemem, da je povprečen otrok nesposoben biti brez pleničke pri 4. letih (razen če gre za fiziološko nezrelost ali bolezen), temveč gre skoraj vedno za nezmožnost staršev, reči otroku, da plenice več ne bodo tolerirali, ali pa so toliko zaščitniški, da se jim zdi še majhen in se mora "sam odločit", ne sprejemajo svoje vloge staršev. Enako je s flašo ali dudo pri določenih letih. Prezaščitništvo. Enako je s tem, da so na bolniški ob 10-letnem otroku, ko skoraj nima več vročine, enako gre ob tem, da delajo npr. vse namesto njega ali da ga ne upajo samega poslat v šolo peš, ali da ga neprestano kontrolirajo.... Pri vseh teh rečeh gre za druge oblike iste reči - kontroliranja, posesivnosti ali neznanje reči ne rečem, ki niso ok. Na noben način pa ne gre za nerazumevanje tega, da je dojenje neka posebna oblika povezanosti med mamo in otrokom. Vendar se vse reči zgodijo ob svojem času s svojim razlogom. Brez razloga delat malčka za dojenčka pa ne vem koliko je smiselno.
|
|
|
|