davek pri prodaji nepremičnine (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja

Sporočilo

Naja31 -> davek pri prodaji nepremičnine (22.1.2008 17:34:22)

Punce, a katera ve kdo pri prodaji nepremičnine plača davek? Kupec ali prodajalec?
Saj vem da je to lahko stvar dogovora ampak kako je ponavadi.

Moja agentka pravi, da prodajalec, in ker sem to jaz, me zanima če je to res v navadi.

nejcko -> RE: davek pri prodaji nepremičnine (22.1.2008 17:45:20)

2% prometni davek ponavadi plača res prodajalec - je pa drugače to čisto stvar dogovora.   

ANJA5 -> RE: davek pri prodaji nepremičnine (22.1.2008 17:47:03)

Davek plača prodajalec.

Lp,Anja

joma -> RE: davek pri prodaji nepremičnine (22.1.2008 20:07:08)

Prodajalec, po zakonu in ponavadi v praksi.

Gina -> RE: davek pri prodaji nepremičnine (22.1.2008 20:30:41)

Davkarija izstavi položnico tebi. Preden ne dokažeš, da si plačala, ne moreš urejati ničesar naprej. Ko ti potrdijo plačilo, greš lahko naprej k notarju overiti... To je tvoj strošek. V bistvu ko sešteješ vse stroške, ki jih imaš pri prodaji nepremičnine, ugotoviš, da jih ni tako zelo malo, kajne.

kofetek2010 -> RE: davek pri prodaji nepremičnine (22.1.2008 22:15:05)

2% plača prodajalec
Na UE dobiš potrdilo o prebivališču lastnika v stanovanju - s tem boš opoščena plačila 25% Davka od dobička iz kapitala (torej med nabavno in prodajno vrednostjo, če na naslovu na katerem prodajaš stanovanje nisi, kot lastnik, prebivala 3.leta oz. bila lastnica 10.let).

Imaš pa en kup papirjev za izpolnit, potem to vložiš, oni izračunajo ta 2% in ju greš plačat, potem pa s potrdilom o plačilu greš nazaj (glej, da boš imela od banke plačano položnico, ker jaz sem jo dala referentu in on mi je dal žig banke gor in se podpisal (in so šele nato poknjižili z mojega računa na račun DURS - to ni dovolj, mora bit prav tist print od spodaj na položnici!).
Potem dobiš na en izvod pogodbe vse žige in s tem izvodom lahko gresta s kupcem do notarja.
In tam spet plačaš podpis na pogodbi (če sta se tako dogovorila s kupcem, da vsak nosi svoje stroške pri notarju).

Če te še kaj zanima vprašaj, sem prodala stanovanje pred 2.mesecema. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Naja31 -> RE: davek pri prodaji nepremičnine (24.1.2008 10:31:51)

Hvala punce.
Včeraj sem vse uredila. Trajalo je 3 ure, od podpisa pogodbe, na DURS, na pošto, nazaj na DURS, in spet ko notarju. Za znoret.
In cel kup stroškov.

No, zdaj bom nastopala kot kupec in bo malo bolj enostavno, vsaj kar se tiče letanja naokrog.

Stran: [1]