dvigovanje glavice (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Nataska -> dvigovanje glavice (19.1.2005 14:11:09)

Helo!

Moja mala bo v petek stara 1 mesec. Ko jo dam ležat na trebušček že ful dviguje glavico, mislim prav ful, tk da se skor že polovica telesa še zraven dvigne. Pa se je pol sploh ne upam dolgo tako pustit, da si nebi kaj pretegnila. A jo zdej lahko pustim na trebuščku ali ne?
lp

Nataška in Tjaška




KIRA -> dvigovanje glavice (19.1.2005 14:12:25)

če jo brez težav dvigne, jo kar malo pusti, par minut bo dovolj. s tem si krepi vratne in hrbtne mišice.:)




Urška* -> dvigovanje glavice (19.1.2005 14:29:17)

Ojla Nataska!

Tudi moj Žan to dela. Pa sem se vstrašla. V posvetovalnici mi je zdravnica rekla, da ni s tem nič narobe.

So prav lušni a ne?:)-

lp:)




Vidov ati -> dvigovanje glavice (19.1.2005 15:04:39)

Zdravniki ne priporočajo, da mali leži na trebuhu in dviguje glavico ter kasneje tudi noge. Šlo naj bi za refleks, ki pa mora izveneti, če ne se drugi refleksi ne začnejo razvijati. Pri nas Vid isto počne in nam je pediatrinja odsvetovala vse položaje, ki takšno dvigovanje stimulirajo, poleg tega pa so nam pokazali handling. zaradi takšnega dvigovanja glavice oz. zvijanje glave nazaj bomo morali začeti obiskovati fizioterapevta.

Hrbtenica otroka naj bi bila ves čas malo usločena (embrio položaj), tako pri nošnji kot tudi pri previjanju, podiranju kupčka in dvigovanju iz površine. Handling celo vsebuje gibe oz. položaj rok, da otroka dvigujemo s strani in s tem krepimo stranske vratne mišice.


p.s. Tudi nam se je zdelo fajn, ko je mali dvigoval glavco in kasneje še noge in bil v položaju supermana. Pri pediatru pa smo imeli nos do tal. ;)

Vidov ati




Jutra -> dvigovanje glavice (19.1.2005 15:35:02)

Magi,:)
koliko pa je tvoja Zarja stara. Tudi mi imamo (skoraj) 3,5 mesečno Zarjo:bravo: Že od vsega začetka radovedna raziskovalka, samo da je pokonci:sloncek:, pa je najbolj zadovoljna.




Gina -> dvigovanje glavice (19.1.2005 22:48:36)

Meni se pa ne zdi, da bi bilo kaj narobe, če otroček "kravice pase". Moji so vsi že v porodnišnici dvigovali glavico, pa mi nihče ni rekel, da je s tem kaj narobe in so se vsi normalno razvili. Menim, da če bi bilo kaj narobe, bi to opazili že v porodnišnici ali najkasneje na prvem pregledu, sicer pa komot daš otroka za nekaj časa na trebušček.




Skabi -> dvigovanje glavice (21.1.2005 0:12:06)

Se popolnoma strinjam z Vidovim atom. Tudi naš korenjak je že v porodnišnici dvigoval glavo. Poleg tega se fejst upogiba nazaj (med previjanjem, spanjem,...). Če ga prime, da bi se zvil, ko ga imam v naročju, je sposoben dvigniti ritko in se lepo usločiti. Nam so zato rekli, da ga moramo nositi v jajčki (ne avtosedežu). To je tak položaj, v katerem je otrok vedno malo zvit.
Fizioterapijo menda predpišejo šele pri treh mesecih.
Kaj več pa ne vem. Vidov ati, a bi lahko ti malo opisal tale handling?? Prosim!!!




Vidov ati -> dvigovanje glavice (21.1.2005 7:41:19)

Mamita: Pri handlingu je pomembno, da se prepreči, da bi se otrok zvijal nazaj. Mi imamo isti problem kot vi. Se kar cel usloči.

No, handling...Važno je, da ko se otroka dviguje ni na hrbtu, ampak je na enem od bokov. Kako se ga pa dviguje? Upam, da bom razumljivo razložil.

Stojiš pred previjalno mizo, otrok pa je vzporedno s sprednjo (zadnjo stranico). Se prav za 90 stopinj obrnjen kot je normalno pri previjanju. Recimo, da ima glavico na levi strani in si ga želiš dati v položaj jajčke (v naročje): mora dojenček biti obrnjen s hrbtom proti tebi, desno dlan daš pod njegovo glavico in vrat (da ne omahne, če bi slučajno njegove stranske vratne mišice popustile) ter celo podlakt naprej ob njegovem telesu. Levo podlaket daš za otrokov hrbet tako, da je pregib komolca nekje tam, kjer bo v naročju glavica. In še zadnje faza: otroka z desno roko (ki je pod glavico) prevrneš (obrneš) na levo podlaket in ga že imaš v naročju. Za prakticiranje je dobro, da imaš dovolj veliko površino in v višini bokov. No, še to. Če hočeš, da bi otrok bil na rokah obrnjen na trebuh, se spremeni to, da takrat otrok gleda proti tebi, pod glavo podstaviš levo podlaket (glavco je tukaj malo bolj prevzdignjena), z desno pa ga prevrneš na levo roko. Malo probaj.

Če pa je otrok na taki površini, da se to ne da tako lepo izvesti, pa ga vseeno položimo na bok, vendar da nogice gledajo proti našem trebuhu, podložimo, desno roko po glavico ter z levo dlanjo in podlaktjo obrnemo malega na desno roko ter ga potegnemo k svojemu telesu. Levo roko avtomatsko daš v položaj za nošenje in zadeva je končana.

Upam, da je razumljivo. Tako so nam razložili, vendar da smo zraven gledali in probali. :)-

p.s. Najprej vedno podstaviš dlan in podlaket, nato ga obrneš na bok, potem pa nadaljuješ. Če je najprej na boku, moraš potem glavico dvigovati in podobno, to pa mu ne paše.

Vidov ati




Skabi -> dvigovanje glavice (21.1.2005 8:14:42)

HVala, Vidov ati. Mislim, da je lahko zelo vesel, ker ima takega fejst atija. :)

Grem takoj trenirat tale handling. Verjetno bo bolj :)-:)- kot pa :bravo::bravo: . Ampak vaja dela mojstra!

Lep dan ti želim, Helena




Vidov ati -> dvigovanje glavice (21.1.2005 8:28:53)

Mamita: Hvala. :ups::ups:




Vidov ati -> dvigovanje glavice (21.1.2005 9:50:19)

Mamita: Sporoči ali ste osvojili nove veščine! ;)




KIRA -> dvigovanje glavice (21.1.2005 10:17:41)

vidov ati - meni je pa pediatrinja celo jezikovo juho sevirala, ker nisem moje mala dajala kravice past. namreč tega položaja ne mara in sem jo z veliko muko in dosti heca pripravila do tega, da zdaj leži na trebuhu in se ne dere. :zmeden:




Vidov ati -> dvigovanje glavice (21.1.2005 13:17:28)

Kira. Sto ljudi, sto čudi. :)-

Mislim, da je odvisno kolko to počne. Pri nas se Vid tudi na hrbtu včasih zvija v kifeljček in gleda nazaj, včasih pa se mu uspe celo dati na glavo in pete, kot kak jogi. :)

Ti pa zdrava pamet pove, da zelo malo ljudi vidš, ki bi tako fejst nazaj zviti hodili naokoli. :) Resnica pa je nekje vmes. Malo se verjetno že lahko dviguje, preveč pa ni dobro. Pri teh, ki se nazaj zvijajo, se najverjetneje malo kasneje razvijejo prednje vratne mišice, ki dvigujejo glavo k prsim.

Vid je star 2.5 meseca in še vedno ne dviguje glave gor, ko leži na hrbtu. Pri kolko je to sploh normalno? :zmeden:

Vidov ati




KIRA -> dvigovanje glavice (21.1.2005 14:08:10)

to pa ne vem. moja to počne od rojstva, dviga glavico. jaz je nisem nikoli dosti podpirala - samo toliko da ni "plesala" okrog.
prave trebušnjake pa dela tudi od nekje 2. meseca. zdaj se že proba tako dvignit sama, da se za hlače prime in se gor vleče. prebrisana je do amena.9nebesa




Skabi -> dvigovanje glavice (1.2.2005 17:52:44)

Vidov ati: Smo trenirali in bili že skoraj :bravo:. Potem pa ej naš Gašper zbolel in smo šele včeraj prišli iz bolnice. Tam smo zaradi vseh tistih cevk malo zanemarili handling. Je pa zdravnica opazila, kako se zvija in na bo predpisala fizioterapijo. Te bom še obveščala o napredovanju. Ti pa mene, velja.




Vidov ati -> dvigovanje glavice (3.2.2005 20:52:28)

Se obveščava. Drugače pa pri našem to zvijanje počasi zamira. Handling pomaga. :bravo:

Upam, da z vašim malim ni bilo kaj hudo narobe in da je že zdrav.




Stran: [1]