nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: Splišni Ne, vem, meni se zdi, da bodo to bolj lepo vzgojeni, manj mestrpni otroci. Ker doma dajejo več poudarka družini kot vrednoti kot drugje, Ne povsod, seveda, vera vsekakor ni pogoj za srečno drućino s pravimi vrednotami, ampak velčinoma pa, se mi zdi. Vsaj ti, ki jih jaz poznam, da imajo male otroke in hodijo k maši, se mi zdijo zelo povezani med seboj. Tudi otroci so bolj potrpežljivi, saj če pomislim, da je pri 11 mesecih že pri maši vsako nedeljo, tudi morajo biti. Pa ne samo zato, to je malo bolj zahec. Čeprav ne čisto. Kaj pa vi mislite o tem? Naj najprej komentiram tole. Učim na podeželski šoli, kjer vsi učenci, od prvega do zadnejga, obiskujejo verouk in verjetno tudi hodijo k maši. Tudi celotno okolje je zelo povezano s cerkvijo. Toda kljub temu so ti otroci zelo podobni otrokom iz npr. mestnega okolja, kjer vera ni tako vpeta v njihova življenja. Zelo so nasilni drug do drugega, znajo biti zelo nesramni in žaljivi tako do učiteljev kot med seboj, ... Ko smo se enkrat pogovarjali o strpnosti, o moralnih vrednotah, o tem, kako ne storiti drugemu tistega, česar sam ne želiš, da bi drugi storili tebi - da je to neko obče veljavno moralno načelo, hkrati pa tudi božja zapoved, mi je mulc pri 13 letih rekel, da gre pač k spovedi in problem rešen Toliko o tem. Sama sem čisto za katoliške šole in verjamem, da so tam super pogoji za delo tako za učence kot za učitelje. Sredstev je dovolj, da si to lahko lahko privoščijo, hkrati pa je tudi interes Cerkve, da izobrazi ta boljši kader - dolgoročno se ji to slej ko prej povrne. Vedeti pa moramo, da je to kljub vsemu zasebna šola, ki deluje drugače kot javna. In tukaj je tudi ključ do uspeha. Javna šola je popolnoma, do zadnjega člena in pike zavezana šolskemu zakonu, za katerega pa vemo, da je slab in da učiteljem veže roke do onemoglosti. Prav zaradi tega se je po slovenskih šolah razpaslo vse to (in še bolj se bo), kar smo do zdaj lahko gledali le v ameriških filmih. Vodstvo šol in učitelji namreč nimajo več nobenega orodja v roka, s katerim bi lahko ukrepali v primeru nasilja učencev, njihovega nedela, nesramnosti, zabušavanja, ignorance itd. Ker je vsak opominček potrebno 100x utemeljiti, 100x sklicati sestanek, 100x narediti zapisnik ... skratka večina nima ne volj ne energije ne časa ukvarjati se s tem, ker konec koncev z izrekanjem opominov (celo parimi cveki preveč) tvegaš lastno eksistenco (beri izgubo službe). Zasebna šola pa ni tako zavezana šolskemu zakonu. Popolnoma je svobodna pri tem, kakšen šolski red si bo postavila in ga izvajala. Tam ni trte mrte. Če delaš, ostaneš, če ne delaš oz. delaš zdrahe - letiš s šole. Pika, konec. Brez birokratskih 1000 in enega zapisnika. Zato imajo red. In zato, ker tja vpisujejo predvsem otroke tisti starši, ki so ambiciozni, ki imajo za otroka neko vizijo in vejo, da bodo morali spoštovati tak red, kot je, da se ne bodo mogli buniti za vsako stvar (za dobro svojega otroka se itak ne). Tja torej hodijo ta pridni, ta brihtni, ta ambiciozni otroci ... ... na javne šole pa vsi ostali. In Zasebne šole lahko izbirajo, koga bodo sprejeli in koga ne ... ... javne morajo vzeti vsakega. In zato je interes za vpis v katoliško OŠ presenetil vse - tudi samega ravnatelja. Jaz bi svojega otroka vpisala, če bi bila šola čez cesto, ker pa je 4 postaje oddaljena, ga pa ne bom
|