Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 18:56:49
|
|
|
|
tinatona
|
Hčeri napišeš od 01 - 03 (ker jih je on že od marca do decembra, če te prav zastopim), sina pa od 05 - 12. Ker ne moreš ti hčerk vpisat od marca, če jih je on že v službi uveljavljal. LP
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 19:14:24
|
|
|
|
vila
|
Nisem napisala razumnljivo. On je uveljavljal hčeri od 03-12, sina pa še nič, rojen je prvega maja. Tudi zdaj bo vse tri uveljavljal mož, pa ne vem, od kdaj do kdaj jih napisat, da bo prav.
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 19:15:50
|
|
|
|
ona
|
IZVIRNO SPOROČILO: vila Nisem napisala razumnljivo. On je uveljavljal hčeri od 03-12, sina pa še nič, rojen je prvega maja. Tudi zdaj bo vse tri uveljavljal mož, pa ne vem, od kdaj do kdaj jih napisat, da bo prav. Hčeri napišeš od 1 do 3 sina pa od 1 do 12
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 19:20:41
|
|
|
|
Anonimen
|
hčeri 1-03 sina pa do 05-12, če je rojen maja
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 19:40:34
|
|
|
|
Gina
|
Vpisati moraš kompletno obdobje, ko je vzdrževal družinskega člana, ne glede na to, ali so mu že odbijali pri plači ali pa ne (tako kot si npr. vpisovala pretekla leta), se pravi prva dva otroka od 1.-12. in tretjega od maja do dec. Če boš vpisala samo od 1.-3., ti bodo upoštevali olajšavo samo od 1. do 3. meseca, to je pa 9 mesecev premalo.
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 20:58:16
|
|
|
|
lukec
|
Hčeri napišeš od 01 - 03 (ker jih je on že od marca do decembra, če te prav zastopim), sina pa od 05 - 12. Ker ne moreš ti hčerk vpisat od marca, če jih je on že v službi uveljavljal. Se povsem strinjam.
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 21:10:12
|
|
|
|
Gina
|
Pa saj ne govori o tem,d a bo ona nekaj mesecev vpisala, on pa ostale. Sprašuje, kaj naj ona vpiše na list, ki ga je treba poslati na davčno, da ji bodo upoštevali vzdrževane družinske člane v celoti. List vpisuje ona, vpisuje ga pa v imenu moža za njegovo dohodnino. Se pravi še enkrat: Vpisati moraš komplet vsa obdobja, ko jih mož uveljavlja v vzdrževane družinske člane. VSA! ne smeš vpisati samo 1. - 3., ker mu bodo olajšavo upotešvali od 1. do 3., on pa želi olajšavo za vse mesece. ne glede na to, da jih je že uveljavljal od 3.-12. je ta list namenjen popravkom, kaj želiš, da se ti upošteva, ne pa kaj si uveljavljal, kar bodo oni že dobili od službe napisano. Ne vpisuješ zgolj razlike, ampak kaj želiš, da se uveljavlja.Saj pšiše v navodilih: Želim, da ...upošteva posebno olajšavo za...... Se pravi vpiši od 1.-12. oba prva otroka, pa od 5.-12. tretjega.
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 21:12:40
|
|
|
|
Gina
|
Aja, ve ne razumete bistva. On lahko uveljavlja kar želi, ne glede na to, kaj je že uveljavljal. Šteje se mu razlika in davkarija obračunava vse skupaj in na koncu preveri, kaj je že dobil in kakšna je razlika. Vedno pa moraš sam vpisati vse podatke, lahko jih celo spremeniš, npr. lahko ti med letom trgajo, pa na koncu ne vpišeš nobene olajšave in vse nazaj plačaš.
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 21:14:57
|
|
|
|
tinatona
|
Aja? To pa nisem vedela. Samo a ni fora, da če enkrat že uveljavljaš, pol ne moreš še enkrat? LP
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 21:23:54
|
|
|
|
Gina
|
Ne, fora je v tem, da ti nek paušal itak dobivaš med letom - glede na tabele, ki jih določajo. Fora dohodnine je pa v tem, da oni pri tem preverijo, lai si plačeval točno toliko, kot bi moral ali ne - pri vseh navedenih postavkah v dohodninski napovedi in ob vseh olajšavah. Preračunajo točnost. Pri olajšavi za vzdrževane družinske člane je pač tako, da si ti upravičen do njih itak, kdaj jih pa uveljavljaš je pa tvoj problem. njim je v bistvu v interesu, da financiraš državo, pa da jih ne uvaljavljaš sproti. in oni so ti dolžni vrniti razliko. Lahko pa ti malo žongliraš s tvojo in moževo plačo, pa uveljavlja med letom malo en, malo drugi, na koncu pa se lahko zmenita, kdo bo uveljavljal, da se bo bolj splačalo. Vendar ne glede na to, na koncu leta preračuna davčna vse postavke in izračuna koliko dohodnine si že plačal in koliko je še moraš plačati ali dobiti nazaj - glede na tvojo napoved. In v napovedi napoveš, kakšno celotno olajšavo uveljavljaš - koliko moraš nazaj dobiti od njih (ali jim plačati).
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 12.1.2008 21:27:59
|
|
|
|
sazi
|
IZVIRNO SPOROČILO: tinatona Aja? To pa nisem vedela. Samo a ni fora, da če enkrat že uveljavljaš, pol ne moreš še enkrat? LP Pa saj to, da vzdrževanega člava vpišeš na dohodnini ne pomeni, da ga uveljavljaš še enkrat. Tu gre samo za podatek davčni, koliko časa si dejansko vzdrževal člana (ne glede na to ali si olajšavo koristil med letom ali ne). Če napišeš samo 1-3 pomeni, da si ga vzdrževal samo 3 mesece, preostalih 9 pa ne in ti za to obdobje ne pripada olajšava in bi moral nekdo, ki je med letom koristil olajšavo, zdaj to dohodnino vrniti. Za hčeri morata napisat 1-12, za sina pa 5-12. Pa če dohodnino odadajaš tudi ti, se vama splača preveriti, če je za vaju mogoče bolj ugodno, da enega otroka ali pa vse po mesecih uveljavljaš ti. Npr ugotovita, da se z vidika skupne vajine dohodnine najbolj splača, da eno hčero uveljavlja on, pa še drugo od 1-7, ti pa npr. drugo hčero od 8-12 in sina od 5-12. Sicer bo v tem primeru mož moral plačati dohodnino, ampak je boš ti dobila več nazaj (če se vama tako izide). Če hočeš optimalno rešitev, je potrebno vedno gledat na skupno dohodnino obeh staršev.
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 13.1.2008 0:18:06
|
|
|
|
2ursae
|
IZVIRNO SPOROČILO: sazi Pa če dohodnino odadajaš tudi ti, se vama splača preveriti, če je za vaju mogoče bolj ugodno, da enega otroka ali pa vse po mesecih uveljavljaš ti. Npr ugotovita, da se z vidika skupne vajine dohodnine najbolj splača, da eno hčero uveljavlja on, pa še drugo od 1-7, ti pa npr. drugo hčero od 8-12 in sina od 5-12. Sicer bo v tem primeru mož moral plačati dohodnino, ampak je boš ti dobila več nazaj (če se vama tako izide). Če hočeš optimalno rešitev, je potrebno vedno gledat na skupno dohodnino obeh staršev. saj, mene pri tem načinu ravno to moti - ne morem si izračunat, kateremu od naju z možem se bolj splača prijavit otroka, ker od delodajalcev še nisva dobila izpiskov o plačanih dohodkih, akontacijah in prispevkih. Vsako leto sva se posluževala informativnega izračuna dohodnine na netu, pa sva si vse optimalno skombinirala, zdaj pa izgleda, da to ni več možno
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 13.1.2008 11:04:36
|
|
|
|
F*S*M
|
Da ne bom nove teme odpirala me zanima kako je s temi vzdrževanimi člani, ker sem bila lani po porodniški prijavljena na ZZZS in sem se zaposlila šele konec meseca avgusta in še nikoli nisem uveljavljala pravice za vzdrževane člane sploh ne vem kaj moram narediti? To se pravi da oddam vlogo in napišem da sem sina vzdrževala celo leto, kar sem ga res in kaj potem je potrebno še dodati. Jaz za tole pa res nimam pojma prosim pomagajte
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 14.1.2008 11:28:32
|
|
|
|
sazi
|
saj, mene pri tem načinu ravno to moti - ne morem si izračunat, kateremu od naju z možem se bolj splača prijavit otroka, ker od delodajalcev še nisva dobila izpiskov o plačanih dohodkih, akontacijah in prispevkih. Vsako leto sva se posluževala informativnega izračuna dohodnine na netu, pa sva si vse optimalno skombinirala, zdaj pa izgleda, da to ni več možno se strinjam, da je malo zoprno, ker še ni prišlo nič papirjev - jaz si bom sama potegnila ven iz svojih plačilnih list
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 14.1.2008 11:30:24
|
|
|
|
sazi
|
To se pravi da oddam vlogo in napišem da sem sina vzdrževala celo leto, kar sem ga res in kaj potem je potrebno še dodati če boš olajšavo za otroka koristila ti in ne oče otroka in tudi ne bosta kombinirala malo en malo drugi, potem ti oddaš za vzdrževanje za celo leto
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 14.1.2008 11:33:45
|
|
|
|
BarbaraO
|
F*S*M, izpolniš le obrazec (ki ga lahko vidiš na strani davčne uprave): VLOGA za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2007. Tam izpolniš podatke za otroke (ali moža ali še koga, če si ga po zakonu dolžna vzdrževati) enako kot si to naredila prej: ime in priimek, davčno št., leto rojstva, oznako sorodstvenega razmerja (npr. A1 za otroka do 18. leta starosti), mesece (od 1 do 12), koliko dolgo si ga vzdrževala (če se je otrok rodil v marcu, označiš od 3 do 12) in morebitni znesek prispevkov za preživljanje. Zgoraj izpolniš svoje podatke, spodaj datum in podpis in pošlješ na svojo davčno izpostavo. Toliko iz moje (laične) strani. Bodo pa strokovnakinje še dopolnile, če sem kaj narobe napisala ali morebiti izpustila.
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 14.1.2008 11:40:58
|
|
|
|
emaa
|
Jaz sem potegnila podatke iz najinih plačilnih list, na dursovi strani uporabila informativni izračun (drugje ga nisem našla) in zdaj vem kako bova optimalno vpisala vzdrževane člane.
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 14.1.2008 11:43:15
|
|
|
|
Nika v službi
|
IZVIRNO SPOROČILO: 2ursae IZVIRNO SPOROČILO: sazi Pa če dohodnino odadajaš tudi ti, se vama splača preveriti, če je za vaju mogoče bolj ugodno, da enega otroka ali pa vse po mesecih uveljavljaš ti. Npr ugotovita, da se z vidika skupne vajine dohodnine najbolj splača, da eno hčero uveljavlja on, pa še drugo od 1-7, ti pa npr. drugo hčero od 8-12 in sina od 5-12. Sicer bo v tem primeru mož moral plačati dohodnino, ampak je boš ti dobila več nazaj (če se vama tako izide). Če hočeš optimalno rešitev, je potrebno vedno gledat na skupno dohodnino obeh staršev. saj, mene pri tem načinu ravno to moti - ne morem si izračunat, kateremu od naju z možem se bolj splača prijavit otroka, ker od delodajalcev še nisva dobila izpiskov o plačanih dohodkih, akontacijah in prispevkih. Vsako leto sva se posluževala informativnega izračuna dohodnine na netu, pa sva si vse optimalno skombinirala, zdaj pa izgleda, da to ni več možno 2ursae, potegni ven plačilne liste in si izračunaj "peš". Malce več dela, ampak se splača. Pri nama se je T. lotil izračunov prejšnji vikend in se je izkazalo, da je bolje, če Niko uvevljavim jaz. Preračunajta, se splača!
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 15.1.2008 23:36:42
|
|
|
|
2ursae
|
IZVIRNO SPOROČILO: Nika v službi 2ursae, potegni ven plačilne liste in si izračunaj "peš". Malce več dela, ampak se splača. Pri nama se je T. lotil izračunov prejšnji vikend in se je izkazalo, da je bolje, če Niko uvevljavim jaz. Preračunajta, se splača! m, ja , saj vem, pa sva si mal ogledovala tiste papirje in soglasno ugotovila, da za to nimava ne volje ne časa. Sva šla po načelu: "ti si zaslužil več, ti uveljavljaj oba otroka, amen" . Izpolnjeno, zapečateno, danes poslano .
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 26.1.2008 12:18:49
|
|
|
|
bojan74
|
Ko smo že pri vzdrževanih družinskih članih, me zanima, če mi lahko kdo glede tega spodaj svetuje, da ne bom kaj preveč uveljavljal. Žena je celo leto brezposelna in brez vseh dohodkov/nadomestil ali česar koli. Sredi marca 2007 sva se poročila, tako da sklepam, da glede na tisto logiko pri otroku, lahko kompletno že tudi marec uveljavljam. Zanima pa me, če lahko uveljavljam kar celo leto. Vem, da se lahko uveljavlja tudi zunajzakonski partner, če sta skupaj vsaj eno leto. Moja dilema pa je, kaj se šteje, da sta skupaj eno leto. Živiva sicer skupaj že 5 let, tudi v bloku plačujeva za dve osebi, samo začasno bivališče pa je spremenila šele septembra 2006, kar glede na januar, februar 2007 še ni bilo eno leto "uradnega" skupnega življenja. Stalno bivališče pa je spremenila šele januarja 2007, oboje bolj zaradi malomarnosti kot kakšnega drugega razloga. A mislite, da lahko vseeno uveljavljam celo leto ali bi lahko bil kakšen problem?
|
|
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 26.1.2008 12:37:48
|
|
|
|
karmy
|
če sem jaz malega uveljavljala lani kot vzdrževanega člana, ga morem letos spet napisat? ker na dursu so mi rekli, da če nič ne napišeš, da upoštevajo podatke iz prejšnjega leta....
|
|
RE: vzdrževani družinski člani 26.1.2008 14:27:15
|
|
|
|
nejcko
|
Jaz sem tudi slišala, da naj bi se upoštevalo podatke iz prejšnjega leta, če nič ne pošlješ. A kdo ve, če je to 100% ali je treba nujno napisati novo vlogo?
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?