Jančika_ -> začetnica - pomoč!!! (16.1.2005 14:22:24)
|
Glede spanja podnevi: od začetka smo imeli košarico (=košek, pletena reč, manjša od posteljice) na kolesih, ki smo jo podnevi prestavili v dnevno in je spal tam. Zvečer sem še od kakšnega meseca starosti uvajala obred, tako da se je kmalu naučil, da se zvečer spi dolgo:). Ko je bil star 4 mesece, sva ga prestavila v veliko posteljico. Od takrat tudi podnevi spi v sobici, ampak ne zagrnem okna in tudi vrat ne zaprem. Po moje lahko že od začetka spi v posteljici, samo to pazi, da bo očitna razlika med dnevnim in nočnim spanjem - uvedi recimo večerni obred, pa podnevi naj bo svetlo, ponoči tema. Pri nas večerni obred traja skoraj eno uro: najprej ga dam na previjalno, ga razvijem, potem pa brca, jaz pa mu pojem razne pesmice. Malo potelovadi, potem sledi kopanje v čebričku. Po kopanju ga prevzame ati, posuši, namaže pregibe, jaz ga oblečem, potem zatemnimo luči in ga podojim. Položim ga v posteljico, dam dudo, v roke pikopoko (njegova nanika) in ugasnem še zadnjo lučko. Včasih se še malo pogovarja s pikopoko, večinom pa takoj zaspi. Pri tem obredu je pomembno, da se držiš istega vrstnega reda, kaj pa bo del obreda, je pa čisto odvisno od tebe in otročka. Enim paše to, drugom ono. Poskusi. Lupinica (v Celju rečemo jajčka) je avtosedež, ki se ga da montirat na voziček, če je od istega proizvajalca. No, jaz je nisem nikoli gor montirala, jo imam samo za avtosedež. Malo še pobrskaj po forumu, po starejših objavah, pa ti bo kmalu jasno vse glede opreme:). Samo še en nasvet: ne kupuj preveč in predrago:)!
|
|
|
|