olje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


notranjka -> olje (9.1.2008 22:27:22)

Mene pa zanima, kakšno olje največkrat uporabljate za pečenje oz. cvrtje




MARTINŠČICA -> RE: olje (9.1.2008 22:52:25)

olivno iz EuroSpin-a.




kjava -> RE: olje (9.1.2008 22:57:56)

sončnično od mercatorja




notranjka -> RE: olje (9.1.2008 23:12:05)

Sprašujem predvsem zato, ker sem brala, da se olivnega, sončničnega, lanenega...sploh ne sme segrevati, ampak samo sezamovo in arašidovo. Pa sem iskala ta olja, pa jih sploh nisem našla. A mogoče kakšna ve, kje bi se jih dobilo, lp




mojsoncek -> RE: olje (10.1.2008 8:18:35)

Uporabljamo olivno in soncnicno, 2x na leto, ko delamo pomfri pa olje za cvrtje.

Glede segrevanja olja je pa tako (kot sem nekje prebrala)... lahko ga segrevas, ne smes pa ga pregreti (ker se nenasicene mascobne kisline spremenijo v nasicene - to pomeni, da naredis iz zdrave mascobe, nazdravo). Pregreto pa je takrat, ko npr. meso, ki ga peces, dobi "skorjico". V tem primeru se tudi "sestava" mesa spremeni in izgubi na kvaliteti.




*ajetam* -> RE: olje (10.1.2008 8:38:42)

IZVIRNO SPOROČILO: notranjka

Sprašujem predvsem zato, ker sem brala, da se olivnega, sončničnega, lanenega...sploh ne sme segrevati, ampak samo sezamovo in arašidovo. Pa sem iskala ta olja, pa jih sploh nisem našla. A mogoče kakšna ve, kje bi se jih dobilo, lp


v šparu jih imajo ogromnooo





Peteršilj -> RE: olje (10.1.2008 18:04:55)

sončnično ali pa rastlinsko




Saskia02 -> RE: olje (11.1.2008 9:21:08)

Oljčno ali olivno olje (dovoljeni sta obe rabi) se lahko cvre. Med olji za cvrtje je eno bolj priporočljivih.
 
Pred leti je članek o škodljivosti oljčnega olja pri visokih temperaturah naredil zelo veliko "škode" in težko je ljudi prepričati v nasprotno.
 
Tu je nekaj linkov o tem, da se oljčno olje lahko uporablja za cvrtje:
 
http://www.pozitivke.net/article.php/Olivno_Olje_Skrivnost/print - zadnji odstavek
 
 
http://med.over.net/vrtnarjenje/index.php?id=233 kjer med drugim piše:
Prav zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline ga priporočamo tudi za cvrtje. Je eno izmed redkih olj, ki,ga lahko uporabljamo kar več ur pri temperaturi 200 stopinj Celzija brez opaznih fizikalno kemijskih sprememb (druga olja so uporabna do približno 170 stopinj Celzija).
 
http://www.vanjadujc.net/faq.php - zadnji odstavek
 
malo daljiši članek: http://vsi-zdravi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=271&Itemid=324
 
članek o olju, nič pa o cvrtju, pa vseeno: http://www.oljka.net/
 
 




Grofica -> RE: olje (11.1.2008 14:09:11)

uporabljam samo domače olivno olje. tudi če kaj cvrem,1x na leto kaj spoham,... tudi kroštole sem za pusta cvrla kar v oljčnem olju.




Stran: [1]