Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: kalbo Jest bi pa samo nekaj vprašal. Kaj je pa recimo narobe s kuhinjami Gorenje, Svea torej domačo Slovensko robo. Kolikor sem jih jest videl in tudi sestavljal so zelo v redu. Tud midva imava kuhinjo Gorenje in sva z njo zelo zadovoljna. Toliko mamo Slovenci za povedat, kok gre gospodarstvo k hudiču, ampak da bi pa domače firme podpiral, ne, to pa ne. Jaz sem imela Sveino hrastovo masivo, načeloma sem bila z njo zadovoljna, vendar so mi v 4. letih razpadla tri vodila od 5. predalov, ki so bila v kuhinji. Ampak baje imajo sedaj bloomova vodila, tako da... Razlika v cenah kuhinje nastaja v kvaliteti: npr. ali so fronte cele lesene, le del lesen, kakšna je folija, ali je folija nalepljena čez celo fronto in od tu direktno čez rob ali pa ima rob svojo zaščito - ABS robovi, kakšna je izbira omaric, barv, možnost postavitev, kakšni in koliko dodatkov je možnih, koliko so v firmi fleksibilni glede dodatnih želja kupcev.... Npr. Gorenje kuhnje so srednji cenovni razred, jim prav nič ne manjka, ampak ali bi stranki bili pripravljeni narediti zaokroženo kuhinjo? Ne v obliki črke L, temveč v obliki črke U? Kolikor vem, tega ne delajo. Delajo pa to pri nekaterih tujih firmah in seveda so posledično zato kuhinje dražje. Ali pa npr. ali naredijo kakšno omarico čisto po meri, če ni take omarice v klasičnem asortimanu? Dan Kuechen ima npr. predale, ki imajo nosilnost celo 80 kg (če si pač kdo zaželi notri zlagat svinec ), pri večini je nosilnost 30 kg. In zato toliko večja cena. Nekako tako kot pri avtih. Lahko si omisliš Twingota, če imaš bolj plitvo denarnico ali/in skomne želje, lahko pa vrhunskega BMW-ja, vse v lesu in usnju. Ali to res rabiš, to je druga stvar. Meni je npr. čisto vseeno, kakšen avto vozim, mi je pa zelo pomembno, kakšna je kuhinja, ker v njej preživim več ur dnevno (in ja, zelo lepo diši na koncu ). Zato hočem imeti zelo kvalitetna vodila, ker je velike predale težko izvleči, če se zatikajo, pa da se lepo čistijo in da je kar se da priročna. Ko sem sestavljala postavitev Sveine kuhinje sem žal morala nekaj stvari narediti drugače, kot sem si zaželela, ker določenih omaric niso imeli. Ewe niso BMV med kuhinjami, jih je precej bolj kvalitetnih, so pa solidne, nekako v rangu DK, torej za odtenek boljše od večine naših proizvajalcev. Torej cena kar odraža kvaliteto. Bi pa opozorila na naslednje: večinoma so prodajalci kuhinj (in drugega pohištva) plačani po proviziji - torej dražje kot prodajo, več zaslužijo. Zato je fajn, če greste k več različnim ponudnikom iste ali podobnih kuhinj, da vam izrišejo različne ponudbe, tako lahko precej prišparate. Aja, pa v primeru, da kupujete v Rutarju - zahtevajte ob podpisu pogodbe seznam vseh sestavnih delov kuhinje. Običajno dajo za podpisat samo slikico, tako da se stranki le približno sanja, kaj je pravzaprav naročila in je ob morebitni reklamaciji zato omejena.
|