vodene koze (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

tajš@ -> vodene koze (8.1.2008 21:31:24)

Mamice, na pomoč.
Zelo sem zaskrbljena.
Imam tri otroke (najmlajša je stara 1 mesec). Vsi trije so bili v nedeljo v stiku z deklico, ki je isti dan dobila vodene koze.
Noben še jih ni prebolel, tudi jaz ne.
Ali imaste kaj izkušenj-slišala sem,da obstajajo tudi neka cepiva?
LP,

lex -> RE: vodene koze (8.1.2008 21:46:19)

mislim, da je inkubacijska doba 10 - 21 dni. pa meni je P rekla, da ko so že izpuščaji niso več toliko kužni. najbolje da jutri pokličeš svojo P, drugače pa dobiš imunoglubine ne vem pa v kakšni obliki.

Naja31 -> RE: vodene koze (8.1.2008 21:47:25)

Pa saj vodene koze niso nič hudega, da bi te moralo tako zelo skrbeti.
Edino pri najmlajši mogoče, ampak če ne bo prehude oblike vodenih koz, še opazila ne bo, pa bo potem mir ko bo starejša,

Drugače so pa kužni dva dni preden se pojavijo izpuščaji in potem dokler se le-ti ne posušijo. Inkubacijska doba pa je res od 10 do 21 dni.

N _ B -> RE: vodene koze (8.1.2008 21:49:15)

Kolikor vem, cepijo le ljudi, ki bi bili zaradi te bolezni ogroženi (nosečnice, kronične bolnike).

Je velika verjetnost, da jih kdo od otrok dobi, ker je bila punčka ravno najbolj kužna, ni pa rečeno. Odvisno kako tesen stik je bil s to deklico. Starejša je bila v vrtcu kar nekajkrat izpostavljena noricam, pa jih je dobila pred dvema mesecema. Žal se jim naš takrat 5-mesečnik ni izognil, vendar smo preboleli in je to sedaj za nami. Dobil jih je pa 12 dni po tistem, ko je imela hčerka 1. izpuščaj.

Srečno.

N _ B -> RE: vodene koze (8.1.2008 21:51:19)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja31
Drugače so pa kužni dva dni preden se pojavijo izpuščaji in potem dokler se le-ti ne posušijo. Inkubacijska doba pa je res od 10 do 21 dni.

Drži in izpuščaj se običajno pokaže 14. dan od dneva okužbe. Po tej teoriji se je naš škratek okužil takrat, ko še vedli nismo, da jih bo hči dobila.

tajš@ -> RE: vodene koze (8.1.2008 22:23:07)

Pri vodenih kozah me poleg za najmlajšo najbolj skrbi, ker še jih jaz nisem prebolela in sem slišala, da se pri odraslem velikokrat zakomplicira, za kar mora v bolnico na infekcijski oddelek, kamor dojenčki nimajo niti vstopa. Ne morem si opredstavljati uboge moje dojenčice z vodenimi kozami in kljub polni dojenosti brez maminega mleka. Ali se tgudi moja psoriaza šteje pod kronične bolezni, zaradi katere bi me cepili?

tatam -> RE: vodene koze (9.1.2008 10:39:55)

Zaradi najmlajše ne skrbi.Naš malček jih je mel pri enem mesecu in je šlo mimo brez večjih problemov,razen bolj nemiren je bil.
Imamo pa štiri otroke.Dva starejša v šoli,ki sta zbolela eden za drugim.Potem še dvojčka,od katerih jih je le en dobil!
Upam,da vam bo prizanešeno!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka.gif[/image]

rose -> RE: vodene koze (9.1.2008 10:50:24)

Mi jih ravno prebolevamo.
Inkubacijska doba je 10-21 dni. Najbolj kužen je otrok 2 dni preden izpuščaji izbruhnejo. Prenašajo se kapljično. Tako, da če so bili tvoji otroci v stiku s to šunčko, jih bodo najverjetneje dobili. Je pa bolje, da jih prebolijo čim preje. To seveda ne velja za 1 mesec starega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Nekateri P pravijo, da tam do 9m so lahko kritične. Zakaj, ne vem.
Razumem pa, da te skrbi zate. Na to nimam odgovora in je najbolje, da se pozanimaš pri svoji zdravnici.
Ko so vsi izpuščajčki suhi oz. v krastah, se otrok ok.
No, naša ta velika je zdaj že v vrtcu, ta mala (5m) jih je pa tudi dobila v nedeljo, točno 20 dni po izbruhu pri prvi. Ko smo bili že vsi veseli, da jih ne bo imela.

srečno, pa upam, da jim uidete

tinkamiška -> RE: vodene koze (9.1.2008 11:36:31)

Tajša@, midva z možem sva jih ravnokar prebolela, mož jih še preboleva, ampak gre že na boljše. Sama sem imela lažjo obliko, mož pa močnejšo. Kar je treba pazit, je, da se koze ne vnamejo ali zagnojijo, tu rado pride do komplikacij ampak mislim, da, če paziš, da se to ne zgodi kar tako. Treba je pazit, da se mehurčki ne predrejo, da se samo na hitro stuširaš in baje jih ni dobro mazati z raznimi tekočimi pudri.
Oba sva jih dobila od hčere, ki se je okužila v vrtcu.

lp,
Tinka

tajš@ -> RE: vodene koze (9.1.2008 15:12:29)

Hvala vam!
Ve katera od vas, kako je z dojenjem v času vodenih koz?

Lenny -> RE: vodene koze (9.1.2008 16:35:14)

Upam, da ti bo zdaj z okužbo prizanešeno. Drugače pa za cepljenje pokliči Zavod za zdravstveno varstvo in se naroči. Tudi jaz jih kot otrok nisem prebolela in me je bilo v drugi nosečnosti pošteno strah, da jih starejši prinese iz vrtca, zato smo ga cepili. Vse O.K. Če te še kaj zanima, pa vprašaj. Ja, cepljenje je seveda samoplačniško.

tajš@ -> RE: vodene koze (10.1.2008 9:17:06)

Zelo težko, da nam bo tokrat prizanešeno.
V nedeljo smo namreč praznovali sinov 3 roj.dan. Vsi, predvsem pa okužena deklica so pihali tortico in se igrali. Pred njenim odhodom smo še ji vsi dali ljubčka. Čez eno uro so se ji pojavile vodene koze (takrat je otrok najbolj kužen).
Danes se mi izteka rok, ko bi mogla prejeti cepivo z imunoglobulini, vendar po mnenju zdravnice do zdravila nisem opravičena, ker nimam indikacij.
Torej zdravilo obstaja, jaz pa ga ne morem dobiti, medtem, ko je v Ameriki cepljenje proti vodenim kozam že v osnovnem obveznem cepljenju.
Upamo na najbopljši izid in čakamo!

Lenny -> RE: vodene koze (10.1.2008 11:35:28)

tajš@, držim ti pesti!

Stran: [1]