|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   DSP in preživnina
8.1.2008 13:09:53   
Anonimen
Zanima me kako vpliva preživnina na socialno pomoč? Se zniža socialna pomoč za vsoto preživnine, ki jo prejemaš za otroka?

Sprašujem za prijateljico, in primer je takšen:

Pred porodniško še ni bila zaposlena(delala je le preko študentskega servisa), zato je bila upravičena do:
1. starševskega dodatka,
2. preostanek socialne pomoči(odštela se je vsota star.dod.),
3. otroški dodatek,
4. preživnino od očeta otroka.

Ko je znova vložila vlogo za DSP, so ji pa od DSP odšteli zraven starševskega dodatka tudi preživnino.

Kako je to pri vas? Tiste, ki ste ali ste bile v podobni situaciji?!?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: DSP in preživnina
8.1.2008 15:38:57   
mayy
Jaz vem samo da otroški dodatek ni odvisen od preživnine oz. preživnina nanj nima vpliva.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
8.1.2008 16:32:38   
Anonimen
Tega res nihče ne ve?!
V zgornji temi opozrajamo sem prebrala, da preživnina ne vpliva na DSP:
bom skopirala :
DENARNA SOCIALNA POMOČ (DSP)
Odločba za od 1-6 mesecev, zneski pa veljajo za polne pomoči. Odbijejo lahko 15% (zagotovljeno bivanje) in/ali 40% (zagotovljena prehrana). Preživnina in Otroški dodatek na DSP ne vplivata.

Je nekdo pisal pod anonimno...a se lahko tista javi prosimmmm

(odgovor članu mayy)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
8.1.2008 16:55:20   
Anonimen
copy:

Vprašanje: Zanima me, če je Ustavno sodišče sprejelo, da se po novem v lastne dohodke ne šteje preživnina? Nekaj o tem sem tudi slišala na oddaji Preverjeno.
Hvala za odgovor Odgovor: Ustavno sodišče je 09.02.2006 razveljavilo 27. člen Zakona o socialnem varstvu, kolikor se na njegovi podlagi v lastni dohodek družine všteva preživnina otrok. Razveljavitev začne veljati z dnem 28.02.2006.
Torej se preživnina otrok ne šteje več kot lastni dohodek, ne glede na to pa je neutemeljeno neuveljavljanje preživnine še vedno krivdni razlog, saj opustitev uveljavljanje preživnine vpliva na socialni položaj otrok.

vir http://www.csd-lj-siska.si/psp/vprasanjaPSP.asp?KAT=4

ampak potem pa tukaj pise,da se steje zraven http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/denarnePomoci.asp

Tako,da pojma nimam kako je na stvari ..

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
8.1.2008 22:47:26   
mama54
Preživnina se šteje.

KAKO?

Denarna socialna pomoč je torej odvisna od vaših dohodkov, števila družinskih članov in se izračuna po prejšnji tabeli. Za družino se denarna pomoč določi tako, da se seštejejo zneski, ki pripadajo posameznim družinskim članom (pri enostarševski družini tudi povečanje). Od tega se seštejejo vaši dohodki, če jih imate.

Med vaše dohodke spada:

user posted image
plača, bolniško nadomestilo, starševsko nadomestilo (porodniško nadomestilo, očetovsko nadomestilo...)

user posted image
pokojnina,

user posted image
dohodki iz študentskega dela,

user posted image
avtorsko delo.

user posted image
dohodki iz premoženja,

user posted image
dohodki iz kmetijske dejavnosti,

user posted image
dohodki iz dejavnosti,

user posted image
preživnina, ki jo prejemajo otroci,

user posted image
družinska pokojnina, ki jo prejemajo otroci,

user posted image
nadomestilo življenjskih stroškov, ki ga izplačuje Zavod RS za zaposlovanje in naslova aktivne politike zaposlovanja,

user posted image
invalidnina,

user posted image
varstveni dodatek,

user posted image
vsi ostali prejemki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, razen dodatka za tujo pomoč in postrežbo,

user posted image
katastrski dohodek,

user posted image
dobiček iz naslova opravljanja samostojne dejavnosti,

user posted image
dobiček iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti,

user posted image
in drugi dohodki po zakonu o socialnem varstvu.

Kot dohodki pa se ne upoštevajo namenski dohodki, ki so določeni z zakonom, kot so štipendije, otroški dodatki...

Ne sanjaj svojih sanj, temveč jih živi!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
9.1.2008 16:51:29   
maja&m
Teika-ravno gledam svojo odločbo za DSP...Meni nič ne piše,da so mi odšteli preživnino za otroka. Je pa napisano da otrok ni upravičen do DSP.
Moji dohodki so pa bili:štipendija,delo prek SŠ, pa preživnina. Pa me je zanimalo zakaj sin ni upravičen do DSP in kaj mi je rekla? Cenzus za preživnino je 61 € in nekaj centov (14 skoraj 15 tisoč SIT). Otrokova preživnina pa znaša 64 € in nekaj centov (15  tisoč SIT) in ker za 1,5 € presega cenzus,se lahko obriše pod nos. Se smatra,da se s tem denarjem lahko preživi čez mesec.
Potem sem si uredila še svoje gospodinjstvo (živim v hiši staršev,vendar imam svoje nadstropje-svoje stanovanje).In ker so po novem ful strogi,se mi ni upoštevalo...Zakaj?Bi morala živeti čisto sama,npr. v bloku ali kaj podobnega.
No tole je pa izračun DSP,ki mi je pripadal:
DSP 247,65 €
Zmanjšanje oskrba/bivanje (ker stanujem doma)  61,67€
Dodeljena DSP   185,98€

Samo zakaj so ji pa starševskega odšteli,pa tudi meni ni jasno.

(odgovor članu mama54)
Neposredna povezava do sporočila: 6
9.1.2008 19:46:11   
Anonimen
Po novem zakonu naj bi se preživnina štela v otrokovo DSP. Poudarek je na NAJ BI SE, ker sem opazila, da je od CSD do CSD različno. Pojma nimam.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
10.1.2008 22:50:07   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Darja Kos

Po novem zakonu naj bi se preživnina štela v otrokovo DSP. Poudarek je na NAJ BI SE, ker sem opazila, da je od CSD do CSD različno. Pojma nimam.

ravno zaradi tega nama ni nič jasno...prej ji niso upoštevali, zdaj pa ja...poleg tega pa še pri eni znanki...isti CSD...ne upoštevajo...se mi zdi da delajo kar na lepe oči al kako to..nič jasno..

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
17.1.2008 20:34:24   
Anonimen
Evo poslala sem vprasanje na direktorat za socialne zadeve in dobila tale odgovor:

ZADEVA: ODGOVOR NA DOPIS   Spoštovani,   prejeli smo vaš dopis z dne 09.01.2008, v katerem sprašujete :« Ali se preživnina šteje pri določanju državne socialne pomoči? Se le ta odšteje od zneska DSP?«   Zakon o socialnem varstvu v 27.a členu določa, da se kot lastni dohodek, ki je podlaga za določitev višine denarne socialne pomoči, upoštevajo povprečni mesečni dohodki in prejemki, ugotovljeni za samsko osebo oziroma družino v obdobju treh koledarskih mesecev pred mesecem vložitve vloge. Pri ugotavljanju lastnega dohodka se vsi dohodki in prejemki upoštevajo v višini, s katero upravičenec razpolaga po plačilu davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost.   27.b člen Zakona o socialnem varstvu med drugim določa, da so periodični dohodki po tem zakonu so plače, pokojnine, preživnine, rente in drugi dohodki, ki jih upravičenec prejema v enakih oziroma podobnih zneskih v enakih oziroma podobnih časovnih obdobjih.   28. člen Zakona o socialnem varstvu določa, da se osebam, ki so poročene, živijo v življenjski skupnosti, ki je po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo ali postanejo roditelji in skrbijo za otroka in so jih zaradi šolanja dolžni preživljati starši, ob izpolnjevanju drugih pogojev po tem zakonu v lastni dohodek šteje preživnina, ki jo prejemajo na podlagi izvršljivega pravnega naslova. Kolikor višina preživnine ni določena z izvršljivim pravnim naslovom, se osebam iz prejšnjega odstavka v lastni dohodek šteje preživnina v višini dejansko prejetih sredstev. Če center za socialno delo ugotovi, da starši k preživljanju oseb iz prvega odstavka tega člena ne prispevajo, jih pozove k sklenitvi oziroma izvrševanju dogovora oziroma sporazuma o preživljanju.   Zakon o socialnem varstvu v 29. členu med drugim določa, da se ne glede na druga določila tega zakona pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči, ne upoštevajo otroci in pastorki iz druge in tretje alinee 26. člena tega zakona, ki prejemajo preživnino ali družinsko pokojnino, višjo od minimalnega dohodka, ki bi jim pripadal, če ne bi imeli drugih dohodkov in ne njihovi dohodki.   Višina denarne socialne pomoči, ki bi pripadala posamezni družini oziroma samski osebi se izračuna tako, da se od minimalnega zneska dohodka, ki bi pripadal družini oziroma samski osebi odšteje lastni dohodek družine oziroma samske osebe. Zakon o socialnem varstvu v 27. členu določa, da so preživnine periodični dohodki in se torej pri izračunu lastnega dohodka družine upoštevajo. Ne upoštevajo se samo v primeru, iz 29. člena Zakona o socialnem varstvu, ko otroci prejemajo višjo preživnino od minimalnega dohodka, ki bi jim pripadal kot družinskemu članu (znesek ki pripada otroku do osemnajstega leta starosti je 63,89 eura), v tem primeru, se ne upoštevajo njihovi dohodki pri izračunu lastnega dohodka družine, oni sami, pa se pri izračunu minimalnega dohodka družine, tudi ne upoštevajo. Prav tako pa se preživnina ne upošteva v primeru, da jo preživninski upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik dejansko ni dobil izplačane, vendar v tem primeru center za socialno delo pozove upravičenca, da izplačilo preživnine uveljavlja v sodnem postopku, saj Zakon o socialnem varstvu v 20. členu med drugim določa, da je vsakdo po svojih sposobnostih dolžan poskrbeti za dostojno preživetje sebe in svojih družinskih članov tudi z uveljavljanjem svojih pravic po drugih predpisih.   Lep pozdrav,

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
17.1.2008 20:37:49   
Anonimen
LeINA, a si tole prebrala?

Se ti da prevest te člene?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?