ninu
|
Pozdravljene RR-ovke. Vsega lepega v tem letu vam želim! Pišem vam, ker sem obupana in upam za kakršenkoli nasvet z vaše strani. Doma imava neješčo, izbirčno, prefinjeno 19 mesečnico in vsak dan sem bolj obupana. Veliko sem že prebrala na to temo, nikjer pa nisem zasledila odgovora kakšne mamice, da mogoče mine samo od sebe? Kdaj se neha izbirčnost, kako preusmeriti oz. se pravilno obnašati, da bo spremenila odnos do hrane. Pri nas je trenutno stanje tako, da je pri jedi ta-glavna. Oba se ji podrejava, ji pripravljava, ponujava vse mogoče hrane, jo animirava, ji nosiva igrače, jih pobirava... Ona ne bo jedla. Nove hrane sploh noče probat. Če nama že uspe, da odpre usta, hitro vrže ven in se dela kot da bo bruhala. Živela bi samo od juhice (čiste, s testeninami). Tudi kakšne testenine z mesno omakico rada poje in tu se ustavi. Vsak dan ji še posebej pripravljam, pa še to le izbrane jedi (kar pomeni, vsak tretji dan se hrana ponovi). Kakšen košček mesa, kakšen ocvrt krompirček, vse to le okuša in poje npr. samo enega, da bi še kaj drugega poskusila, ni govora. Pri sadju je jabolke, hruške, banane in pri tem se ustavi. Noče frutkov, noče niti poskusit kivijev, pomaranč, mandarin, domačih kompotov. Poskusila sva že na vse načine. Zajtrki in večerje so poraz. Včasih je imela rada vse sorte rižolinotov, pa doma skuhan gres, pa polento na mleku..sedaj niti tega več noče, kruh ne sem biti nič namazan (zanjo je umazan). Nobenih kosmičev, nobenih jogurtov, pudingov, salame, paštet, marmelad, sira... Jogurte in sir je včasih oboževala. Vse sva že poskusila. Tudi spretno sva že skrila namaze v sredico kruha, pa je pogruntala. Dokler ni, je še jedla, ko je zagledala barvo, pa konec. Trenutno nama je ostalo to, da poje pol kosa kruha namočenega v kakavu, da ji vsakič dam košček kruha na žlico kakava. In to je njena večerja in zajtrk. Zaradi malo zaužite hrane ji dava še flašo mleka pred spanjem. Moj dragi tudi veliko peče, piškotke, pite, peciva, pa noče NIČ probat, ok, z izjemo piškotkov. Pa še to samo enih. Kaj menite. Imate kaj izkušenj s takimi otroci? Jih to kdaj mine? Je to neješč otrok, ali zelo izbirčen? Kje sva jo usekala mimo? Kako naj pristopiva, da ne bo šlo samo še na slabše. Bojim se dneva, ko še juhice ne bo več hotela. Tudi v vrtec hodi in vzgojiteljice pravijo, da normalno je, spi.. Ko pa vprašam po določeni hrani tisti dan, če je jedla pa, ja, tega pa ni hotela... Baje tudi tam je samo juhice. Vzgojiteljice ji noter umešajo gosti del obroka in baje nekaj poje. Sem v dvomih, ker kaka samo na 1, 2 dni, ko je pa doma tudi po 2x na dan. Ko pride iz vrtca domov je vedno zelo lačna, ampak saj pravim, za izbrane stvari, drugače bo raje lačna. Aja, sladkarije pa vedno rada. Veliko sem že napisala, nočem bit predolga. Vsak stavek bo dobrodošel.
|