RE: Zakaj so ene mame take (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

srki -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 10:25:07)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič RR

Jaz bi pustila tako kot je....

Bolj kot ponos mi je važen moj mir...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Se strinjam. Naj imajo, če hočejo in naj furajo, če mislijo, da zmorejo. Pozabi jih, živi svoje življenje. Če boš hotela še tisto nujno dobit, boš morala čez trnjevo pot, pa se vprašaj, če se to splača.

tehnofil -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 10:34:36)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Zanima me edino še, na podlagi česa me lahko mama razdedini oz. se mi odpove?

Kar ti pripada, ti ne more nihče odvzeti. Na nujni delež mama nima vpliva, ne na svoj, ne na drug. Nujni delež znaša 1/2 tistega, kar ti pripada normalno (od 1, od 1/2, od 1/3, od 1/4...).
Torej:
če je bilo: Oče 1/2, mama 1/2
mama dobi še 1/4 in 1/4 si razdelita z bratom (tvoj nujni delež je torej 1/8), mama pa ima itak sedaj 3/4.
No po mami ti pa pripada 1/2 od 3/4 je 3/8 od tega je nujni delež 3/16
torej vsega skupaj 1/8+3/16=5/16 premoženja.

Če se pa mama odpove v korist bratu potem pa ostaja samo njen del torej nujni delež od 1/2 na dva 1/2 /2 /2 =1/8.

Da pa te ulomki ne bodo matrali, mama lahko še pred smrtjo podari vse svoje premoženje bratu (ali komurkoli) in umre brez zapuščine. V takšnem primeru ti ostane torej le ta del od očeta, za katerega pritiskajo, da se mu odpoveš - torej 1/8 (12,5%). Če je hiša in zemljišča vredno 300.000 je to 9mio SIT. 1/4 stanovanja v bloku.

Je pa precej neumno. Mama grozi, da ti ne bo nič zapustila, če ne boš zapuščine od očeta dala bratu. In kaj točno bi potem mama tebi naprimer zapustila? Če bi se odpovedala očetovi zapuščini. Kaj bi ti ona zapustila, oz. ti lahko z darilno pogodbo že sedaj podari?

Moraš pa nekaj vedeti. Država ti zagotavlja pravico do nujnega deleža, država te pa ne more ščititi pred lastno odločitvijo če se tej pravici odpoveš. Potem se odpoveš dokončno in nepreklicno. Nič za nazaj ne pomaga.

tehnofil -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 10:38:03)

samo otroci ne bodo tako obremenjeni z medsebojnimi zamerami.

In kdo bo po desetletjih sploh še vedel kakšna je BILA dejanska vrednost. Če se starši, bratje in sestre ne morejo dogovorit se bodo kasneje toliko manj (in tudi dobili manj). Kaj pa če bo imela 2, 3 otroke. Kako se bodo oni dogovorili za to dediščino svoje mamice za toliko nazaja - tudi oni bodo imeli svoje družine in "ta mlade" s svojo pametjo. Nikoli več nihče več tega ne reši, če tega ne bo rešila sama.

Anonimen -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 10:40:20)

Mama mi ne bi nič dala, ampak tudi za nujni delež od očeta trdi, da ni prav, da ga dobim. Skratka, mogla bi iti brez vsega od doma in vse bi moralo ostati bratu, ki je ostal doma. V najboljšem primeru bi dobila zemljo, katero bi izbrali oni. Lp

podnajemnica7 -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 10:45:07)

Kaj naj rečem, pojdi potem čimprej do odvetnika in naj reši čimprej v tvojo korist, te naj pa izplačajo, da bo vsa zemlja ostala njim. Saj potem itak pride sodni cenilec in oceni dejansko vrednost vsega in amen.

Pa vedni, da sodni mlini počasi meljejo in če boš začela danes bo trajalo vsaj 10let, da bo  stvar rešena.

Pajaca -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 11:16:19)

Prvo kar si zapomni je, da ti to pripada in konec. To je pač dediščina po starših in nehaj se obremenjevat kako bi rada mama in kako ne. Kar si dobila po očetu si dobila, ker ti pripada in ne ker si koga okradla al karkoli.

Jaz bi pustila vse kot je in bila tiho dokler ne umre mama. Potem boš pač videla kako bo. Če mama ne bo nič napisala bratu bo pač njeno premoženje šlo na pol. Če bo napisala boš dobila nujnu delež. Potem boš pač imela nekaj več od tega premoženja in boš lažje zahtevala svoj del premoženja, ali v naravi, ali v denarju. Če nič ne napiše po moje dobita z bratom vsak pol premoženja.... nisem razumela a imata še eno sestro ali kako???

Čakala bi pa zato, ker mogoče tako mama ne bo napisala vse na brata ali napisala oporoko, če pa boš že sedaj terjala bo sigurno napisala.

Saj se sliši grdo, a končno tud oni s tabo grdo delajo in zakaj ne bi tudi ti pač bila načelna in malo preračunljiva. Končno pa gre za tvoje premoženje in čeprav si ti sama z njim ne boš sedaj dosti pomagala, boš s tem lahko nekoč pomagala svojim otrokom.

Ne bi pa jaz vsega prelagala na svoje otroke, bi kar sama rešila stvari. Res bi še malo počakala.

Pa najbrž bi obiske omejila na min.

BAMBINA_ -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 11:18:14)

Ne vem zakaj, ampak se mi zdi, da bi se zgodba kar precej spremenila, če bi slišali še drugo plat.
Dediščini se ne mislim odpovedati ampak še več, zahtevala bom tudi materin nujni delež, pa če se brat na trepalnice meče.

Da pa že pri živi materi preračunavaš, koliko in kaj bo po njej dedovala... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Rubin. -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 12:13:44)

Predvsem pa bi se nehala sekirat, mislila bi samo še nase in na svoje otroke in postala popoln egoist in se odslej vedno pokončno in naglas postavila zase. Pa omejila bi stike na minimum, saj so ti tako vse povedali.

Lahko je to rečt in tudi izvest, če si takšen človek. Ampak, tudi težko je dojet, da je lahko lastna mama takšna. Za tiste, ki imamo/imate vredu mame, je težko razumljivo, da te mama zavrača, te ne ceni, ti nič ne privošči, saj je to ženska, ki te je rodila, ne pa neka tuja oseba, ki pride in gre.

Mislim, da zgornji nasvet, ne reši problema, ampak ga mogoče malce potisne nazaj.

Kaj se tiče dediščine, ki se ji noče odpovedat, pa mislim da je bistvo drugje. Razlog tiči v tem, da v kolikor se bi anonimna odpovedala dediščini, bi pretrgala še zadnjo vez, ki jo veže z družino. Tako pa še vedno ostaja povezana, pa čeprav nam na nerazumljiv način. Verjetno ni poroblem v dediščini, ampak v slabih odnosih v družini.
Tebi anonimna pa svetujem to: drugih ne boš spremenila, se ne da. Začni delati na sebi. Kako, ne vem, mogoče poišči pomoč v kakšni skupini, preberi kakšno knjigo, delaj na tem da boš srečnejša, v prvi vrsti za sebe, za moža in za otroka, drugi niso tako pomembni. Ko se boš začela ti spreminjat, pa je majhna možnosti, da se bodo tudi sorodniki, če pa ne, pa nič hudega, važno je da bo tebi bolje. Je pa tudi varianata, da jim poveš, kaj ti leži na duši in jim s tem daš možnost, da se sami spremenijo, če jim bo pa vseeno, pa bo to samo potrdilo tvoje prepričanje kakšni so.
Sicer pa so to samo razmišljanja, ki pa ti mogoče niso pisana na kožo.
Raziskuj dalje, tako daleč da prideš do cilja.

Rubin. -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 12:23:22)

Sicer pa kaj se tiče dediščine konkretno: jaz se ji tudi ne bi odpovedala, zakaj? Itak, si dobila samo nujni delež, že tu se mi ne zdi pošteno.
Edino prav se mi zdi, da če imata starša več otrok, da vsem zapustita enak delež, ne pa da dediščino pogojujeta: kje kdo živi, kaj si je do sedaj ustvaril, kakšno službo ima, koliko zasluži ipd. Vsi so otroci ene matere, enega očeta.

Enolla -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 12:35:06)

Mama mi ne bi nič dala, ampak tudi za nujni delež od očeta trdi, da ni prav, da ga dobim. Skratka, mogla bi iti brez vsega od doma in vse bi moralo ostati bratu, ki je ostal doma. V najboljšem primeru bi dobila zemljo, katero bi izbrali oni. Lp

Oprosti,kar bom sedaj rekla ampak živimo v letu 2008 in ne v letu 1850 kjer je zgleda ostala tvoja mati. Takrat se je tako delalo- najstarejši sin kmetijo, pa še vedno so domače hčere dobile balo za s sabo ko so od hiše šle.

Anonimen -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 13:44:59)

Bambina, ne razmišljam jaz o nujnem deležu od matere, ampak brat mi je že ukazal, da se mu bom morala odpovedat, še preden smo se začeli sploh pogovarjat o očetovem deležu. Še več. Rekel je, če se ne bom odpovedala maminemu nujnemu deležu, da me bo tožil, ker moj nujni delež od očeta vzdržuje (čeprav obdeluje samo še tisto, kar ima profit, da ne omenjam izsekanega gozda) in da mami preživlja. Mami pa ima pokojnino in večinski delež kmetije. A jo naj zdaj še njo živim al kaj? Ko sem pa rekla, da naj spoka in gre živet k meni, da jo bom le na ta način preživljala, da je pri meni, je pa rekla, da od brata ne gre nikamor. Bolj razmišljam, bolj se mi bolano vse skupaj zdi. Leta sem se spraševala, kaj je narobe z mano, zaradi takih odnosov iskala krivdo pri sebi...pa prišla do spoznanja, saj sem v teh letih res dala vse od sebe, da bi bili le prijatelji (pa sem mami klicarila, pa na terapije k njej hodila), da ni popolnoma nič narobe z mano.  Lp

Anonimen -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 13:49:54)

Pa še to; očitno je ta navezanost na domače res še zelo močna, če razmišljam o tem. Saj vem, da sem občutljiva, pa kaj naj. Bom že...

tehnofil -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 14:10:35)

IZVIRNO SPOROČILO: Pajaca
Jaz bi pustila vse kot je in bila tiho .... Čakala bi pa zato, ker mogoče tako mama ne bo napisala vse na brata ali napisala oporoko, če pa boš že sedaj terjala bo sigurno napisala.

Res najbolj se je nič pogovarjat o tem.

Rekel je, če se ne bom odpovedala maminemu nujnemu deležu, ...

Se je brez veze pogovarjat. Vabljena boš na zapuščinsko razpravo. Tam boš pač rekla da želiš svoj delež (nujni delež je samo če je oče komu posebej zapustil) in se ni treba dosti s tem ukvarjat.

podnajemnica7 -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 16:03:36)

Veš bolj drek mešaš bolj smrdi! Zato pusti vse skupaj in se bode naprej pogovarjal ko mame ne bo več. Nažalost! Ker, če boš sedaj to rinila naprej bo še slabše, ker se bodo še bolj zaščitili.
Mama lahko laže v bratovo korist, da nisi ti nikoli nič skrbela zanjo in te tako razdenini. Veš je veliko fint tu kako se te lahko rešijo. Zato pusti vse skupaj na čas ko mame več ne bo in bosta z bratom sama. Z bratovo ženo se pa ne ukvarjaj, ni vredna tvojih besed.
Me pa zanima zakaj je mati taka do tebe. Ali je bil oče tudi tak do tebe? Res zelo grdo. Ali za njih nekaj velja samo sin? Bolano no...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

karmy -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 16:20:53)

uff kukrat je moja mama rekla da me bo razdedla... jaz ji pa govorim da naj me kar, ker ne mislim plačevat njenih dolgov, se mislim tudi jaz odpovedat dediščini če bo sploh kakšna. Če je dokaj dobra zemlja, jo prodej, da dobiš dnar iz tega, pa si kupi karkoli hočeš. Pol se pa drugi naj jebejo z tvojo familijo, ti jih pa boš morala žal odpisati če boš hotla normalno živeti

podnajemnica7 -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 16:26:45)

Jaz se pa ne bi spuščala tako nizko, na tako primitivno raven.
Ampak bi lepo elegantno čakala..............[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

mama54 -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 17:52:14)

Razdedinjenje nujnega dediča
Namen tega je kaznovanje dediča, ki ima pravico do nujnega deleža, za njegovo nedopustno obnašanje v razmerju do zapustnika. Razdedinjenje mora določiti zapustnik v oporoki.
Razlogi za razdedinjenje:
  • če se je nujni dedič s kršitvijo kakšne zakonske ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom (grdo ravnanje, opustitev dolžnega spoštovanja, opustitev pomoči ob bolezni, opustitev obiskov);
  • če je nujni dedič naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali njegovega zakonca, otroka, posvojenca ali starše;
  • če je nujni dedič storil kaznivo dejanje zoper varnost RS in njeno ustavno ureditev;
  • če se je nujni dedič vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Ne rabiš se bat, da bi te mama lahko kar tako razdedinila.

Anonimen -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 19:11:50)

Kaj, a če jo ne obiskujem več, me lahko razdedini? Tudi ponudila sem se, da bi jo peljala kdaj k zdravniku, pa je mami rekla, da bo njo brat vozil. Saj se ne upam več prestopiti praga, če je pa brat ob pogovoru za dediščino samo rjovel, skakal, pa po mizi tolkel. Ko je res nekaj hudega zagrozil (o tem raje ne bi), sem vstala, da bi odšla ven, mami mi je prekrižala pot in prav tako rjula name in komaj sem se na lep način prebila ven iz hiše. Bila sem pa noseča šest mesecev, pa sem se zbala, da bi mi kakorkoli fizično škodovala.
Ma, bolj o tem premišljujem, bolj me boli. Imam še sestro. Ona je tiho. Ko sem ji rekla, če je to obnašanje normalno pa pravi, "Ah, saj to je kar tako govoril". Halo, a da je rjovel? Sicer pa za njo itak mislijo, da bi jim vse pustila, če bi jim tudi jaz, zato sem jim še večji trn v peti. Preveč sem bila poniževana ves čas, da bi se še pustila. Žal. Sicer pa nisem tako požrešna, da bi se grebla za mamicin delež, ampak samo bolijo me odnosi in da bo kmetija prešla popolnim tujcem, saj so samo od bratove žene starši nekaj vredni. Naj še omenim, da me je osem let nazaj  mami klicala skoraj vsak dan in jokala, kakšna je tamlada do nje. Z njo sem jokala, ker mi je bilo tako hudo, ker mami trpi. Sedaj jo pa mami hvali, kako je dobra do nje, jaz sem bila pa vseskozi problematična. Pa še to; bratova žena bo dobila dediščine pol, pol pa njen brat. Jaz se naj odpovem, zakaj se pa še ona ne bi?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

kovač -> RE: Zakaj so ene mame take (4.1.2008 20:48:36)

Ej ženska ustavi se, ne se tok sekirat, ni vredno tvojega zdravja in vsega. Ti preveč trpiš, ne smeš nisi za to na svetu. Ti si na svetu za tiste, ki jih imaš rada in ti to tudi vračajo.
Čudno, se mi zdi, da se je mami kar naenkrat smpremenila za 100%.
Potem se pa nista od nekdaj slabo razumeli.
Vidim, da so jo lepo napumpali, da se je obrnila proti tebi, pa morda še kaj zagrozili, da ne upa nič.
Je pa to zelo zelo grdo on mame, da si pusti možgane prati.
A veš, da se mi tvoja mami kar nekako smili, ker je raje zbrala za svoje zlobne ljudi, ne pa tebe, ki si v redu človek.
Veš bodi vesela, da ti ni treba živeti skupaj z njimi. To je več kot samo zlata vredno! Premisli!
Veš je mir veliko več vreden kot bilo kakšna dediščina. Samo to večina spozna prepozno.
Kar ji lahko rečeš je to, da lahko vedno računa nate in te vedno pokliče, če bo kaj potrebovala. To pa le naredi, da bo videla da imaš ne glede na vse dobro srce. Veš tudi bog je odpuščal, zato daj tudi ti. Vedi, da nihče ne bo nič s seboj odnesel, niti oni!

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]