Majchi -> RE: Majčice 2007-2.del (25.1.2008 9:01:28)
|
Jutro babnce! Vidim, da so mnenja glede tele debate precej različna. Jaz se z vsako nekaj strinjam. Kar se penzij tiče, dam Kayi še kako prav. Se je zadnjič še sam Bajuk zgrozil, ko je v blagajni ful manj denarja kot pred 10 leti. Hm, po ekonomski logiki bi ga moglo bit več. Tako da, tuki bi tud jaz rekla, da ne moremo vedet, kam grejo ti naši prispevki in če bojo še tam, ko jih bomo mi rabili črpat. Verjetno bi res mogli sami šparat za svoje penzije, ampak tuki se potem konča socialnost, ne? Ko smo pri socialnosti, se v tej točki precej strinjam z Rogljičkom. Slovenija ni glih briljantna, je pa med bolj socialnimi državami. Vem za par primerov iz drugih držav: - Na Hrvaškem imajo porodniške mislim da samo pol leta, ostalo do enega leta je minimalno subvencionirano. Tam je dojenčku prijazna porodnišnica samo v Rijeki, v vseh ostalih je še sistem, da ti dojenčka vzamejo in ti ga nosijo za dojenje. Ampak baje delajo na tem, da bi tudi pri njih imeli bolj prijazno porodništvo. - V Nemčiji ima ženska lahko do 3 leta porodniške. Ampak polno plačano je samo prvo leto oz še nekaj manj, ostalo je minimalno subvencionirano. To mi je enkrat razlagala ena punca iz Nemčije, s katero sem delala v prejšnji firmi. To je bilo pred nekaj leti, tako da Rogljiček popravi me, če veš kaj več, ko si tam. - V izraelu ženskam voda odteče na delovnem mestu. Po 4ih mesecih so nazaj na delovnem mestu. Ste vedele, da je za njih, tako kot za moške, obvezno služenje vojaškega roka. Mislim, da 6 mesecev. Torej je Slovenija kar super deželica kar se tega tiče. Porodnišnice: tukaj imam pa velik za povedat. Še najboljš je na temi o Feldbachu napisala tale punca: IZVIRNO SPOROČILO: mateja rečnik ... Glavno vprašanje je zakaj sploh hodijo ženske v Fb in zakaj odteka denar iz mb porodnišnice? In odgovor je, ker stvari v mb porodnišnici niso tako urejene kot bi morale biti!!! Za kar pa seveda niso odgovorne babice-kako naj npr. pazi na tvoj presredek, če pa ima 6 porodnih sob za oskrbet, odgovorni so drugi. AMPAK, če si ženske ne bi želele več, in tistega kar si zaslužijo, ne bi hodile drugam (Ptuj, Sl. G., Fb, Postojno). Žal je to edini način, da se ustanovi sporoči, da nekaj ni vredu, ker drugače pripomb jamrajočih nosečnic tako nihče ne posluša! Hvalabogu, da niso vse ženske tako pasivne, da bi se sprijaznile s tistim, kar je na prvi pogled najlažje. ... Osnovni princip TRŽNEGA gospodarstva je ponudba in povpraševanje. In denar odteka tja, kjer je povpraševanje. Če pa želijo denar obdržati v mb, pa naj zato nekaj naredijo! ... Ja, pa vedno glasnejše so tudi govorice, da so število porodov omejili tudi Ptuju-vse zaradi mb porodnišnice, kateri število porodov naj ne bi dovolj naraslo. Skratka podlo podlo Nisem čist vsega citirala, ker je preveč. Ampak point: hvala bogu, da lahko izbiramo porodnišnico. Če nekje nekaj ne špila, gremo pač drugam. Veliko žensk hodi rojevat v Postojno, druge na Jesenice namesto v Kranj, nekatere pa pač v Feldbach. Če je porodnišnica v Kranju gnila (tako kot je kao v MB), se ženske zapeljejo rodit na Jesenice. Če bi pa Feldbach stal malo za Karavankami, pa verjamem, da bi se večina Gorenjk in Ljubljančank zapeljala še par km naprej od Jesenic. Enako velja za vse porodnišnice. Po mojem sploh ni fora v preseravanju al pa kej podobnega. Fora je v plačilu tega. Če naše zdravstvo krije stroške poroda, naj ga krije tudi v Fb do iste višine. Če so stroški višji, naj tisti, ki želi roditi ravno tam, pač doplača razliko. Saj tudi avtomobilsko zavarovanje velja v tujini. Saj tudi coris obstaja za bolezni in poškodbe v tujini. Ne vem, zakaj rinemo v EU, če na koncu tudi prdnit ne smeš čez mejo, ki je itak kao več ni? Če so porodnišnice boljše čez mejo kot pri nas, ima nekdo pač problem. In jasno, da bo država tako naredila, da ga imajo ljudje in ne ona. No, sama imam prekrasno izkušnjo v meni najbližji porodnišnici, ki je ne menjam za noben Fb. Pa sem bila tretirana kot vse druge. Sama sem pač tak tip, da ne kompliciram in tud ne želim bit nekaj posebnega tretirana. Ampak zakaj smo potem na forumu nosečnost sploh odpirale vprašanje "Punce, kje boste pa kaj rodile?" Jaz pravim, hvala bogu za izbiro, pa čeprav je v tujini. Zdravstvo naj pa krije do iste višine kot doma in naj denar raje porabi za to, da bojo ženske želele rodit prav v MB, NM, KR, ipd. Kar se pa s.p.-ja tiče, se pa veliko da, če se hoče. Se popolnoma strinjam z Ančko. Računovodja mora danes biti tudi davčni svetovalec, in to dober! Vsi pa moramo vedet, da na koncu mora kralj tud nekaj dobiti, ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ? No, tud jaz s temle nočem nobenga olja na ogenj prilivat. Mi je pa zelo zanimiva tema, predvsem pa takšna, kjer se mnenja vedno krešejo in kjer mi sami lahko zelo malo naredimo. Pa nobene nisem hotla užalit ali pa kaj podobnega, tko da mi ne bo katera kaj zamerla.
|
|
|
|