gluten (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


Anonimen -> gluten (1.1.2008 23:07:02)

Kaj pa tisti jogurti od Vipavske mlekarne sadni, ki so brez glutena a se lohk da 6 mesečniku.
Drgač keri piškoti nimajo gluten, druge stvari.




kaya2007 -> RE: gluten (1.1.2008 23:12:11)

sej pri jogurtih pa res ni fora v tem, da bi imeli gluten???!!! kateri ga pa ima?? se pa mlečni izdelki priporočajo večinoma malo kasneje kot pri 6 mesecih, pa še to ne sadne ampak navadnega. lahko pa sama vmešaš sadje not.




Anonimen -> RE: gluten (1.1.2008 23:20:50)

Vipavske mlekarne imajo novo pakiranje jogurov in gor piše BREZ GLUTENA poglej. yoviland slikce ne znam pripopat gor.http://www.vipava1894.si/mlecniizdelki/c11/o-sadni
Poglej.http://www.vipava1894.si/mlecniizdelki/c11/200




April -> RE: gluten (2.1.2008 8:00:49)

to najbrž piše zato, ker so tudi jogurti, ki jim primešajo žitarice. ker pa so ti jogurti delani v isih prostorih kot tisti, ki jim dodajajo sadje, obstaja možnost, da se "okužijo". to opozorilo je zlasti pomembno za bolnike s celiakijo, ki se morajo izogibat tudi sumljivih živil, za katere vemo, da naj ne bi vsebovale glutena, nimajo pa te oznake.
otročku pa raje najprej ponudi navaden jogurt, da se navadi takih okusov.




anju -> RE: gluten (2.1.2008 8:19:57)

največkrat piše kaj gor zato da prej kupmo.
jaz bi dala najprej navadnega s svežim sadjem. sadni jogurt enostavno mora imet aditive. drugače ne zdrži do trgovinske police.
gluten pa je v žitih (razen riža in koruze) in mnenja kdaj ga dat so zelo različna... isto za mlečne izdelke...




snorlax -> RE: gluten (2.1.2008 8:30:23)

Ne bom se spuščala v to, kdaj katera da svojem otroku mleko in kdaj gluten. Rada bi vam povedala samo to, da se gluten nahaja tudi v takih živilih, za katere si še mislile ne bi, da bi lahko tam bil. To vem, ker imam otroka s celiakijo in smo že 9 let na dieti. V teh letih me je presenetilo marsikaj, med drugim tudi to:

- paradižnik poškropijo s snovjo, v kateri je med drugim tudi gluten, da dlje časa obstane lep in sijoč v trgovinah,
- zmrznjen pomfrit je posut z moko (gluten), da je bolj hrustljav, ko se zapeče,
- moka (in s tem tudi gluten) je dodana paštetam, nekaterim jogurtom, klobasam itd. itd. za zgostitev,
- žvečilni gumiji so posuti z moko, da se ne primejo na ovojni papir....

in tako naprej in tako naprej... skratka, če se gre človek poglabljat v industrijsko prehrano, se čudi, kaj vse najdeš noter tudi v "zdravih" izdelkih. Zato pa, če le imate možnost, se čimbolj izogibajte pripravljeni hrani, pa čimbolj po domače. Da o raznih E-jih sploh ne govorim.




Anonimen -> RE: gluten (2.1.2008 15:02:10)

Hvala vam za odgovore.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




Naja30 -> RE: gluten (2.1.2008 20:45:05)

Se strinjam s snorlax. Imam več prijateljic, ki imajo celiakijo in tudi sama nisem mogla verjet, v čem vse je gluten. Šele ko se moraš izogibat temu, vidiš realno sliko.
Drugače pa ko začneš uvajat jogurte je najbolje začeti s kakšnim otroškim ala Čebelica Maja ipd. Saj nekaj jih je na izbiro. Ali pa kar navadnega.




Stran: [1]