snorlax -> RE: recept za kruh (1.1.2008 10:47:27)
|
Moj sin ima celiakijo in uporabljam brezglutensko moko. Kupiš jo lahko v DM trgovinah, megamarketih Mercator, Tuš, Interspar in mogoče še kje. Na voljo imaš Celiax pan od Klasja Celje, Shar (italijanska) in še druge. Prav tako imaš na voljo brezglutenske izdelke kot so že pečen in vakuumsko pakiran kruh, testenine, zakuhe za juho, drobtine, preste, kekse... Drugače pa kruh pečem tako, da dam v cca 3-4 dcl toplega mleka kocko kvasa in žličko sladkorja. Pustim, da kipne. Nato pa v cca pol kg moke (brezglutenske) dam žlico soli, par žlic olja in kvasec, ki je kipnil. Nato kar z električnim mešalnikom (mikserjem) zmešam. Mora prit bolj gosto kot za pecivo, a še vedno toliko rahlo, da lahko mešaš z električnim mikserjem in metlicami za biskvit. Če obrneš skledo, ne sme biti tako tekoče, da bi steklo ven, ampak da testo počasi leze. Tako jaz najbolje presodim, po občutku. Nato dam v model (ozek pekač) peki papir in testo noter, pa dam kar v pečico kipnat na 50 stopinj (cca 10-15 min). Ko se testo dvigne skoraj do vrha pekača, pa samo povečam temperaturo na 200 stopinj in ko lepo porjavi, je kruh pečen (cca 15-20 min). Stresem ga ven iz pekača na serveto in pustim, da se ohladi. Pa srečno.
|
|
|
|