Porova juha (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


jakaracman -> Porova juha (22.12.2007 16:46:45)

Prosim kakšen kul recept za porovo juho.!




Putka -> RE: Porova juha (22.12.2007 16:55:15)

Moj je simpl in poceni in hitro. Za 3-4 osebe:

2 debela pora, narezana na kolute, tudi zeleno (čisto temne vrhnje liste dam stran)
2 žlici olja

V posodo dam olje in ko je vroče vržem gor kolesca pora, pražim 2-3 minute. Ko se zmehča zalijev z vročo vodo, toliko da je za približno 2 cm vode čez por. Lahko dodaš zelenjavno kocko (jaz jo dam pol), po želji dosoliš. Na zmernem ognju naj vre 15 minut.
Če želiš kremno juho jo zmiksaš, jaz jo s paličnim spasiram do polovice, toliko da je nekaj pora še v trakcih. Če je pregosto, dolij malo vode.

Jem brez kisle smetane, čeprav zelo paše zraven.




Putka -> RE: Porova juha (22.12.2007 16:56:59)

Če hočeš bolj fensi ali če kaj ostane za naslednji dan:

- popeci kruhove kocke in jih not vrzi
- naribaj sir, juho nalij v nepregorne posodice in gratiniraj v pečici





robinzon -> RE: Porova juha (22.12.2007 18:19:31)

Naredim jo tako kot putka, včasih naribam še korenček in ga dodam, vedno pa zgostim s pestjo kaše ali zdroba, nikoli ne miksam.




Strawberrie Cherrie -> RE: Porova juha (22.12.2007 20:06:23)

Jaz dam not en res velik por, narezan na kolobarje, 2mala sesekljana korenčka in 2mala krompirčka. podušim, zalijem z vodo, dodam bio zelenjavno kocko, kuham, na koncu dodam žličko kisle smetance in zmiksam.




kačica -> RE: Porova juha (22.12.2007 20:24:57)

Jaz dam malo masla, na kolobarje narezan por, korenček, prepražim. Dodam vodo, domačo vegeto, ko je kuhano spasiram, dodam še sladko smetano. Jemo jo pa z zlatimi kroglicami ali popečenimi, na koščke narezanimi kruhki.




Paštetka -> RE: Porova juha (22.12.2007 20:35:50)

IZVIRNO SPOROČILO: Strawberrie Cherrie

Jaz dam not en res velik por, narezan na kolobarje, 2mala sesekljana korenčka in 2mala krompirčka. podušim, zalijem z vodo, dodam bio zelenjavno kocko, kuham, na koncu dodam žličko kisle smetance in zmiksam.


enako, vendar brez vsake E-jevske in nepotrebne kocke. Namesto kisle smetane lahko daš  vrhnje od dukata, ki je odlično




Anonimen -> RE: Porova juha (23.12.2007 18:23:05)

Porova mineštra
Steblo in liste velikega pora narežemo na centimeter do poldrugi centimeter široke kolobarje, ki jih operemo. Olupimo dva srednje debela krompirja in ju narežemo na koščke. Por in krompir damo kuhat v slan krop, dodamo jima še sol in poper. Kuhamo pol ure oziroma dokler nista krompir in por res dobro kuhana. V drugi posodi na olju zasteklimo na drobno narezane koščke pancete ali suhe klobase in jih damo v mineštro. Nato pripravimo podmet: na segreto olje damo dva stroka na drobno sesekljanega česna in žlico moke. Ko česen zadiši, podmet zlijemo v mineštro. Pri tem pazimo, da se moka ne prežge. Mineštro pokuhamo še dve minuti in že jo lahko serviramo.
Porovo mineštro lahko skuhamo tudi v vodi, v kateri so se pred tem kuhali kosi sušenega prašičjega mesa - na primer rebrca, vratovina ali klobase. Tako je mineštra še bolj okusna. Njen okus pa lahko dopolnimo tudi z dodatkom korenčka, bučke ali surovega paradižnika. Ta jed deluje v zimskem času izredno osvežilno. V ustih čutimo drobne koščke pora in krompirja, ki se hitro stopijo.

Porova kremna juha
V novejšem času gospodinje na Krasu pripravijo tudi porovo kremno juho. Skuhamo jo podobno kot mineštro, le da ob koncu kuhanja zgostimo krompir in por s paličnim mešalnikom. Nato juho zabelimo. Pri pripravi kremne juhe pazimo, da je jed dovolj tekoča, za lepši videz in boljši okus pa dodamo majhne kocke kruha. Kocke pred tem pocvremo in zarumenimo na surovem maslu. Na juho jih damo ob serviranju. Tako juho dekoriramo in obogatimo.

Porova solata
Por narežemo na koleščke in ga skuhamo v kropu. Odcedimo ga, zabelimo z olivnim oljem, okisamo, dosolimo in popopramo. Tako pripravljena porova solata je odlična priloga k tenstanemu krompirju.
Sicer pa imajo jedi iz pora svojstven, mikaven okus, ki v zimskem času deluje osvežujoče. Por je zdravilen, saj vsebuje podobne snovi kot česen in čebula. V ustih je eleganten, obenem pa spodbuja izločanje želodčnih in črevesnih žlez, jeter in žolčnika. Obenem pospešuje prebavo in izločanje seča




jakaracman -> RE: Porova juha (23.12.2007 19:38:42)

Naredila po receptu jakodke- češnjice in bila odlična.[sm=bravo.gif]




Lia25 -> RE: Porova juha (6.1.2008 22:07:35)

http://www.mojirecepti.com/recept/porova-kremna-juha.html
http://www.mojirecepti.com/recept/porova-juha-z-limono.html
http://www.mojirecepti.com/recept/porova-juha.html




kaya2007 -> RE: Porova juha (9.1.2008 19:49:18)

podušim, zalijem z vodo, dodam bio zelenjavno kocko,


mene pa zanima-podušiš ali prepražiš? če podušiš, kako?




Strawberrie Cherrie -> RE: Porova juha (9.1.2008 20:37:27)

preprosto.gor dam pokrovalko in nekaj časa dušim v lastnem soku.




kaya2007 -> RE: Porova juha (9.1.2008 22:32:47)

a daš prej malo vode not, ali samo v posodo vržeš? mi te tehnične stvari niso še čist jasne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Strawberrie Cherrie -> RE: Porova juha (9.1.2008 22:33:34)

jst v posodo vržem, pa pokrovalko preko, potem pa tko sok spusti vsa zelenjava. 




kaya2007 -> RE: Porova juha (9.1.2008 22:46:50)

hvala za pomoč!




Stran: [1]