Žaža -> POMANJSEVALNICE (19.1.2005 18:33:50)
|
Moram nekaj napisat na to temo. Tu govorimo očitno o dveh stvareh. Eno so pomanjševalnice, ko otroku rečemo, da mu bomo oblekli bundico in ne bundo, drugo so pa izpeljanke, ko rečemo svojemu npr. Jožetu - Jožek, ali Jožko, ali Joži (:ups:tu lahko nastane že žensko ime:ups:). Moje mnenje je, da je od imena do imena različno, ker ena se res primejo, da človeku ostanejo celo življenje, kar pa verjetno vsakemu ne paše. So pa druga imena, ki jih je nekoliko težje "pomanjšat" in v večini primerov starši še uporabljajo pravilno ime. Glede pomanjševalnic pa... naj vsak dela kakor mu paše, otrok se bo slej ali prej naučil pravilno govoriti, a zakaj bi se moral učiti 2 x, če pa ga lahko že takoj pravilno učimo. Že tako se doma pogovarjamo v narečjih in ne v pravilni slovenščini, zakaj bi še pomanjševalnice delali. Joj, še to - največja neumnost se mi pa zdi, da odrasli uporabljamo otrokove izpeljanke! Otrok npr. reče medvedu "eda", pa starši za medveda uporabljajo besedo "eda". In ko je otrok star 5 let, je medved še vedno "eda" :ups::ups::ups: ! Haloooo??? Pa da ne bo katera jazena, to je samo moje mnenje, ker poznam enih par takih in vam povem, da jaz teh otrok nič ne razumem!! Starše še pa manj. Pa lep večer še naprej žaža
|
|
|
|