Nasveti oz. informacije o dedovanju (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

darjatimci -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 11:31:40)

Pozdravljene!
Danes bi pa jaz prosila za kakšno informacijo v zvezi z dedovanjem,kam se lahko obrnem,da bi bilo najceneje,sigurno imate že kakšne izkušnje na tem področju,lepa hvala Darja!

emaa -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 11:36:01)

Kaj v zvezi z dedovanjem, dedni redi, tožbe?

darjatimci -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 11:46:41)

UF,to je bilo pa brzina,zanima me dedovanje po očetu,slišim,da se je najbolj pametno čim več zmenit doma pred razpravo.Hvala,Darja!
PS,ali se na netu najde kakšna stran.

KIRA -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 11:53:37)

vedno se je najbolj pametno zmenit.
ti povem primer: po dedku od mojega moža je bilo 8 dedičev: 2 brata in 6 sester. vsi razen ene sestre so se zmenili, da bodo od svojega deleža odstopili v korist drugega brata, ki je samski. tista ena pa je bila takrat v nemčiji in je trdila da ne more priti na pogreb in ga naj en dan prestavijo. ampak ker je bilo že vse zmenjeno in fikso, tega ni šlo nardit in se je z njimi "svadila". zamerila je in je potem njihov dogovor pri obravnavi izpodbijala - oz. je edina, ki se ni dalo z njo zmenit in je potem prišlo do lepega dolgega zaslišanja in deljenja premoženja med njo in tistim samskim bratom. zelo lep cirkus ti povem.
Lp

emaa -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 12:05:43)

Ali si edini dedič? Če hočete prenesti lastništvo pred smrtjo očeta, je najboljša izročilna pogodba. Sklenjena mora biti v obliki notarskega zapisa, z njo se morajo strinjati vsi izročiteljevi potomci. Cena izročilne pogodbe je odvisna od vrednosti premoženja, ki se izroča, zato ga je najbolje oceniti čim nižje. Na podlagi te pogodbe napišeš zemljiškoknjižno vlogo in nepremičnina je napisana nate. Zemljiškoknjižne papirje napiši sama, cene pri notarjih za 5 minut dela so pošastne (22.000 SIT).
Če želite urediti dedovanje, torej situacijo po njegovi smrti, potem je najbolje, da napiše oporoko. V kolikor so drugi dediči, morajo podati odpoved dediščini že zdaj. To je pametno v primeru, da ste dogovrjeni, da nič ne dobijo, ker so bili izplačani, dobili kaj drugega, ali podobno. Odpoved dedovanju mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa, če ne ni veljavna.
Najcenejša opcija je darilna pogodba, saj jo daš le overiti, vendar lahko kdo, ki se ne strinja le-to lažje izpodbija (pri izročilni se mora že vnaprej strinjati), lahko pa jo izpodbijajo tudi upniki, saj je neodplačna.
Če te zanima še kaj vprašaj.
LP:rozica:

darjatimci -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 12:33:36)

Ja, veš nisem sama imam big bratca!?,ki naj bi mu pripadalo več!? kot meni.Smo se pogovarjali še ko je bil ati še med nami,zdaj ga ni več ,žal.Brat pa še vedno misli,da mu pripada več kot meni,naj povem,da se meni ne gre za nič, samo,da bi se stvar lepo uredila,se nimam namena kregat za nekaj kar sta starša z odrekanjem spravila skupaj.Mami skoz pravi,da nama pripada vsakemu pol,on pa svoje.Čakamo na zapuščninsko razpravo.LP,Darja!

BarbaraE -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 12:51:13)

Živjo,

kot je bilo nekako pri mojemu dedku - šlo se je za hišo. Dedovala se je njegova polovica, od česar je pol dedovala oz. naj bi dedovala babica (njegova žena), preostala polovica pa se deli med otroke (v primeru, da so že pokojni pa njihovi potomci). Pri nas so se že prej vse zmenili, da se bosta moja mami in stric odpovedala deležu v korist tete, ki dejansko živi v tej hiši skupaj z babico. Torej v tvojem primeru brata kar pouči, da se deduje le očetov del skupnega premoženja in da polovico deduje mama, ostalo vidva. Ne vem sicer od kje njemu ideje, da on deduje več - ker je starejši?? :zmeden:

Upam, da sem ti kako pomagala, drugače pa vprašaj še na pravniki.net oz. nekaj takega obstaja.

Lep dan še naprej,
Barbara

emaa -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 12:57:40)

BarbaraE ti je pravilno povedala, deduje se le očetova polovica hiše, deli se pol mami, četrtina pa tebi in četrtina bratu. Pusti bratu naj na sodišču reče, da mu pripada več zaradi tega, ker je starejši, se mu bo še kdo smejal. Da dobi več, bi moral on kaj več v to vložiti in to biti sposoben tudi dokazati.

Jančika_ -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 12:59:06)

Ne, zakonski partner deduje polovico, ostalo otroci v enakih deležih. Ziher.

emaa -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 12:59:08)

Partner zakonski ali izvenzakonski deduje polovico premoženja, ostalo pa se deli na enake deleže med preostale dediče

darjatimci -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 13:44:43)

Lepa hvala punce za pomoč,sem pa mislila na dokončno rešitev,ker tudi mami misli,da bi bilo tako najbolje,da bi zaključili zadevo enkrat in nam nebi bilo treba kar naprej viset na sodišču in plačevat drage sodne stroške!(še razlaga,zakaj brat misli,da mu pripada več:ker sem jaz dalj časa živela pri starših on pa je bil na svojem; -brez besed!?Lep dan,Darja!

Sarina -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 14:55:41)

Ja, jaz tudi mislim, da je najlepše in najboljše da se dedovanje uredi, ko sta oba starša še živa, da se cela družina pogovori in strinja,ker potem je lahko grozno.
Moja starša sta se za to odločila lani in dala nama z možem hišo s parcelo, sestri pa nekaj zemljišča (3 parcele), ki bodo v kratkem gradbene.
Darilno pogodbo nam je sestavila notarka, za njo smo plačali 145.000 SIT (odvisno, kakšne vrednosti premoženja so vpisane), potem pa še za zemljiškoknjižni predlog 13.000 in za sodne takso 20.000. Če vpišeš premale vrednosti, se lahko zafrkneš, (če misliš npr. parcele prodat naprej), ker moraš za znesek višji od dedovanega plačat državi velik davek; če misliš pa imet parcelo ali hišo za sebe, pa vpišeš čimmmanjšo vrednost.
Tako da je to bilo skupaj stroškov 180.000 SIT (90.000 na eno). Moji sestri se je to žal zdelo zelooo drago :(, ker očitno se ne zaveda, koliko bo lahko iztržila za 3 gradbene parcele in ji je vse to bilo le v nadlogo - jaz sem bila izredno razočarana, ko sem videla kako ne zna cenit, kar je dobila. Pa tudi taki so žal - mogoče jo bo nekoč srečala pamet (saj drugače ni tako slaba, ampak njen prepametni mož ji je čisto spral možgane :grrr:). No, zdaj pa že nakladam..;). lep pozdrav...

KIRA -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (7.1.2005 15:50:00)

midva sva za prepis z babice name (1/2 parcele) in z mene na moža (1/4) plačala okrog 70 tisočakov, je pa gori bajta, ampak stara. samo informativno. pa sva jo poceni odnesla,ker sva koristila klavzulo, da družinski člani oz. sorodniki ne plačajo davka. če bi pa babica direkt na moža prepisala, pa bi bil zelo velik davek.
kot vrednost smo pa vzeli za objekt s parcelo 800 jurjev, ker je bilo tako določeno v zapuščinski po mojem dedku. ampak to ni dejanska vrednost hiše, to je samo toliko, da je šlo skoz s prepisom in pogodbami, ter nostarskimi stroški, itak ostane v družini.
Lp

Jančika_ -> Nasveti oz. informacije o dedovanju (8.1.2005 20:33:09)

Miša99, sem še enkrat preverila - moj mož je pred tremi leti dedoval po ključu polovica zakonski partner, ostalo otroci po enakih delih. Pa to ni bil posebej dogovor, ampak določeno od sodišča. A je to novejši zakon al so ga pa nategnili:zmeden:? Ker če bi vsi dedovali po enakih delih, bi seveda dobil več.

Stran: [1]