Alergije in prehrana v vrtcu (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Alergija

Sporočilo

muki1 -> Alergije in prehrana v vrtcu (15.12.2007 17:19:31)

Sem bila z hčerko na bioresonanci, kjer je ugotovila alergije na sojo, med, sladkor, umetne arome, barvila, sladila.... ker se te zadeve nahajajo praktično skoraj v vseh izdelkih, me hudo skrbi kako bo z prehrano v vrtcu, zato me zanimajo vaše izkušnje. Kako kaj vrtci podpirajo izvide bioresonančnih preiskav, ker gre pač za alternativno medicino. Me je malo strah, kako bomo izvajali dieto, če v vrtcu ne bo posluha.

Vsaka izkušnja, nasvet je dobrodošel.

lelaval -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (15.12.2007 17:39:09)

KO je moja najstarejša hodila v vretc, je bila edina z alergijo na kravje mleko. In smo se dogovorili, da sama prinašama mleko (sojino), jogurte, pudinge, so pa zato zmanjšali plačilo. V šoli pa jih je bilo že več, tako, da ni bilo potrebno prinašat hrane.
Tvoja pa je alergična na sestavine, ki so takorekoč v vsakem izdelku. Najbolje, da vprašaš v vrtcu in se dogovorite kako. Mogoče je tudi kak otrok v vrtcu s takšno dieto

frutka_ -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (15.12.2007 17:51:06)

Kadar gre za dokazano alergijo v vrtec prineseš zdravniško potrdilo o posebnih prehrambenih potrebah in v vrtcu zanj pripravljajo dietno prehrano, brez teh alergenih snovi.
Lelaval, v našem vrtcu ni govora o kakšnem posebnem prinašanju hrane v vrtec. To skrb prevzame vodja prehrane, ki za otroka tudi sestavi poseben jedilnik.
Izjema so RD, ko drugi starši  niso seznananjeni s posebnim jedilnikom in v takih primerih pač ti kot starš prineseš nek posladek ali sladico, ki jo otrok sme jesti (da ima vzgojiteljica na rezervi). Sicer pa se na RS lahko izpostavi tudi to in velikokrat se starši potem spomnijo pa kupijo kaj extra za otroka z alergijami.

Vso srečo, to je res hudič.

lelaval -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (15.12.2007 18:12:59)

Lelaval, v našem vrtcu ni govora o kakšnem posebnem prinašanju hrane v vrtec.

To je bilo dobrih 7 let nazaj, zadnje leto in v šoli pa ne več.
Zdravniško potrdilo pa sem tudi mogla prinest.

Anonimen -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (15.12.2007 19:55:34)

V naši enoti vrtca velja samo zdravniško potrdilo. Je imel en sovrtičkar potrdilo o bioresonance pa ni šlo skozi. Ko Živa ni smela jest skoraj nič sem jo imela doma in kuhala sama, ker sem tako točno vedela kaj je jedla.

ma19teja -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (16.12.2007 10:14:59)

Mi smo se v vrtcu lepo zmenili za dietno prehrano, kuhar zelo skrbi zanj. "Sladkarije" pa sem prinesla sama in jih imajo v shrambi za rezervo.

Pa še to - mene je naša pediatrinja vprašala katera živila naj napiše na zdravniško potrdilo. Napisala je vse iz izvidov in še stvari za katere jaz sumim da so problematične. Prosi še ti vašo naj vam tako napiše. Tega se pa v vrtcu morajo držat.

Držim pesti.

piščanc -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (17.12.2007 15:31:59)

nam so najprej nekaj težili z zdravniškim potrdilom (enota vrtca), ampak ni nujno. ko sem poklicala direktno na centralo vrtca so takoj odobrili. lahko odobrijo tudi samo na pobudo staršev, kot npr. vegetarijanstvo. prehrano so mu prilagodili brez problema. drugače pa v vrtcih že tako ali tako upoštevajo npr. barvila in sladila, tako da zaradi tega ne skrbeti.

sem pa v vrtcu sekla samo za kravje mleko. glede ostalega nisem pretiravala. dieta pomaga, ni pa pogoj. bistvo je, da se izgiba glavnim alergenom.

*ANA* -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (18.12.2007 7:45:45)

No naša je bila hud alergik na KML in jajca.In smo nesli zdravniško potrdilo in predpisano dieto in je bilo OK- le ko je imel kak sovrtičkar RD smo nesli mi s sabo kako sladico ki jo je lahko jedla in to je bilo to.

Alfabeta -> RE: Alergije in prehrana v vrtcu (21.12.2007 20:53:14)

Moj skoraj 4 letni sin je v vrtcu že od 11.meseca starosti. Pri letu in pol so ugotovili, da ne prenaša laktoze in za to smo morali imeti zdravniško potrdilo. Prehrano so mu seveda prilagodili. Pri nas ni dovoljeno prinašanje sladic od doma za RD, lahko pa kakšne kupljene klasične stvari (bobi palčke, čips, bombone). Aja, tortic in peciva zaradi možnosti okužbo (salmonela ipd) ni dovoljeno.
Jaz pač vedno za njega extra na začetku leta prinesem nekaj piškotov, ki jih hranijo za primere, ko mu nimajo kaj dati od sovrtičkarja, ki ima RD.
Sedaj pa ima dokazano še alergijo na jajca in sojo. Ravno tako s potrdilom sem dokazovala, da peč tega ne sme in ni nobenih težav. Pač za njega pripravijo ekstra hrano.

Aja, še to za tiste, ki ne veste... Na občini lahko zahtevate za 1 razred nižje plačilo vrtca, če ima otrok več alergenov! Naš dokler je imel samo laktozo ni šlo, sedaj pa so odobrili. Seveda s potrdilom zdravnika!

Stran: [1]