Tiamo -> Fondue omake (14.12.2007 8:24:51)
|
MAJONEZNA OMAKA - žlica majoneze - kisla kumarica - peteršilj - žlička kisle smetane vse skupaj zmeljemo v paličnem mešalniku. Če je omaka pregosta, dodamo par kapljic mleka. HRENOVA OMAKA - žlica hrena - žlica kisle smetane - žlička juhe REMULADNA OMAKA - 1 trdo kuhano jajce - 1 žlica majoneze - žličko belega vina - 1/2 žličke gorčice - 1 večjo kislo kumarico - košček čebule - 1 žličko kaper - 1/2 slanega ribjega fila - 1 žlico kisle smetane - sol, poper, ščep sladkorja V palični mešalnik damo majonezo, belo vino, gorčico, kislo kumarico, čebulo, kapre in po želji ribji file. Posolimo, popopramo in dodamo ščep sladkorja. Zmeljemo tako, da so koščki drobni. Dodamo kislo smetano in kuhani jajci, ter še enkrat na kratko zmeljemo. DUNAJSKA KNEŽJA OMAKA - 1 žlica limoninega soka - 3 žlice belega vina - 3 žlice naribanih jabolk - 1 žlička naribanega hrena - 1 žlica sladkorja - 4 žlice sladke smetane - 125 g polnomastnega sira za premaz - malo paprike Sir stlačimo z vilicami, ga gladko zmešamo s sladkorjem in z belim vinom, dodamo limonin sok, jabolko in hren. Nazadnje podmetemo v omako trdo stepeno smetano, jo potresemo s papriko ali s sesekljanimi začimbnimi zelišči. Po želji jo izboljšamo z rumenjakom. GUAKAMOLJSKA OMAKA - 1 srednje zrel avokado - 2 stroka česna - 4 žlice olivnega olja - sok ene limone - sol in poper - 1 žlica gorčice (neobvezno) - 1 žlica majoneze (neobvezno) Avokado olupimo, odstranimo koščico in pretlačimo s strtim česnom, olivnim oljem, limoninim sokom ter poprom in soljo. Pretlačimo lahko z vilicami ali v paličnem mešalniku. Predno jo ponudimo, omako približno pol ure hranimo v hladilniku. Če jo hranimo dalj časa, postane okus česna premočan. JAJČNA OMAKA - 1 trdo kuhano jajce - 1 stara žemlja - 1 do dve žlici olja - sol, poper, rdeča sladka paprika V mlečni vodi namočimo žemljo in jo dobro ožamemo, pretlačimo skupaj z rumenjakom skozi sito, stepemo z oljem in začinimo. Na koncu primešamo še dobro sesekljan beljak. Okus lahko izboljšamo z limoninim sokom, gorčico ali s sesekljanim drobnjakom. OMAKA CHANTTILY - 125 g majoneze - sok 1 limone - sladkor - 4 žlice sladke smetane Majonezo zmešamo z limoninim sokom in sladkorjem in ji primešamo zelo trdo stepeno smetano. OMAKA CUMBERLAND - 1 žlica ostre gorčice - 2 do 3 žlice olivnega olja - 4 žlice ribezovega želeja - 2 žlici rdečega vina - limonin sok, sol, sladkor - naribana lupinica pomaranče Ribezov žele penasto zmešamo, mu polagoma dodajamo druge sestavine (olje po kapljicah), zelo dobro premešamo in začinimo. OMAKA VINAIGGRETTE - 1 žlica sesekljanih začimbnih zelišč - žlica solatnega kisa - žlica solatnega olja - 1 kapra - košček čebule - 2 kisla kumarica - 1 jajce - sol, poper Za začimbna zelišča lahko uporabimo vegeto. Kapro, čebulo in kisle kumarice pustimo stati (pol ure) v dobro premešani mešanici kisa in olja skupaj s drobno nasekljanim trdo kuhanim jajcem. Vse dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom. HLADNA GORČIČNA OMAKA - 4 žlic gorčice, - 50 ml cvička, - sol, poper, - nastrgana lupina ene limone, - 1 v prah strta nageljna žbica, - dve žlici olivnega olja. Gorčico razmešamo z oljem in cvičkom, solimo, popopramo, dodamo klinčke in limonin sok, potresemo z limonino lupino. TOPLA INGVERJEVA OMAKA - 3 sveže rumenjake, - 150 ml sončničnega olja, - ena čajna žlička gorčice, - beli poper, - 50 g svežega olupljenega ingverja, - 50 g medu, - 2 žlici dobrega jabolčnega kisa, - 200 ml kropa. Z električnim mešalnikom mešamo rumenjake, gorčico in počasi dodajamo olje. Proti koncu tako narejeno majonezo začinimo z nekaj kapljicami sezamovega olja. V mešanici kropa in kisa kuhamo na trakove narezan ingver. Kuhanega dobro pretlačimoin ga skupaj z napol ohlajeno omako počasi primešamo majonezi. OMAKCA - 1 žlica kisle smetane - 3 stroke česna - sol, poper, drobnjak kislo smetano gladko zmešamo. Česen drobno nasekljamo (količina česna je odvisna od okusa posameznika) in ga vmešamo v kislo smetano. Solimo in popramo po okusu. Na koncu dodamo še na drobno sesekljan drobnjak. Če želimo obarvano omakco, ji dodamo malo rdeče mlete paprike. PARADIŽNIKOVA MAJONEZA - 125 g majoneze - 2 žlici paradižnikove mezge - 1 žlica sesekljanega peteršilja, poper Majonezo premešamo z paradižnikovo mezgo in dodamo peteršilj. Kasneje jo začinimo s poprom. RAITA - 1 kisla kumarica - žlica navadnega jogurta - sok limone - žlica rdeče paprike (lahko ostre) Če je kumarica velika jo olupimo in odstranimo semena, narežemo jo na tanke lističe. Pokapamo jo z limono in zalijemo z jogurtom. Povrh posujemo z rdečo papriko. Predno jo ponudimo jo dobro ohladimo.
|
|
|
|