Azzurra
|
pikica36, če imaš sladkorno, boš dieto dobila v dispanzerju, kjer ti bodo tudi razložili kaj in kako jest. fora je v tem, vsaj v našem dispanzerju, da dobiš list, kjer ti piše koliko ENOT lahko poješ recimo ZAJTRK 1 ENOTA MLEKA 3 ENOTE ŠKROBNIH ŽIVIL 1 ENOTA SADJA 1 ENOTA MESO ALI ZAMENJAVE in potem moraš pogledat v enoo knjigico, ki ti jo tudi dajo v ambulanti, koliko je sploh ena enota česa, saj niso vsa živila enaka. Recimo - 1 enota mleka je 200g, 1 enota škrobnih živil je recimo kruh 30g, krompir 80g, testenine pa 20g. 1 enota sadja je recimo pomaranča 150g, grenivka pa 200g. Pomembna je torej brošurica in množenje enot. Čisto na pamet: ZAJTRK 200 g mleka s kavo, 90 g kruha, 50 g puste skute, 150 g pomaranče MALICA 200g jogurta, 150g pomaranče, 90 g kruha KOSILO 240 g krompirja, 105 g purana, 100 g bučk, 100g cvetače, 150 g paradižnika, za vse skupaj skuhat in zabelit še 15 g maščobe (ol. olje) MALICA 90 g kruha, 150 g pomaranče VEČERJA 60 g testenin (v surovem stanju), 75 (ali 105) g piščančjega mesa, 100 g bučk, 100g cvetače, 150 g paradižnika, 5 ali 10 g maščob To je samo primer, pa še za večerjo nisem sigurna, če so enote za meso in maščobo čisto točne. Malo soli, malo maščob, nič sladkarij, jest na 3 do 4 ure redno, ne izpuščat obrokov. To je kar sem se naučila od četrtka, ko so mi ugotovili povišan sladkor. Če misliš na to dieto, da se nebi redila ali celo hujšala, ne vem, če je priporočljiva. Po moje ne. Kakor so mi razložili v ambulanti, je dieta prilagojena nosečnicam ne zaradi rejenja, pač pa zaradi delovanja slinavke - od mamice in od otroka v trebuhu. Sicer gre za načela zdrave prehrane, kar podpiram in se že tako ali drugače trudim tako jest, a ti povem, da je ta dieta kar preizkus za živčke: disciplina, red, tehtanje na grame, vse splanirano vnaprej, nikamor ne moreš it za več kot 3 ure ali si moraš hrano nosit s sabo in jo pojest kjer pač pride (na ulici, v avtu, sredi družbe,...
11. 7. 2006, od 4:10 nam dobro družbo dela fantek Liam. 21. 2. 2008, ob 15:08 smo dobili punčko, ime ji je Daša. 7.7.2009, Milano...Bono&Co.
|