Besna - kaj naj storim? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

nejcko -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 10:38:26)

Žijo!
Včeraj sem doživela svojevrsten šok in vas lepo prosim, da mi svetujete, kaj mi je storiti. Pa naj povem lepo po vrsti.
Med stvarmi okoli vzgoje sva se z možem med drugim tudi strinjala, da ne bova nikoli, ampak res nikoli, sinu kupovala nasilnih igrač, kamor sodijo tudi pištole in podobno. Res sva se trudila, da bi čim kasneje spoznal orožje, čeprav je to v današnjem času zaradi filmov, reklam in celo risank povsem nemogoče. Tako je naš nadebudnež že spomladi začel zunaj pobirati palice in jim govoril "strela", vendar mu jih nikoli nisem pustila prinesti v stanovanje, ker sva ga učila, da pri nas se ne streljamo. Seveda je pač v vrtcu in zunaj prišel v stik s pištolami-igračkai, a nikoli ni izrazil želje, da bi jo imel tudi sam, kar me je zelo razveseljevalo.
Včeraj pa smo šli na obisk k sorodnikom in naš mali je za novoletno darilo dobil set plastičnih igrač, ki vključuje PIŠTOLO, NOŽ IN PIHALNIK. Midva z možem sva kar onemela, mali pa je bil seveda navdušen. Ne zanam opisati, kaj vse mi je tisti trenutek rojilo po glavi. V redu, pihalnik, pa mogoče celo pištola, ampak NOŽ... Mali je seveda takoj začel s fintami ala ti bom odrezal roko, pa glavo... Mi je kar slabo postalo. Mož mu je začel razlagati, kaj vse se lahko zgodi, če nekoga poškoduješ z nožem, toda kako triletniku, ki je še bolj divje in malce grobe narave, razložiti resnični pomen orožja. Potem sva z možem začela debato o tem, kako sploh morejo delati tako nasilne igrače in se mi zdi (upam), da so sorodniki skapirali, da so s tem darilom krepko mimo udarili.
Ko smo odšli, sem to darilo pospravila in ga sinu nisem hotela več dati. Bilo je kričanje, jok, ihta... Hvala bogu je bil čas za spanje, stvar sem preložila na danes, a včeraj z možem nisva našla nobene pametne rešitve. Bojim se, kaj bo, ko bo mali prišel iz vrtca, ker je že zjutraj začel spraševati, pa sem mu rekla, da se bomo menili popoldan.

Prosim pomagajte mi, svetujte mi, kako naj rešim situacijo. Vem, slej ko prej bi prišlo do tega, a res si nisem mislila, da že pri treh letih. Ali naj mu igrače pustim in prvič, ko ga bo minilo (kar ga vsekakor bo), jih pospravim do nadaljnega ali za vedno (ha, to bi mi bilo še najbolj všeč)? Ali naj vztrajam in mu jih sploh ne dam, pri tem pa tvegam večdnevno prerekanje, slabo voljo in jok? Kaj bi storile ve?
Vem, da imte večinoma še zelo male otročke, toda to se morda lahko zgodi tudi vam. Pomagajte, prosim

Lp

jagoda -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 10:50:04)

Jaz bi mu jih dala in ne bi preveč komplicirala. Tak ga ne moreš izolirat od sveta, v katerem je na žalost vse več nasilja. Pa tudi njegovi prijatelji bodo verjetno sčasoma imeli za igrače orožje in se bo počutil zapostavljenega, če jih tudi sem ne bo imel. Pa še prepovedane stvari so najboljše in možno je, da bo sta s tako vzgojo dosegla nasproten učinek, kot ga želita. Rečita mu, da se orožje uporablja samo za samoobrambo. Kaj veš, ko bo on zrasel bo mogoče že vsak nosil pištolo za obrambo. Nikoli ne veš...kam gre ta svet!

:zmeden::zmeden::zmeden::zmeden:

Smo se pa tudi že mi igrali nemce in partizane po gozdovih, ko smo bili še mali, pa nismi zrasli v neke nasilneže. Mislim, da je bilo orožje vedno del igre - sploh pri fantih!

LP

lidia -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 10:58:39)

prepovedan sad je najslajši, tak da jaz bi mu to bedarijo sicer dala nazaj, bi pa okrog tega naredila kake poučne zgodbice, češ da to niso prijazne igračke, da lahko z njimi prestraši npr. živalce, če jih strelja, ki bodo žalostne zarad tega al pa kej podobnega ...
drugo mi ne pade na pamet, ker še nimam izkušenj s tem, me pa kar zmrazi ko pomislim, tak da te zelo dobro razumem.;)

Anonimen -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 11:00:04)

Precej zapleteno. Moja prva misel je bila, da mu jih ne bi dala. Ampak potem pa spet malo pomislim. Koliko je malih fantkov , ki se igrajo s takimi igračami, pa odrastejo vv čisto normalne fante.
Edino kar me skrbi je, da bi zaradi tega, ker mu takih igrač izrecno ne pustita dobil manijo na take igrače in jih bo dobil kje drugje (v vrtcu, od prijateljev, kasneje v šoli). Saj veš, prepovedane stvari so najslajše. Mogoče bi ga pa minilo, če bi mu to omogočila in mu pustila, da se s tem igra?

Nič pametnega ti nisem svetovala, kajne?
Res ne vem.

Anonimen -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 11:02:11)

Moj je pištolo pobral pri bratrancih, dopovedali smo mu, da se z njo ne meri v ljudi, tako da jo sem pa tja pobere, pogleda in vrže nazaj k igračam. Ima tudi plastični meč (tudi od bratrancev) in z njim se bojuje proti zmaju (videl pri Shreku). Palice so mu dovoljene v gozdu, kadar ob sebi nima drugih otrok, sicer se s palicami ne igramo.

Ima pa tudi en set - kolekcijo "Rescue Animals" - helikopter, džip in velikega slona, s katerimi pač rešuje živali. Zraven je tudi pištola "za omamljanje" živali, ki jih potem strpa v avto ali helikopter in odpelje "na zdravljenje". S to zadevo se z očijem prav lepo igrata in tudi prek tega spoznava, čemu je namenjeno orožje.

Jaz bi ti rekla takole: bolj ko mu boš prepovedovala, slajše bo. Slej ko prej se bo srečal s tovrstnimi zadevami, zato mu lepo obrazloži, da se s pištolami ne meri in strelja ljudi, da je orožje nevarno, da se noži oporabljajo za rezanje raznih palic, vrvi oz. kaj drugega (npr. če si na taborjenju). Triletniki že razumejo.

lelaval -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 11:05:34)

Tudi jaz mislim, da je bolje,da mu jih daš -že zato, ker so nove. (Upaj pa, da se jih bo za kak teden naveličal, takrat pa jih pospravi). Vendar mu tudi razloži, da se ne strelja kar vse kar vidiš, ampak se grete igrco in takrat uporablja te igrače. Če pa so mu ljube vseskozi, pa ga ignorirajta, se bo po vsej verjetnosti naveliča in mu ne bodo več interesantne.

LP.

Anonimen -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 11:26:10)

Čeprav se meni to zelo upira napisati, tudi mislim, da je bolje, če mu igrače kar daš in jim namenjaš čimmanj pozornosti. Kmalu mu ne bodo več zanimive.

Tudi jaz sem v začetku premišljevala, da bi napisala, da mu reci, da pri vas doma take igrače pač niso dovoljene in pika. Pa verjetno ne bi imelo smisla.

Jaz sem nekaj takega počela pri mojem nečaku (še čudno, da mi je sestra dovolila), grozno se mi je zdelo (kot se mi še sedaj) to igranje z orožjem. Potem pa je mali oči usmeril v nekoga in prav videla sem ga, kako je v mislih ustrelil... Pa je sicer zelo nežen fantek.

Po mojem se temu na žalost ne moreš izogniti. Joj, kaj nas še čaka.

Anonimen -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 11:30:07)

Marija mene je kar strah... Zelo dobra tema...
:zmeden: :((

Vidov ati -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 11:43:45)

Bolj kot se ga bo držalo od teh igrač, večjo željo bo imel po njih. Daj mu jih, saj se jih bo kmalu naveličal. Z nožem pa naj proba kruh al pa kej rezat, pa ker ne bo šlo reči, da se je nožek za otroke že pokvaril. Mogoče rata. ;)

Luni -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 12:00:37)

Nejcko, kot bi jaz zgodbo napisala, le da naša seže dve leti nazaj. Tudi midva sva bila striktno proti, dokler mu pri petih letih ni kupil stric seta: pištola, nož, lisice, kluči. O, groza. Midva sva mu razložila kako in kaj ter mu jih pustila - do danes. Ker je otrok naučen kaj je prav in kaj ne, je igrača v bistvu kot vse druge. Res igrača: s pištolo ustreli v okno, ker ima pištola gumijaste vakumske naboje. Nisem ju še opazila, da bi se igrala nasilno, sicer pa danes bolj leži v kotu, zanimiva je bila samo prva dva dni. Jima pa še danes ne kupujeva nobene takšne igrače in tudi sorodnikom je to pametno razložiti. ;)

Gina -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 12:19:06)

Nejcko kaj naj ti napišem - najprej da povsem razumem tvoje strahove. Tudi jaz sem čutila popolnoma enako. Ampak z leti sem prišla do nekaj spoznanj.
1. Ko otrok vzame plastično pištolo in pomeri ter ustreli, si zraven ne predstavlja v živo, da je nekoga umoril (kot me mame) in da nekomu kri teče in ga boli, ampak misli samo nekako tako: puf - ti loviš!
2. fantje se igrajo drugače kot punčke - so genetsko tako narejeni - morajo se tudi fizično dokazovat - čeprav tega naša družba ne dovoljuje, saj jih večinoma vzgajajo samo še mame. Če hočeš drugače - ne morejo razvijat samo jina, ampak tudi jang, ki je pri dečkih nujno bolj močen. Če hoče moški razvit svojo "lovsko" naravo, se mora družiti tudi z moškimi in igrati fantovske igre. Saj copat pa potem ženske ne maramo, a ne?
Jaz sem sicer strogo proti nasilju, pretepanju in podobnim stvarem, ampak nekako probam ne škodovat mojim fantom s pretirano ženskim gledanjem. Mam pa moža, ki mi te stvari lepo razloži, in tudi z otroki se zmeni, kje so meje, tako da nikoli ne pride do kakšnih objestnosti ali nasilja pri tem.
pa pa

nejcko -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 12:29:10)

Ja, Luni, se vidi, da smo vodnarji taki pacifisti, da nas take stvari čisto iz tira vržejo.
Res pa se strinjam z vami, da je pač to realnost, ki se ji ni moč izogniti, upala sem le, da do tega ne bo prišlo tako kmalu, saj ima mali šele 3 leta. Saj verjamem, da ga bo hitro minilo, ker je tako itak z vsemi igračami. Pač z otroci vse pride - na žalost tudi orožje v hišo.

Hvala za odgovore!

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (5.1.2005 12:47:12)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (5.1.2005 12:49:29)

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (5.1.2005 12:51:43)

Anonimen -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 13:02:00)

Ja, Bagi, jaz sem enkrat med počitnicami v vrtcu delala, pa saj tam imajo vsi šestletniki iz legokock sestavljene pištole...

frutka_ -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 16:33:10)

Sicer nisem prebrala vseh odgovorov ampak eden izmed nih je bil tudi od Bagi, ki je lepo opisala kaj naredijo, če je ne kupiš...izdelajo si jo sami!
Jaz sem vzgojiteljica in sem oster nasprotnik vseh action menov pa drugih menov, pištol, sabelj, in tudi barbik...ja, tudi barbik!
Tako kot se ti trudiš se tudi jaz pri svojem delu z otroki zavzemam za bolj mirne neagresivne igre...no, prišla sem do zaključka, da tudi ko sem otrokom pobrala vse pištole in pištolice in palice so si pač poiskali druge, si jih naredili iz lego gradnikov, ali pa pobrali drugo palico na poti v park, nuja je bila celo taka, da so se "streljali" z barvicami potem, ko sem jih dala malo k mizici sedet, da se umirijo medtem ko rišejo. Ne vem, če je kakšna stvar, ki jo lahko narediš.
Otroci v predšolski dobi so takšni, da vidijo črno ali belo. Torej, če se v enem trenutku strelja in sablja je lahko v naslednjem trentku čisto nežen in cartljiv. Takšno je njegovo mišljenje. Veliko boš naredila,če boš potrpežljivo povedala, da takšne igrače lahko poškodujejo ljudi, da ti niso všeč kaj več pa ne moreš storiti, ker bo otroška domišljija sama našla pot, do igrače...
Poleg tega je v otroški igri tudi veliko posnemanja drugih otrok. Marsikateri starš se zavzema za mirno igro veliko starševpa je tudi takih, ki jim je vseeno kakšne igrače kupijo samo da je mir...v takem primeru pač poskušaš dopovedati in razložiti zakaj ni primerno, da nekoga "strejla".

Upam, da sem pomagala!

.ču -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 16:33:54)

Res težka dilema!
Mene to še vse čaka čez par let,upam pa da bojo žlahtniki,kar se daril tiče "usmiljeni" s temi stvarmi.Jih moram počas mal pripravit.
Po moje se pa izognit temu tud ne bom mogla,mi je jasno.Saj danes so že risanke polne nasilja.In po moje se z nasiljem najprej "seznanijo" iz TV-ja.
Ali pa pravljice,lepo prosim,nasilne do konca!
Kar spomnite se originalne Grimmove Rdeče kapice ali pa Sneguljčice,pa še katera bi se našla.(lovec prereže volku trebuh,pa mačeha zahteva naj ji prinese Sneguljčino srce,..)
Ja,ko sem jaz to brala svoji starejši:duda::roza:,me je kar spreletavalo in sem te prizore nadaljevala po svojih besedah.

Sedaj pa mogoče še nekaj izven koncepta,vendar se mi vseeno zdi,da se da tukaj potegnit kakšno povezavo.
Ko se že vse skupaj z Združenimi Narodi bojimo in zgražamo nad preprodajalci z belim blagom in pedofili v Aziji,se sprašujem kdo so ti ljudje,če sploh imajo srce,kakšno vzgojo so imeli,v kakšnem okolju so odraščali,in ne nazadnje s kakšnimi igračami so se igrali,ko so bili otroci,in ali so sami krivi,da so zašli iz okvirov "normalnega"?

Se opravičujem,če sem nekoliko zašla,vendar to mi je ležalo na srcu.

V razmislek vsem in lp:angel:

sonja-10 -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 20:25:54)

Se strinjam z napisanim, pa vendar! Vsak si mora postavit svoje meje in se jih držat. Vsaj pri nas je tako. Otrok, ki napravi pištolo iz lego kock je zato porabil vsaj nekaj domišljije, tisti, ki pa strelja z imitacijo, pa ne. Moj devetletnik ni nikoli imel takšnih igrač, so ga privlačile, pa sva se pogovorila, pač stokrat.
Če bi dobil takšno igračo v dar, bi darovalcem jasno povedala kakšno je moje stališče, otroku pustila ta dan igračo, naslednji dan pa kupila kaj zanimivega, ga zavila, orožje pa vrgla tja kamor sodi in ko bi malček prišel iz vrtca, bi mu razložila, da se je Mož s sivo brado zmotil, ko je metal orožje na smetišče, je zamenjal z njegovim darilom ... Tako nekako. Bi pa že spet izkoristila trenutek za pacifizem.
LP, Varja

frutka_ -> Besna - kaj naj storim? (5.1.2005 20:47:25)

:bravo::bravo::bravo:Varja se strinjam.

Mislim, da ne rabiš imeti slabe vesti, če igračo "zamenjaš".

:bravo::bravo::bravo:

Stran: [1]