proso in ajda (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane

Sporočilo

biga -> proso in ajda (12.12.2007 13:54:49)

Mene pa zanima, če sta proso in ajda zagotovo brez glutena in tako primerna za dojenčka, ker sem na različnih forumih dobila različne odgovore. Kaj pa koruza? Namreč, doma imam polento, na kateri piše, da vsebuje sledi glutena, čeprav naj bi bila koruza brez.

Naja30 -> RE: proso in ajda (12.12.2007 14:08:58)

Proso in  ajda sta brez glutena. Koruza tudi. Proizvajalci napišejo za vsak slučaj, da tako ne prevzemajo odgovortnosti.

duhica -> RE: proso in ajda (12.12.2007 14:28:30)

Ja, težave so s tem, ker zrnje meljejo ali luščijo v istih obratih kot glutenska žita in so res lahko sledovi glutena.

spomincica2 -> RE: proso in ajda (12.12.2007 15:05:14)

Gluten vsebujejo zgolj pšenica, rž, ječmen (ješprenjj) in oves medtem ko ga riž, ajda in koruza ne vsebujejo. Težava pri mokah in polentah iz sicer neglutenskih žit je v mlinu (kot je omenila duhica) in sicer mletje npr. koruze na istem mlinu kot pšenice. Pred leti je bilo na internetni strani društva za celiakijo zapisano, da instant polenta Droge Portorož ne vsebuje glutena.
Mi imamo celiakijo v družini in sem na te stvari malo bolj pozorna... Že nekajkrat sem v embalaži za ajdovo kašo opazila nekaj zrn, ki vsekakor niso bila ajdova[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Zato ajdovo kašo pred uporabo preberem, t.j. odstranim ostalo zrnje. V proseni kaši tega (še) nisem opazila.
Če daješ svojemu otroku brezglutensko hrano zgolj iz preventivnih razlogov, se po mojem mnenju ne smeš tako obremenjevati. Drugače je seveda, če je alergija že potrjena!

Stran: [1]