duda (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


bibabubabaja -> duda (12.12.2007 8:00:07)

Ali so bili vasi dojencki navajeni na dudo tudi mal pozneje- recimo po enem mesecu? Nasega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] bi zelela navaditi na dudo, saj se ne ve  z nicemer drugim potolazit, skozi, hoce bit priklopljen na prsi. In ze 14 dni skozi tiscim dudo v usta, pa se paci in takoj izpljune. oz. ga ze tako razkurim, da zacne jokat.
Res, da smo zaceli dudo dajat sele po 1 mesecu. Prej tudi ni bilo interesa, pa sem rekla, ok, pa ni treba. Sedaj pa hoce bit skozi na prisih.

Torej: ali je katera med vami "navadila" svojega dojencka pri 1 mesecu oz. pozneje na dudo
Ali se je kateri dogajalo, da je najprej zavracal (kako dolgo), nato sprejel dudo - torej naj se vztrajam?
Kaj priporocate?
Hvala, lp!




Anonimen -> RE: duda (12.12.2007 8:03:31)

Jaz sem mu dajala že po porodu... Je bilo treba ga sploh navaditi na dudo, je bolj težko bilo. Vsakič, ko je jokal, sem mu dala dudo, malo mleka na dudo... Mislim, da se da tudi po enem mesecu navaditi na dudo...




BrankaO. -> RE: duda (12.12.2007 8:04:25)

Iz mojih izkušenj duda ni najboljša!Problem se je potem odvadit!Jaz osebno sem imela obe navajene na stekleničko pa tudi potem je bila odvaja lažja!Nisem nikoli niti poskušala dude tiščat nobeni!Zate pa ne vem!Najbolj zdrava in najboljše zdravilo pa so mamine prsi to pa je dejstvo!Je pa tvoja odločitev!




Freycha -> RE: duda (12.12.2007 8:14:58)

moje mnenje: ne dajaj dude, če ni nujno potrebno.

Otrok rabi tebe in tvoje joške. Jih nimaš za okras. Očitno rabi več sigurnosti in topline in pozornosti, zato joka. Od tebe pričakuje edino tisto pravo, kar ga pomiri in to je tvoja joška in ne duda.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bibabubabaja -> RE: duda (12.12.2007 8:22:30)

Pa ja, saj vem, da rabi mene, toplino. Vse dam. Tudi dojiti mi ni nerodno. Samo kaj ko vsepovsod pa res ne mores - pa ponekod te tako cudno gledajo. In kaj naj pol? Otrok pa joka joka in ga ne mores z nicemer potolaziti. Pa tudi sicer je cel dan, ko je buden gor. Ce me ni blizu in ni priklopljen, jok... pa tak pa tudi ne gre.
Primer: planiramo krst, in kaj, tam ne morem v cerkvi dojit.




Freycha -> RE: duda (12.12.2007 8:31:59)

ne mene tega vprašat, k sem privrženec dojenja in mi ni težko joško ven potegniti kjerkoli, da bi nahranila otroka. Jaz sicer tega nažalost ne morem, ker se je mala sama odstavila, bi si pa želela.

IN ja, moj odgovor je JA. Če ga moraš nahraniti, ga pristaviš. Če ti je preveč nerodno, vzameš tetra plenico in si pokriješ ramo in dojko in njegovo glavo, pa bo on v miru jedel, ti pa ne boš imela občutka, da bo nekdo nekje kaj videl.

Sicer pa se bo ta potreba po joški počasi zaključila. Sedaj te pa res rabi in ne mu tega jemati.

pa da ne bo napadanj - to je moje mnenje.

kako dudo uspešno spraviti v usta pa raje ne bom pisala, da se ne začneš tega posluževati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sem nesramna, kaj?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




BrankaO. -> RE: duda (12.12.2007 8:36:31)

SPET SAMO MOJE MNENJE!!Glede tega da te čudno gledajo...to so taki ki nimajo svojih otrok in ne vedo kako je če si lačen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Na krstu v cerkvi kar naj joče to pomeni da bo pevec-pevka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Ne obremnjuj se preveč ker s tem lahko povzročiš izgubo mleka pol šele se ti bodo začele prave težave!No nekaj takega še mene tudi čaka v kratkem vendar vem da jaz se ne sekiram kdo in zakaj me gleda sem ponosna mamica na svojega kričača[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Pa si mogoče poskusila dodajat mleko?Mogoče ga-jo  tvoje mleko ne nasiti!Tudi tu je mogoče problemček!




N _ B -> RE: duda (12.12.2007 8:38:08)

Pri prvem otroku sem bila prepričana, da dude moj otrok ne bo imel. Pa jo je. Že v porodnišnici so ji jo sestre dale, ko sem bila 5 dni na intenzivni in je bil močan sesalen refleks. Lačna ni bila, hotela pa je dudat. Doma ji je nisem dala, dokler se niso pojavili krči. Po nasvetu patronažne sem ji dala dudo. S tem je imela več sline in je trebušček mlel. Max hranjenje je bilo na 2 uri. Po steklenički ni nikoli znala pit. Pila je po iz lončka z aventovim nastavkom. Dude se je odvadila čez noč, brez težav.

Drugi jo je prav tako dobil v porodnišnici, ko sem bila na intenzivni in jo ima tudi doma.

Nisem proti temu, da se otroku odklanja materina bližina, vendar nekje je meja. Dojenje zaradi dude ni bilo oz. ni prav nič moteno, otrok zadovoljen in jaz prav tako.




pilar28 -> RE: duda (12.12.2007 8:57:32)

Pozdravljene,
ja mi imamo dudo odkar smo se rodili, zelo jo ima rad, kar preveč, sedaj ima že dve leti in , ko gre pančkat ima eno v ustih in drugo v rokici.
Res ne vem, drugemu verjetno ne bom dala dudice, ker ga je veliko težje odvadit, kot pa navadit nanjo, če jo ne mara- vem da je hudo, ampak bo pa potem lažje.
čau- odločitev je posamična[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.12.2007 9:06:47)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Anonimen -> RE: duda (12.12.2007 9:25:32)

nima dude, čeprav je bilo od začetka noro, k se mi je prirastla skor na joško[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sem tudi razmišljala že, da bi blo dobro če bi hotla dudo, samo ni bila navdušena, pa nisem silila....ker se mi zdi trapasto otroku nekaj vsilit zato, da bo meni lažje, potem mu pa to na silo vzet, ker se bo meni zdelo da je pa že prevelik[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] visenje na joški se je umirilo, nehali so se krči - vse smo brez dude pregurali in preživeli[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




travica -> RE: duda (12.12.2007 9:32:11)

moja bi tudi prva 2 meseca samo na joški visela. sedaj pa (4 m), ko že več vidi, začne opazovat stvari in ko se naje ,sama joško vstran potisne, ker ji je bolj zanimivo kaj drugega gledat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
dudo pa je sprejela, ko je bila stara 5 tednov. svetovalke za dojenje priporočajo, da otroku pred 6-tim tednom starosti naj ne bi dali dude, da ne pride do sesalne zmede.




Naja30 -> RE: duda (12.12.2007 9:32:33)

Moja tudi ni marala dude, čeprav sem ji jo dolgo ponujala. Ves čas bi bila samo na joški. Potem sem si pa rekla, če otrok hoče joško, naj jo ima. Včasih je bilo težko, ampak smo pregurali in zdaj sem vesela, da nima dude.




Una -> RE: duda (12.12.2007 10:02:12)

Jst sm sina navadla na dudo pri treh mesecih. Je bilo hudo, ker sm se vračala na faks in sm ga mogla navadit na stekleničko (ki je tudi ni obvladal), pa sm mu dala dudo. Na začetku mu je skoz ven padala, ker je ni znal sesati (sicer pri dojenu ni bilo težav), po kratkem času se je pa navadil, tako da se je potem navadil tudi stekleničke, da sm si lahko mleko iztisnila in mu ga je tašča dala, ko je bil lačen.

Morm pa priznat, da mi je bilo potem žal, da sm ga navadla na dudo in poskusila bom, da drugemu otroku ne bom ponudila dude (vsaj na začetku ne).




petrika -> RE: duda (12.12.2007 11:15:54)

Pri nas je enaka situacija, bibabubabaja! Punčka je stara 5 tednov in še vedno ni sprejela dude. Bi pa bila kar naprej na prsih - pa saj ne zmorem kar naprej! Jaz še vedno vztrajam in ko joče probam z dudo. Seveda jo včasih s tem še bolj razjezim, včasih pa uspe in jo sesa, pa čeprav za kratek čas in jo nato izpljune. Pa ponovim vajo. Rada bi jo navadila, ker včasih reši situacijo. Vsaj pri prvem je bilo tako, on je hitro sprejel dudo. Pa tudi odvadili smo ga pri 1,5 letu. Vsak otrok je različen, ni nujno da boš imela probleme. Raje dudo kot prst - poznam primere, ko dojenčka niso navadili na dudo, pa je našel drugo zabavo - prst. Tisto je pa še grše za videt!
Tako da - vztraja, jaz bom tudi!




bibabubabaja -> RE: duda (12.12.2007 12:41:52)

hvala vsem za odgovore.
petrika - tvoja zgodba je popolnoma enaka moji [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ta prvi otrok imel dudo, smo ga brez večjih težav odvadili tudi pri 1,5 letu. Sedaj pa kot ti, skozi je priklopljen. In dudla, še ko spi bi dudlal, pa se umaknem, da grem na vc, še to ne morem v miru, že joka. Pa saj jest pa na vc pa ja moram. In bi dudo za take primere.
Bo že.
lp




*lenc@* -> RE: duda (12.12.2007 17:16:47)

IZVIRNO SPOROČILO: bibabubabaja

Ali so bili vasi dojencki navajeni na dudo tudi mal pozneje- recimo po enem mesecu? Nasega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] bi zelela navaditi na dudo, saj se ne ve  z nicemer drugim potolazit, skozi, hoce bit priklopljen na prsi. In ze 14 dni skozi tiscim dudo v usta, pa se paci in takoj izpljune. oz. ga ze tako razkurim, da zacne jokat.
Res, da smo zaceli dudo dajat sele po 1 mesecu. Prej tudi ni bilo interesa, pa sem rekla, ok, pa ni treba. Sedaj pa hoce bit skozi na prisih.

Torej: ali je katera med vami "navadila" svojega dojencka pri 1 mesecu oz. pozneje na dudo
Ali se je kateri dogajalo, da je najprej zavracal (kako dolgo), nato sprejel dudo - torej naj se vztrajam?
Kaj priporocate?
Hvala, lp!



poznam primer k je zagrabilk šele po 3m




only_me -> RE: duda (12.12.2007 19:36:28)

ja jaz ne vem, kaj bi dala, da bi jo moj sprejel. Star je 4 mesece pa pol, pa še skos ne. Sicer jo za silo že cuzne,ampak nikoli ne za dolgo - 10 sekund je rekord....
Če bi mu jo v bolnici takoj dala, bi jo po moje sprejel.... tak pa je noče. Pa nič ne morem. Mi je vsaj ne bo treba odvajati in skrivati.





Paštetka -> RE: duda (12.12.2007 21:40:39)

Moja nima dude in imam manj problemov in je manj joka, kot pri prvem, ki je imel dudko.. Vsak jok, pa tudi ni jok, da bi rabila dudo ali joško. En, dva tri in boš morala spet cele noči laufati in iskati ponoči po postelji, kam za vraga je spet duda ušla, ker ne bo vedela drugače zaspati.

Včasih jih matra kupček, včasih si želijo samo,mamine topline, včasih so lačni, včasih jih napenja, ali jih kaj moti, ali jim je prevroče, se želijo igrati in išče pozornost...probaj uganiti zakaj joka. In ko boš ugotovila, ne bo več jokal in tudi dudke ali dojke ne bo rabil. Največ napak delajo ammice (jaz sem pri 1. tudi), da sem mu skoz tiščala dojko, če je samo zajokal.In potem se je tako navadil, da drugo ni več palilo. Pa če tudi lačen ni bil sem mu tiščala v usta dojko, naj se pomiri.

JAz ti svetujem, da če do zdaj ni vzela dudke, da ji jo več ne daješ ampak jo potolažiš tako, ad probaš najti vzrok za jok.

Če pa na vsak način hočeš dudko, jo pa namoči v zelo sladkan kamilični čaj. Moja je tako vzela flaško.




december06 -> RE: duda (12.12.2007 22:41:17)

Upam, da ti bo uspelo navadit na dudo, saj je res hudo, če hoče bit otroček skozi priklopljen. Vztrajaj, pa bo. Mogoče malo namaži dudo z mlekom, ali kakšnimi sladkimi kapljicami proti krčem. Lahko pa probaš tudi s tvojim prstom. Mogoče se bo s tem potolažil. Drugače pa se sploh ne sekirat in obremenjevat s tem kaj rečejo drugi. Delaj kakor ti misliš da je prav. Če se pa malo dere pa nič narobe. Mi je kolegica zadnjič rekla, da je bila z [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] v trgovini, tudi noče dude, in se je prav v vrsti pred blagajno začej dreti in, prednost, vsi so jo spustili naprej in je bila hitro gotova. :) Saj bo. 




kšpela -> RE: duda (12.12.2007 23:54:25)

IZVIRNO SPOROČILO: živka

Moja punčka je sprejela dudo pri treh mesecih.


isto moja in to kr sama od sebe med igro.




suzanamai -> RE: duda (13.12.2007 10:57:07)

Moja jo je sprejela pri 1 mesecu, ampak sva probali 4 različne, potegnila je aventovo, pri ostalih pa se je davila, še danes se včasih zgodi, da imam vse tri aventove v mikrovalki na sterilizacija, pa ji ponudim kakšno drugo, se mi skoraj zadavi.
Probaj čimveč različnih.




rose -> RE: duda (13.12.2007 11:32:26)

Moja ta prva je imela dudo od rojstva in je še pri dveh letih zakon. Še izbiram pravi način za odvadit. Pa sploh ne vem, kako bo šlo, ker je tok navezana na dudo. Tako, da sem si rekla pri drugi pa če bo le šlo, bomo brez dude. Pa je bilo lepo nekaj časa. Samo kaj ko se pa potem pa kar žačne kje jokat. Jaz sem pristaš dojenja in hvala bogu da dojimo naše dojenčke. Samo 24 ur na dan pa tud ne morš met otroka na jošku!!! Vsaj jaz ne. In smo probali ji dat dudo. Nikakor ne!!! Samo še bolj je bila razdražena. Par tednov nazaj sem ji pa dala dudo čez dan, tko za igrat. In zdej pali. Stara bo 5 mescev, pa nima dude skoz. Tud zvečer zaspi brez dude. Samo če se pa ponoči zbudi (kakšno urco po dojenju, ko sigurno ni lačna), ji pa dam dudo in zaspi nazaj. Je pa res, da ta varianta pred spanjem ne pali, da bi se z dudo uspavala, ker je v prvi vrsti to zanjo igrača [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Tako da tudi tebi svetujem, da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] daš dudiko najprej za igrat, da jo malo spozna. Mogoče pa bo delovalo tko kot pri meni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Srečno! 




oktoberka -> RE: duda (15.12.2007 7:48:27)

Ma ja pa kaj mislte da bo boga ženska mela cele dneve enga sesalca prkloplegana na joške?!?! A se vam je zmešal.Nč ne rečem, da je treba otroka tud mal pocrkljat. Sam kšni otroci so taki da skoz jokajo, to pa pomen da si loh cele dneve doma, ker bi ti sam na joški visel. Mislm da od dude laži odvadš otroka, ker mu lahko rečeš da je dudo miška odnesla. Kaj pa joške? Teh pa ne more miška odnest![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Js sm moji tud že v p dala dudo. Tko kot je Suzanamai rekla. Probi z več različnimi dudami. eno bo najbrž že zagrabla. Aja, pa še to ti polagam na srce. Menjavaj dude tud pol ko se navadi na njih, ker drugače se bo samo na eno navadila in ko se bo ta uničila al pa zgubila, bo še večji cirkus!!

Lp




Stran: [1]