nejcko -> RE: Moj otrok tepe druge otroke (6.12.2007 21:03:56)
|
Jaz imam kar bogate izkušnje s tem. Sicer je od tega že cca 4 leta, ampak takrat sem se dobesedno bala iti po otroka v vrtec, ker je bilo vedno kaj na sporedu. Najprej je imel obdobje grizenja, potem pa udarjanja oz. tepeža. Večinoma sta si bila z enim fantkom nenehno v laseh, čeprav sta bila po drugi strani velika prijatelja in sta nenehno silila eden k drugemu. Na srečo smo se z ostalimi starši dobro razumeli, sploh s starši tega takisto problematičnega fantka, in ni bilo z nobene strani nobenih obsojanj in obtoževanj, še večjo srečo pa smo imeli s trezno vzgojiteljico, ki je znala te zadeve rešiti na fajn način. Organizirala je "izredne" skupne govorilne ure za naju in starša tega fantka, potem pa še za vsakega posebej. Res si je vzela čas za nas[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Dogovorili smo se o ukrepih in le-teh smo se vsi držali, tako da se je uspeh pokazal kaj kmalu. Ker sta tako moj sin kot ta njegov prijateljček izredno močna in dominantna karakterja, je bilo potrebno res tehtno premisliti, kako in kaj. Razni "pogovori" z dvoletnikom se meni zdijo čisto mimo. Seveda mu poveš, da to ni lepo in da se to ne dela, ampak kaj več od tega pa je brez veze. Potrebno je ukrepati mimo otroka (torej brez nekjega razlaganja in pojasnejvanja, zakaj, čemu itd.), vendar tako, da je efekt usmerjen prav nanj - če veš, kaj mislim. Pri nas se je ta metoda zelo obnesla, zato ti predlagam, da če se vzgojiteljica sama ne bo "zganila", da se zganeš ti in ji sama predlagaš, da se je treba vsesti in narediti eno pametno strategijo. Glede na to, da je ona dipl, s tega področja, ji pač povej, da pričakuješ z njene strani pomoč in sodelovanje.
|
|
|
|