Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Pikapolonica -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 11:29:03)

Jaz sem namreč iz svojega jedilnika črtala že skoraj vse. Zelje, ohrovt, cvetačo, grah, por, čebulo, brstični ohrovt, špinačo (ker je baje alergena)... Včasih sem jedla še vsaj melancane in kitajsko zelje, zdaj pa si še tega ne upam več (ker sem opazila, da napenja mene - kaj šele mojo malo Tio). In tako jem samo še korenje na tisoč in en način - pa sem vsak dan bolj oranžna :)-;):)-. Aja, pa peso.

Sem sicer govorila tudi s svetovalko za prehrano doječih mamic in mi je rekla, da naj bi se izogibala le kapusnicam (zelje in podobno) ter paradižniku. Ampak, meni se zdi, da moji Tii vse kar pojem povzroča prave viharje v črevesju. Kje naj torej dobim vse potrebne vitamine?

No, vsaj videla bom dobro 8) (od korenja seveda), če že drugega ne!

Pozdravček, Pikapolonica :pika:




Anonimen -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 11:34:06)

Jaz sem čisto na začetku jedla le na vodi kuhan riž, čez pa malo paradajzka in korenja. Potem sem počasi začela s krompirjem, pa blitvo, bučkami v omaki...

Ni nujno, da bo njo napenjalo tisto, kar napenja tudi tebe. Lea je pri šestih mesecih pojedla celo skledico pasulja, pa sploh nič ni blo. Vsi ostali smo pa pokali... :)-:)-

Počasi boš morala začet uvajat v jedilnik tudi drugo hrano. Pač dodajj ne vem, najprej recimo bučke, ali kumare, pa jih pojej vsak dan malo, pa po možnosti dopoldan. Njen prebavni trakt še ni razvit ampak se razvija z vsakim dnem in se bo hrane navadila.

Srečno!




BONI* -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 11:58:44)

Pikapolonica, jaz se na začetku nisem upala sploh NIČ jesti (uf, kot da je to že tako dolgo nazaj:)- , ker je že mene vsaka stvar napenjala, Luka pa je tudi kar naprej pukal in se zvijal. Pa tudi apetita še par dni po prihodu iz porodnišnice nisem imela nobenega. Potem pa se mi je počasi vrnil apetit,z njem pa tudi želja po bolj raznoliko hrani. Počasi sva začela v moj jedilnik uvajati tudi zelenjavo. Jedla sva že špinačo, brokoli in rdečo peso, pa ni bilo nbenih težav. Jedla sva korenček iz juhe, včeraj pa smo jedli celo mešano zelenjavo iz vrečke. Not je bila cvetača, grah v stroku, koruza, korenje, brokoli in mislim da tudi brstični ohrovt. Mene je sicer malo napenjalo, Luka pa ni kazal, da bi imel kakšne težave. Drugače pa jemo veliko krompirja, pa riž, testenine, ribe, meso... Uporablajava tudi začimbe, vendar manj kot sicer.

Jaz mislim, da boš mogla počasi vse stestirati in se tako ti (spet) kot Tia navaditi na vso hrano.
Mi imamo za vsak slučaj na polički v kuhinji sirup proti krčkom in vetrovom, ki ga damo, če se nam zazdi, da Lukata vseeno mogoče kaj takega daje.

Lp, Boni




lol -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 12:19:15)

Od poroda jem vse tako kot prej.Izogibam se samo fižolu v zrnju(stročjega lahko ješ),delju,repi in sadju(citrusi,hruške in grozdje).Če si v nosečnosti jedla vse potem lahko tudi sedaj.Saj otroček,ki je v tebi dobi vso hrano od tebe,tako kot zdaj.




Jančika_ -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 13:11:34)

Tudi jaz že od začetka jem vse, razen fižolu sem se prve tedne izogibala. Mali ni imel nobenih krčev. Jem tudi citruse, kislo zelje...




Anonimen -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 14:47:08)

jaz sem jedla od samega začetka vse, ker sem bla čist preveč zmedena od 1001 nasvetov kaj lahko in kaj ne in potem sem enkrat prebrala članek od karmen mlinar ki je svetovalka pri LLL in pravi da naj hrana sploh ne bi vplivala na otroka, razen če res izrecno ugotoviš a je na kaj alergičen. vetrove, krče in kolike pa pač povzroča nerazvito črevesje. no pr ns nismo mel nobenih krčov in nič, zato sem veselo jedla vse.!

čim manj kompliciranja pa se lažje živi!

pa srečno!
lp lara




asso -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 19:07:02)

Pozdravčke Pikapolonica,

na začetku (prvi mesec) naj bi od zelenjave jedla samo: krompir, korenje, bučke, špinačo, rdečo peso - vse kuhano. Ker to naj nikakor ne bi škodilo. Jaz sem jedla vse in nisem videla nobenih težav. Nato lahko začneš uvajati vse po malem in opazuješ reakcijo (jaz se še vedno izogibam zelenjavi, ki napenja, ker se ubadamo s krči). Drugo jem vse, tudi paradajzevo mezgo sem poskusila - paradajz naj ne bi jedla, ker je alergen, ne pa ker napenja.

Počasi moraš začeti jesti vse. Jaz ali jem samo riž na vodi, ali pa zrezek z gobicami je z mojo miško isto tako, da krči so in jih z mojo hrano ne bom preprečila. Tako, da z napenjanjem potrpi in začni jest vse po malo.

Lp asso




Jančika_ -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 19:13:06)

Glede alergenosti - ne poznam nikogar, ki je alergičen na pomaranče, kivi ali paradižnik, poznam pa kar nekaj ljudi, ki so alergični na mleko. In lej ga zlomka, še nikoli nisem prav nikjer prebrala, da bi se katera mamica kar preventivno odpovedala mleku in mlečnim izdelkom (ali jajcem, ki so prav tako alergena). Vedno grejo na nemlečno dieto šele, ko je alergija pri dojenčku dokazana. Zakaj bi bilo s sadjem in zelenjavo kaj drugače?




Tejči -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 19:18:49)

Tako, jaz sem se tudi na zacetku veliko stvarem odpovedala zaradi krcev, sedaj pa pocasi ze vse jem in ni nobene razlike. Mi je zal, da nisem ze na zacetku poskusila.




BONI* -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (31.12.2004 19:23:53)

Punce, jaz že dva dni jem mešano kuhano zelenjavo (korenje, brokoli,cvetača, grah v stroku, koruza). Mene sicer napenja, Luka pa za enkrat ne kaže težav. Upam, da bo tako tudi ostalo. Danes pa sem pojedla tudi 4 kolute paradižnika z mocarelo. Bom videla, če se bo kaj sumljivega na Lukatovi koži pokazalo. Vam sporočim če bo kaj.

Lp, Boni




puri -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (1.1.2005 7:55:32)

Jaz sem tudi že od vsega začetka jedla vse!:)




BONI* -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (1.1.2005 11:15:31)

Danes pa Lukata kar fino napenja. Začelo se je že ponoči. No, pa imamo kuhano mešano zelenjavo. Sedaj se cartamo z sirupom proti vetrovom.

LP, BONI




Kenny -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (1.1.2005 13:12:48)

To je res posrečeno, tile krčki! Jaz sem pri prvi hčerki ful pazila pri hrani, pa jo je vseeno tri mesece zvijalo tako , da je bila groza! Pri drugi in tretjem pa nisem nič pazila in jedla vse od kraja, pa o krčkih niti sledu!:zmeden:





Pikca -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (1.1.2005 23:32:15)

Boni, mogoče je bil pa kriv paradižnik. Sicer naj ne bi napenjal, ampak moja hčerkica se zvija, če jem paradižnik.
Lp, Pikca




BONI* -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (2.1.2005 15:02:13)

Ja, sej za paradižnik sem bila še najbolj skeptična, pa še surov je bil. Ampak kaj ko imam jaz tako velike oči za hrano:(

Lp, Boni




Aly -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (3.1.2005 14:34:48)

V kakšni obliki pa se pokaže reakcija na koži dojenčka ? Jaz namreč jem od vsega začetka vse....ni bilo nekih problemov, le v 2. mesecu je bilo nekaj kratkotrajnih krčkov... Sedaj pa ima naš otroček nekaj dni na samo enem ličku več lišajev (kot goste drobne pikice), ki so posebej izraziti zjutraj ....pa ne vemo od česa je to :zmeden: ... Ali bi to lahko bilo od hrane - vendar so le na enem ličku :zmeden: ne vem, saj se ne spomnim, da bi kaj novega pojedla :ups: ali pa bi lahko to bilo tudi zaradi suhega zraka ? Kaj menite ?




asso -> Doječe mamice - katero zelenjavo jeste? (4.1.2005 10:31:05)

Aly,

to verjetno ni reakcija na hrano, ker, če bi bila alergija pravijo, da pride po celem telesu. To je verjetno čiščenje kože :zmeden:.

Lp asso




Stran: [1]