Enolla -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 9:01:15)
|
IZVIRNO SPOROČILO: srki Posebej skuhamo krompir, zelje in fižol. Ko je vse to skuhano, zmešamo skupaj v en lonec, nato na olju prepražimo malo moke, čebule, česna in paradižnikove mezge. Solimo, popopramo, po želji lovor. Ravno včeraj je bila za kosilo, seveda pa stara mama naredi najboljšo, meni tako dobra ne rata. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image] To je prava Tržaška jota - tvoja stara mama Srki jo kuha počasi na ognju pa pusti, da se okusi prepojijo - to je skrivnost vseh minešter. Vipavska jota je pa taka - vzameš enako količino krompirja, zelja in fižola ter vse skuhaš posebej. Skupaj z zeljen se da kuhati tudi kakšen kos suhega mesa. Vse skupaj (z vodo v kateri so se kuhale sestavine) zmešaš v en lonce in narediš prežganje z oljem ali mastjo (pride bolj okusno), česnikom in moko (jaz moko izpustim) in še malo pokuhaš, da se okusi povežejo in da se jed zgosti. Začimbe so sol in po želji poper ter lovorjev list. Pustiš da se nekoliko ustali cca 1 uro še raje več. Najboljše zelje je tisto, ki ga kupiš na kg - ne iz vrečke. Aja, suho meso razrešeš na koščke in ga daš v v joto. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ravno včeraj sem jo kuhala za večerjo in smo jo vsi trije pomlatili (juniorju do sedaj ni bila preveč všeč)- sem pa vzela zelje iz Hoferja in ga priporočam. Namesto zelja pa lahko vzameš tudi repo.
|
|
|
|