kako narediti joto?? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


_andreja_ -> kako narediti joto?? (4.12.2007 7:17:35)

moj dragi pravi da bi rad jedu joto, ampak je nisem še nikoli delala, že jedla je nisem od osnovne šole??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 

Kakšen recept zanjo?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

pa domači recept, tisto na kulinariki, bom že sama...




klavdijas -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 7:29:23)

Jaz jo skuham takole:
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=4048
Lahko poenostaviš in vzameš fižol iz piksne vključno z vodo, v katerem je. Pri nas se jota kuha vedno brez dodatkov mesa. Primorci so jo zabelili  s svinsko mastjo. Če kuhaš klasično, skuhaj krompir in zelje / repo posebaj.

Dober tek,

            Klavdija




Luni -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 7:34:44)

Moja tašča pravi, da naredim najboljšo joto [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zardeva.gif[/image]
Tako to zgleda: kislo zelje operem. Na masti ali olju prepražim eno veliko čebulo, dodam malo žličko moke, da zacvrči, nato dodam pasiran paradižnik (tri velike žlice). Kislo zelje dam na čebulo ter dobro pretenstam, nato zalijem s kropom. Začinim s poprom, lovorjom, malo majarona, timijana, solim kar z govejo kocko. Zelje tenstam nato počasi. Posebej dam pa kuhat krompir, narezan na koščke. Ko je kuhan, ga polovico preložim v zelje, ostalo polovico pa spasiram s paličnim. Zlijem v zelje, dodam kuhan fižol (kar s piksne.Mercatorjev je zakon), malo še pokuham in to je to. Pa kakšno klobaso zraven in dober tek!




srki -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 7:44:38)

Posebej skuhamo krompir, zelje in fižol. Ko je vse to skuhano, zmešamo skupaj v en lonec, nato na olju prepražimo malo moke, čebule, česna in paradižnikove mezge. Solimo, popopramo, po želji lovor. Ravno včeraj je bila za kosilo, seveda pa stara mama naredi najboljšo, meni tako dobra ne rata.




Enolla -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 9:01:15)

IZVIRNO SPOROČILO: srki

Posebej skuhamo krompir, zelje in fižol. Ko je vse to skuhano, zmešamo skupaj v en lonec, nato na olju prepražimo malo moke, čebule, česna in paradižnikove mezge. Solimo, popopramo, po želji lovor. Ravno včeraj je bila za kosilo, seveda pa stara mama naredi najboljšo, meni tako dobra ne rata.


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image] To je prava Tržaška jota - tvoja stara mama Srki jo kuha počasi na ognju pa pusti, da se okusi prepojijo  - to je skrivnost vseh minešter.


Vipavska jota je pa taka - vzameš enako količino krompirja, zelja in fižola ter vse skuhaš posebej. Skupaj z zeljen se da kuhati tudi kakšen kos suhega mesa. Vse skupaj (z vodo v kateri so se kuhale sestavine) zmešaš v en lonce in narediš prežganje z oljem ali mastjo (pride bolj okusno), česnikom in moko (jaz moko izpustim) in še malo pokuhaš, da se okusi povežejo in da se jed zgosti. Začimbe so sol in po želji poper ter lovorjev list. Pustiš da se nekoliko ustali cca 1 uro še raje več.  Najboljše zelje je tisto, ki ga kupiš na kg - ne iz vrečke. Aja, suho meso razrešeš na koščke in ga daš v v joto.
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  Ravno včeraj sem jo kuhala za večerjo in smo jo vsi trije pomlatili (juniorju do sedaj ni bila preveč všeč)- sem pa vzela zelje iz Hoferja in ga priporočam. Namesto zelja pa lahko vzameš tudi repo.




katra55 -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 9:50:53)

Posebej skuham 0,5kg kislega zelja ali repe (prej ga malo operem), ki ga začinim z lovorovim listom, kumino in celim poprom in posebej na kocke narezan krompir (2 srednja krompirja). Skupaj dam kuhat fižol(300g, ki ga čez noč namočim) in 300g prekajenih svinjskih reber. Ko je kuhano zelje in krompir primešam fižolu, meso narežem na kocke in ga dodam joti. Na olju zarumenim čebulo, dodam moko, paradižnikovo mezgo in česen ter malo vode in dodam v joto. Joto še malo pokuham jo solim in popram.




Anonimen -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 11:17:01)

Nam jo pa kr moja mami skuha... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image]




srki -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 12:33:02)

IZVIRNO SPOROČILO: Enolla

IZVIRNO SPOROČILO: srki

Posebej skuhamo krompir, zelje in fižol. Ko je vse to skuhano, zmešamo skupaj v en lonec, nato na olju prepražimo malo moke, čebule, česna in paradižnikove mezge. Solimo, popopramo, po želji lovor. Ravno včeraj je bila za kosilo, seveda pa stara mama naredi najboljšo, meni tako dobra ne rata.


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image] To je prava Tržaška jota - tvoja stara mama Srki jo kuha počasi na ognju pa pusti, da se okusi prepojijo  - to je skrivnost vseh minešter.




Bom povedala stari mami, da je prava mojstrica, hvala Enolla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Barbs -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 13:56:43)

Enolla recept je moj recept[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 15:29:46)

Podobno kot joto od Enolle se da narest še zeleno joto al pa joto iz kolerabe njaaaaaaaaaaami.

Zelena jota je jota iz blede (po slovensko se mi zdi da se reče blitva).

Drgač pa zelenjavo skuhaš (zelje, repa, koleraba, blitva) zelenjavi dodaš krompir in fižol (je najbolj če je že kuhan al iz piksne) in seveda suho meso, če je prekajeno je še tolk boljš (lahk so tud klobase, ki so mal kajene).
Krompir se pri nas ne reže na koščke ampak se krompir prereže na 4 kose in se ga kar takega vrže kuhat. Ko je krompir kuhan se ga pobere ven iz vode in se ga z vilico ali pa z uno mučkalico zmečka (pa ne preveč). To pa zato, da je jota primerno gosta. Jaz enako naredim s fižolom, ki ga načeloma ne maram, zato ga najprej zmečkam šele nato vržem v zelenjavo.

Ko je kuhano kar pustiš v loncu in narediš prežganje. Na olju (masti) precvreš čebulo, če ti okus ne ustreza pustiš čebulo v velikih kosih in ko je že kr mal zažgana jo ven vzameš (okus bo ostal, ne bo pa prežgane čebule). Pol na vroči maščobi popečeš moko do temno rjavga (pozor, da se ne zažge), ker prava jota ne sme bit bleda (pravi naša nona) in vse skupi zliješ v joto oziroma v zelenjavo. Paziš da se ne opečeš in fajn premešaš. Pustiš da se še mal kuhlja na nizkem ognju.

U matr ste me zdej zrajcale. Bi si šla najraj narest joto iz kolerabe... a bi jo ktera?




_andreja_ -> RE: kako narediti joto?? (4.12.2007 22:25:49)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]punce super ste.... bomo jedli v četrtek.... hvala vam vsem...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stran: [1]