za kaj se uporabljajo... (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


študentka Mici -> za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 17:56:05)

naslednje začimbe:
-lovor
-majaron
-zelena
-kumina
-janež
-drobnjak
-origano

Prosim pomagajte mi ugotoviti zakaj lahko uporabim te začimbe. Rada bi čim boljšo hrano, ampak jaz ji dodam samo: vegeto, poper,sol, mogoče česen in čebula, to je pa vse kar uporabljam. Pa na pico, dam tist k je za pico.. in to je to...




natasaom -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 17:57:54)

jaz te začimbe uporabljam čist povsod..na pico dam pa pelate.origano,sol.vegete pa sploh ne kupujem




želva -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:00:14)

Lovor-v vse zelenjavne juhe, enolončnice, gobe, zelje, repa, segedin..
Majaron-enolončnice, mesne jedi
Zelena, kumina, janež- ne uporabljam
origano- jedi iz paradižnika, pizza

To je iz moje kuhinje, me pa prav zanima, kje drugi uporabljajo te začimbe




študentka Mici -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:02:40)

Sej jaz tud nimam pojma, zato pa sprašujem. Vidla sem v tušu nagradno igro za maestro in 1001 cvet. Pač da pošlješ račune in gledam te začimbe in sem neki stvari tud kupila. Potlej pa razmišljam za kaj vse to folk uporablja, da jaz tega sploh ne poznam.




študentka Mici -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:03:16)

Aja, janež jaz uporabljam samo za janeževe upognjence.




melanija -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:06:40)

Lovor: fižolova mineštra, golaži
Majaron: pizza, golaži, piščanec, puran - oboje v omaki
Zelena: kot gomolj - goveja juha, pa jemo jo samo okisano - njamsi
KUmina: repa, zelje mineštra (da ne napenja tolko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]), pa v tenstano repo in zelje jo tudi dam
Origano: pizza




Anonimen -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:08:20)

lovor- mesne jedi, juhe, fižolove juhe, enolončnice, zelje, jota,golaž

majaron- razne juhe, enolončnice, mesne jedi, ragu, jagnjetina, svinjina, obare,piščančje jedi

zelena- podobno kot peteršilj

kumina- pržganka, golaž, sladko zelje, ohrovt,svinjska pečenka

janež- juhe, kompoti, včasih tudi sladice

drobnjak- v juhe, solate, skutin namaz, omake, jajčne jedi

origano- pica, paradižnikove omake, jajčevci, paše zraven sira




Anonimen -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:09:07)


-lovor (segedin, golaž...)
-majaron (ga ne uporabljam)
-zelena (juhe, mineštre...)
-kumina (ne uporabljam)
-janež (ne uporabljam)
-drobnjak (juhe, razne omake....nasekljaš in daš gor k je že postreženo)
-origano (pizza)

Jaz uporabljam še:
-bazilika (v vse omake, sploh paradižnikove...)
-chilli (v pekoče omake in nadeve za tortilje)
-paprika sladka (golaž ipd.)
-curry (azijske jedi, riž večinoma...)

Vegete ne uporabljam, sol minimalno.




študentka Mici -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:11:00)

Ej punce hvala za nasvete. Ko poskusim vam povem, če je kej bolje... Lp




Anonimen -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:11:29)

Lovor- v golaž, mineštre, zelenjavne juhe,... 
Zelena- doma jo sestra je kar tako, malo popraženo. A je to začimba? 
Kumina- solata
Drobnjak- na koncu, ko skuhaš juho, ga posuješ mal po vrhu. Njami. 
Origano- pizza




kajalin* -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:12:37)

Na vsaki začimbi ti piše zakaj se uporablja,vsak ima svoj okus zato boš s časom tudi ti spoznala katera začimba ti kam paše.




Zamima -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:46:29)

IZVIRNO SPOROČILO: študentka Mici

naslednje začimbe:
-lovor (kisla juha, divjačina (golaži))
-majaron
-zelena (juhe)
-kumina (razne prežganke, svinjsko meso)
-janež(podobno kot kumina, samo jaz tega ne uporabljam)
- drobnjak (za juho)
-origano(za pico)






benika -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:52:19)

-lovor
-majaron - za govejo juho, golaž, enolončnice, omake
-zelena - za govejo in zelenjavno juho
-kumina - za prežganko in zelje
-janež - za janeževe upognjence
-drobnjak - za potrest po juhi
-origano - za pico 




Pajaca -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 18:57:36)

En mali nasvet. Če kuhaš mediteransko hrano potem ne moreš sfalit če daš not majaron, timijan, origano, baziliko.... pač mediteranske začimbe.

Pri kumini pazi, ker ima močan okus

Drgač velja tudi bazilika povsod kjer je paradižnik

Timijan in gobe

lovor v vse juhe, čorbe in golaže

zelena pazi ker ima ful močan okus, je pa obvezna v juhi.

peteršilj itak gre povsod, lahko ga menjaš z drobnjakom. To dvoje je itak ful uporabno, rečmo narediš pečen krompir in posuješ s drobnjakom ali peteršiljem

To je prb k jaz bolj ne kuham, moj ma pa celo paleto začimb v kuhni in pol on to not meče in je čist navdušen nad raznoraznimi začimbami.

Pozabila si kupit rožmarin, ki je tud ful uporaben za vse mediteranske zadeve, paše pa ful k mesu na žaru, ali ko daš meso v marinado..... sploh svež je mnjami tko lepo diši.




iva01 -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 19:18:55)

IZVIRNO SPOROČILO: želva

Lovor-v vse zelenjavne juhe, enolončnice, gobe, zelje, repa, segedin..
Majaron-enolončnice, mesne jedi
Zelena, kumina, janež- ne uporabljam
origano- jedi iz paradižnika, pizza

To je iz moje kuhinje, me pa prav zanima, kje drugi uporabljajo te začimbe

..jaz tudtako uporabljam te začimbe

drobnjak je odkličen dodatek k juham, zelenjevni in goveji,..jaz ga mam kr zunaj posajenega, paše tudi k solati ki jo naredim z jogurtovim prelivom
kumino dodam v solato iz rdeče pese
zelena je tud fajn dodatek k juham, prav tako luištrek, jaz dodam kr obe začimbi
Origano dodajam velikokrat k testeninam, včasih kr v lonec ko jih kuham, ali v omako
Uporabljam še :
sveži peteršilj: k pečenim jurškom, v juhe, omake
rožmarin za k naravno pečenim zrezkom, v pečici pečenem krompirju, ribam
baziliko za k testeninam, pico podobno kot origano
Muškatni orešček v riž





študentka Mici -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 19:47:00)

In takole ko berem vaše poste sem ugotovila, da polovico stvari sploh ne poznam ali pa jih kuham na drugačne načine. Moram resnično poizkusiti. Saj mogoče mi bo pa všeč. Uporabljam začimbo za pizzo ali za pečen krompir v pečici.




mojsoncek -> RE: za kaj se uporabljajo... (3.12.2007 19:57:55)

IZVIRNO SPOROČILO: študentka Mici

naslednje začimbe:
-lovor: minestre, jota, segedin, prazeno sladko zelje (tam kjer je fizol, repa ali zelje, ker preprecuje napihovanje)
-majaron: meso
-zelena: goveja juha, omake, piscancja solata
-kumina: prezganka, zelje, slano pecivo
-janež: cajcek proti krcem za dojencke ali pri prebavnih tezavah
-drobnjak: ne uporabljam
-origano: pase povsod kjer je paradiznik, tudi na solato

Vegete ne uporabljam, samo sol in poper ter vcasih jusno kocko, pa se nekaj ostalih zacimb.




polona2 -> RE: za kaj se uporabljajo... (4.12.2007 19:30:38)

Jaz uporabljam veliko bazilike, pri stročnicah in v kombinaciji s paradižnikom, ter peteršilj, čebulo in česen. Uporabljam veliko popra in curry-ja, ter sojino omako, pehtran mi je pa zakon za začinit piščanca. Vegete ne uporabljam, solim pa tudi minimalno.




Stran: [1]