Anonimen -> Kmečki kruh (23.11.2007 9:38:43)
|
Izvolite recept za nekaj dobrega.Ampak naj se spravio kruh pečt vaši možje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Kdor zna speči dober domači kruh, ima veliko prednost. Še poklic lahko zamenja in postane pek, če vse drugo propade. Ta recept naj spodbudi moške v kuhinji, da se odločijo za peko kruha in mu dodajo nekaj temperamenta v obliki kmečke klobase. MOŠKI V KUHINJI Speči dober kruh je preprosto, vendar je treba upoštevati nekaj zakonitosti. V skodelico z decilitrom mlačnega mleka nadrobimo kocko svežega kvasa. Teža kocke kvasa je običajno 420 gramov, kar natanko ustreza kilogramu moke. Skodelico postavimo na toplo, a ne vročo površino, in jo pustimo približno 15 minut, da se kvas raztopi in razvije v značilno penasto kašo ali kvasec. V skledo presejemo kilogram moke in vanjo naredimo vdolbinico. Vanjo prilijemo pol decilitra mlačne vode, v kateri smo raztopili žličko soli. Dodamo lahko še dve žlici olivnega olja, da bo kruh okusnejši, in kvasec. Sestavine zmešamo v gladko testo. Po potrebi dodamo še nekaj mlačne vode. Testo mora postati ravno prav vlažno in mehko, da se ne lepi na stene posode. Gnetemo ga, dokler ne porabimo vse moke. Testo postavimo na toplo mesto za približno 30 do 40 minut, da vzhaja. Skledo prekrijemo s kuhinjskim prtičkom. Medtem pripravimo dodatek. Suho kmečko klobaso narežemo na manjše koščke. Ko je testo vzhajano, ga še enkrat pregnetemo in položimo na pomokano delovno površino. Razvaljamo ga na približno pol centimetra debeline in premažemo z nekaj žlicami maščobe. Uporabimo lahko maslo, olje ali mast. Seveda z maščobo ne smemo pretiravati. Dodamo lahko nekaj mletega popra. Nato po vsej površini potresemo koščke klobase in testo zavijemo od enega do drugega roba, da dobimo obliko podolgovate štruce. Testo postavimo v model in še enkrat na toplem vzhajamo približno pol ure. Ko se lepo dvigne, ga postavimo v pečico in pečemo na temperaturi okoli 200 stopinj približno pol ure. Različice: namesto klobase lahko uporabimo ocvirke ali kar popraženo čebulo. Koščki oliv in olivno olje dajejo kruhu sredozemski pridih, posebno aromatičen pa je kruh z lističi rožmarina, nasekljanimi na drobno. Kruh je z dodatkom klobase izdatnejši, zato ga ponudimo k zelenjavni juhi. Besedilo in foto: MARKO MARGONI
|
|
|
|